Plan: | Huis ter Heide - West |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0355.BPHuistHeidW-OW01 |
het bestemmingsplan 'Huis ter Heide - West' met identificatienummer NL.IMRO.0355.BPHuistHeidW-OW01 van de gemeente Zeist.
de geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlagen.
een geometrisch bepaald vlak of figuur, waarmee gronden zijn aangeduid, waar ingevolge de regels, regels worden gesteld ten aanzien van het gebruik en/of het bebouwen van deze gronden;
de grens van een aanduiding indien het een vlak betreft.
bouwwerken, geen gebouwen zijnde.
één of meer gebouwen en/of bouwwerken geen gebouwen zijnde.
de oppervlakte van de bebouwing binnen het bouwvlak, het woningvlak of, bij afwezigheid daarvan, het bestemmingsvlak, uitgedrukt in een percentage van de oppervlakte van dat vlak.
het door de bewoners bedrijfsmatig uitoefenen van bedrijfsactiviteiten in de woning en bijbehorende bouwwerken:
het door de bewoners beroepsmatig uitoefenen van activiteiten op administratief, juridisch, medisch, therapeutisch, educatief, kunstzinnig, maatschappelijk en daarmee gelijk te stellen gebied, in de woning en de bijbehorende bouwwerken, met behoud van de woonfunctie.
de grens van een bestemmingsvlak.
een geometrisch bepaald vlak met eenzelfde bestemming.
uitbreiding van een hoofdgebouw dan wel functioneel met een zich op hetzelfde perceel bevindend hoofdgebouw verbonden, daar al dan niet tegen aangebouwd gebouw, of ander bouwwerk, met een dak.
het plaatsen, het geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen en het vergroten van een bouwwerk, alsmede het geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen van een standplaats.
de grens van een bouwvlak.
een aaneengesloten stuk grond, waarop ingevolge de regels een zelfstandige, bij elkaar behorende bebouwing is toegelaten.
een grens van een bouwperceel.
een geometrisch bepaald vlak, waarmee gronden zijn aangeduid, waar ingevolge de regels bepaalde gebouwen en bouwwerken geen gebouwen zijnde zijn toegelaten.
elke constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die hetzij direct hetzij indirect met de grond is verbonden, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond.
het bedrijfsmatig te koop aanbieden, waaronder de uitstalling ten verkoop, het verkopen en leveren van goederen voor gebruik, verbruik of aanwending overwegend anders dan in de uitoefening van een beroeps- of bedrijfsactiviteit.
vormen van extensief dagrecreatief medegebruik van gronden, waarbij dit recreatieve gebruik ondergeschikt is aan de functie van de bestemming waarbinnen dit recreatieve gebruik is toegestaan, zoals wandelen, paardrijden en een sport- en beweegrondje.
elk bouwwerk, dat een voor mensen toegankelijke overdekte, geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt.
een woning in een gebouw dat (ten minste) twee of meer geheel of gedeeltelijk boven elkaar gelegen woningen bevat.
woning in de vorm van een twee-aaneengebouwde woning (twee-onder-één-kap woning), meer aaneengebouwde (rijtjeswoning) en/of vrijstaande woning.
gebouw, of gedeelte daarvan, dat noodzakelijk is voor de verwezenlijking van de geldende of toekomstige bestemming van een perceel en, indien meer gebouwen op het perceel aanwezig zijn, gelet op die bestemming het belangrijkst is.
persoon of groep personen die een huishouden voert waarbij sprake is van een onderlinge verbondenheid en continuïteit in de samenstelling ervan, die binnen een woning gebruik maakt van dezelfde voorzieningen.
een woning die deel uitmaakt van een bouwmassa bestaande uit drie of meer hoofdgebouwen.
Een erfafscheiding zoals beschreven in het bij deze regels behorende 'Beeldkwaliteitsplan Huis ter Heide - West'.
een gedeelte van een gebouw, dat wordt afgedekt door een vloer waarvan de bovenkant minder dan 1,2 m boven peil is gelegen.
een voor verblijf geschikt, al dan niet aan zijn bestemming onttrokken, vaar- of voertuig, ark of caravan, voor zover dat of die niet als een bouwwerk is aan te merken, alsook een tent.
de openbare weg, een ontsluitingsweg ten behoeve van meer dan één woonperceel, het openbaar groen of andere openbare verblijfsruimte.
elk bouwwerk, dat een voor mensen toegankelijke overdekte ruimte vormt, met ten hoogste 1 wand.
een inrichting, bestaande uit een of meer voor publiek toegankelijke, besloten ruimten, waarin bedrijfsmatig of op een daarmee vergelijkbare wijze, seksuele handelingen worden verricht; onder een hiervoor bedoelde inrichting wordt in elk geval verstaan een bordeel.
een woning die deel uitmaakt van een bouwmassa bestaande uit twee hoofdgebouwen.
de naar de weg gekeerde of aan de voorzijde van een gebouw gelegen gevel of, indien het een gebouw betreft met meerdere zodanige gevels, één van die gevels.
de lijn die horizontaal loopt door het buitenwerks vlak van de voorgevel, tot aan de perceelsgrenzen.
een bouwmassa bestaande uit één vrijstaand hoofdgebouw.
al het oppervlaktewater zoals sloten, greppels (infiltratie)vijvers, kanalen, beken en andere waterlopen, ook als deze incidenteel of structureel droogvallen. Alsmede voorzieningen die nodig zijn ten behoeve van een goede wateraanvoer, waterafvoer, waterberging, hemelwaterinfiltratie en waterkwaliteit, zoals duikers, stuwen, infiltratievoorzieningen, gemalen, inlaten.
het verblijven van één huishouden in een woning.
een complex van ruimten, geschikt en bestemd voor de huisvesting van niet meer dan één huishouden, waaronder begrepen eventueel gemeenschappelijk gebruik van bepaalde ruimten.
type woning te onderscheiden in vrijstaand, twee-aaneen, meer aaneen of gestapeld.
de grenzen van een bouwperceel aan de zijkanten van het bijbehorende hoofdgebouw.
Bij toepassing van deze regels wordt als volgt gemeten:
langs het dakvlak ten opzichte van het horizontale vlak;
vanaf het peil tot aan de bovenkant van de goot, c.q. de druiplijn, het boeibord, of een daarmee gelijk te stellen constructiedeel;
vanaf het peil tot aan het hoogste punt van een gebouw of van een bouwwerk, geen gebouw zijnde, met uitzondering van ondergeschikte bouwonderdelen, zoals schoorstenen, antennes, en naar de aard daarmee gelijk te stellen bouwonderdelen;
tussen de buitenwerkse gevelvlakken en/of het hart van de scheidingsmuren, neerwaarts geprojecteerd op het gemiddelde niveau van het afgewerkte bouwterrein ter plaatse van het bouwwerk.
de gezamenlijke oppervlakte van alle aanwezige bouwwerken, met uitzondering van de uitstekende delen van halfverdiepte parkeervoorzieningen en balkons, uitgedrukt in een percentage van het bestemmingsvlak.
vanaf het peil tot aan de onderkant van de diepst gelegen vloer, de fundering niet meegerekend.
De voor 'Bos' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Op de voor 'Bos' aangewezen gronden zijn uitsluitend andere bouwwerken toegestaan waarvan de bouwhoogte niet meer mag bedragen dan in de tabel hierna aangegeven:
andere bouwwerken | maximale bouwhoogte |
hekwerken | 2 meter |
overige andere bouwwerken | 3 meter |
Burgemeester en wethouders kunnen nadere eisen stellen aan de situering en omvang van de bebouwing vanwege de ruimtelijke kwaliteit zoals beschreven in het bij deze regels behorende 'Beeldkwaliteitsplan'.
het gebruik van de voor 'Bos' aangewezen gronden is in strijd met deze bestemming als de gronden voor tuin of erf in gebruik worden genomen.
Het is verboden op en in de gronden als bedoeld in lid 3.1, zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning van burgemeester en wethouders, de volgende werken of werkzaamheden uit te voeren:
Het in lid 3.5.1 genoemde verbod is niet van toepassing op werken of werkzaamheden:
De werken, geen bouwwerk zijnde, en werkzaamheden als bedoeld in lid 3.5.1, zijn slechts toelaatbaar, indien door die werken of werkzaamheden, dan wel door de daarvan hetzij direct, hetzij indirect te verwachten gevolgen, één of meer natuur-, landschaps- en/of cultuurhistorische waarden van de betreffende gronden, niet onevenredig worden of kunnen worden aangetast, dan wel de mogelijkheden voor het herstel van die waarden niet onevenredig worden of kunnen worden verkleind.
De voor 'Groen' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
alsmede voor:
Op en in de voor 'Groen' aangewezen gronden zijn uitsluitend andere bouwwerken toegestaan waarvan de bouwhoogte niet meer mag bedragen dan in de tabel hierna is aangegeven:
andere bouwwerken | maximale bouwhoogte |
verlichting | 6 meter |
geluidsschermen | 6 meter |
speelvoorzieningen | 5 meter |
overige andere bouwwerken | 3 meter |
Burgemeester en wethouders kunnen nadere eisen stellen aan de situering en omvang van de bebouwing vanwege de ruimtelijke kwaliteit die is beschreven in het bij deze regels behorende 'Beeldkwaliteitsplan'.
het gebruik van de voor 'Groen' aangewezen gronden is in strijd met deze bestemming als de gronden voor tuin of erf in gebruik worden genomen.
Het is verboden op en in de gronden als bedoeld in artikel 4.1, onder f, van deze regels, zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning van burgemeester en wethouders, de volgende werken of werkzaamheden uit te voeren:
Het in lid 4.5.1 genoemde verbod is niet van toepassing op werken of werkzaamheden:
De werken, geen bouwwerk zijnde, en werkzaamheden als bedoeld in lid 4.5.1, zijn slechts toelaatbaar, indien door die werken of werkzaamheden, dan wel door de daarvan hetzij direct, hetzij indirect te verwachten gevolgen, één of meer natuur- en landschapswaarden van de betreffende gronden, niet onevenredig worden of kunnen worden aangetast, dan wel de mogelijkheden voor het herstel van die waarden niet onevenredig worden of kunnen worden verkleind.
De voor 'Sport' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Voor het bouwen gelden de volgende regels:
Op de voor 'Sport' aangewezen gronden zijn uitsluitend andere bouwwerken toegestaan waarvan de bouwhoogte niet meer mag bedragen dan in de tabel hierna is aangegeven:
andere bouwwerken | maximale bouwhoogte |
erf- en perceelsafscheidingen | 2 meter |
vlaggenmasten | 6 meter |
ballenvangers | 10 meter |
lichtmasten | 18 meter |
overige andere bouwwerken | 3 meter |
Burgemeester en wethouders kunnen nadere eisen stellen aan de situering en omvang van de bebouwing ten behoeve van:
Voor het gebruik gelden de volgende regels:
De voor 'Tuin' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Op en in de voor 'Tuin' aangewezen gronden zijn uitsluitend erfafscheidingen toegestaan met een maximale bouwhoogte van 1 meter.
Burgemeester en wethouders kunnen nadere eisen stellen aan de situering en omvang van de erfafscheidingen vanwege de ruimtelijke kwaliteit zoals beschreven in het bij deze regels behorende 'Beeldkwaliteitsplan'.
Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van tuin - bostuin' mogen de gronden niet worden ingericht als erf zoals bedoeld in artikel 1 Bijlage II Bor, zoals dat luidde bij de vaststelling van dit bestemmingsplan.
Het is verboden op en in de gronden als bedoeld in lid 6.1 zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning van burgemeester en wethouders, de volgende werken of werkzaamheden uit te voeren:
Het in lid 6.5.1 genoemde verbod is niet van toepassing op werken of werkzaamheden:
De werken, geen bouwwerk zijnde, en werkzaamheden als bedoeld in lid 6.5.1, zijn slechts toelaatbaar, indien door die werken of werkzaamheden, dan wel door de daarvan hetzij direct, hetzij indirect te verwachten gevolgen, één of meer natuur- en landschapswaarden van de betreffende gronden, niet onevenredig worden of kunnen worden aangetast, dan wel de mogelijkheden voor het herstel van die waarden niet onevenredig worden of kunnen worden verkleind.
De voor 'Verkeer' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
met dien verstande dat:
en met de bij deze bestemming horende:
Op en in de voor 'Verkeer' aangewezen gronden zijn uitsluitend andere bouwwerken toegestaan waarvan de bouwhoogte niet meer mag bedragen dan in de tabel hierna is aangegeven:
andere bouwwerken | maximale bouwhoogte |
bouwwerken ten behoeve van verkeersgeleiding | 12 meter |
objecten van beeldende kunst | 5 meter |
licht- en andere masten | 8 meter |
overige andere bouwwerken | 3 meter |
Burgemeester en wethouders kunnen nadere eisen stellen aan de situering en omvang van de bebouwing vanwege de ruimtelijke kwaliteit zoals beschreven in het bij deze regels behorende 'Beeldkwaliteitsplan' en met het oog op de verkeerskundige situatie.
Voor het gebruik gelden de volgende regels:
De voor 'Verkeer' aangewezen gronden mogen niet worden gebruikt voor een verkooppunt voor motorbrandstoffen.
De voor 'Woongebied' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
alsmede voor:
Op en in de voor 'Woongebied' aangewezen gronden mogen uitsluitend worden gebouwd:
Voor het bouwen van woningen als bedoeld in lid 8.2.1 gelden de volgende bepalingen:
De bouwhoogte van andere bouwwerken, mag niet meer bedragen dan in de tabel hierna is aangegeven:
andere bouwwerken | maximale bouwhoogte |
vlaggenmasten | 5 meter |
erf- of perceelafscheidingen achter de voorgevelrooilijn, op een terrein met daarop een gebouw | 2 meter |
overige erf- en perceelafscheidingen | 1 meter |
beeldende kunst | 8 meter |
licht- en andere masten | 10 meter |
speelvoorzieningen | 5 meter |
overige andere bouwwerken | 3 meter |
De omgevingsvergunning voor bouwen van een woning kan alleen worden verleend als is voorzien in de aanleg van een waterberging met een capaciteit van ten minste 45 liter per vierkante meter bebouwd oppervlak, die na 24 uur na een bui weer voor 90% beschikbaar is.
Burgemeester en wethouders kunnen nadere eisen stellen aan de situering en omvang van de bebouwing, en aan de situering en uitvoering van gevels alsmede de indeling van de woning vanwege:
Het bevoegd gezag kan met een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in lid 8.2.4, onder j en k, voor een kleinere afstand van een hoofdgebouw tot de zijdelingse perceelsgrens, mits:
Het bevoegd gezag kan met een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in lid 8.2.4, onder n, voor het toestaan van bijbehorende bouwwerken op minder dan 3 meter van de voorgevel van het hoofdgebouw, danwel vóór de voorgevel, mits:
Naast hetgeen daaromtrent in de 'Algemene gebruiksregels' in Artikel 11 is bepaald, moet als strijdig gebruik in ieder geval worden aangemerkt het gebruik van de in lid 8.1 bedoelde gronden voor buitenopslag van goederen ten behoeve van de uitoefening van een beroep - of bedrijf aan huis.
Het is verboden om waardevolle solitaire bomen zoals aangeduid op de 'Kaart waardebepaling bomen' in Bijlage 3, zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning, te (laten) vellen en rooien of andere handelingen te (laten) verrichten, die de dood of ernstige beschadiging van deze waardevolle bomen ten gevolge hebben of kunnen hebben.
Het in lid 8.6.1 genoemde verbod is niet van toepassing op werken of werkzaamheden:
De werken, geen bouwwerk zijnde, en werkzaamheden als bedoeld in lid 8.6.1, zijn slechts toelaatbaar, indien de groenkwaliteiten van het woongebied zoals beschreven in het 'Beeldkwaliteitsplan Huis ter Heide West' daardoor niet worden aangetast.
Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.
Voor het bouwen onder een gebouw gelden de volgende regels:
Als gebruik in strijd met dit bestemmingsplan wordt in ieder geval aangemerkt het gebruik van:
een en ander tenzij dit gebruik verband houdt met het op de bestemming gerichte beheer van de gronden.
Ter plaatse van de aanduiding 'milieuzone-waterwingebied' gelden de rechtstreeks werkende regels van de Interim omgevingsverordening van de Provincie Utrecht ten aanzien van activiteiten die een gevaar vormen voor de grond- en oppervlaktewaterwinning voor menselijke consumptie (paragraaf 3.2.2 Iov) en ten aanzien van boorputten dieper dan 30 meter en boringen of grond- en funderingswerken dieper dan 30 meter (paragraaf 3.2.3 Iov).
Het bevoegd gezag kan met een omgevingsvergunning afwijken van het plan voor:
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd de van deze regels deel uitmakende bijlage 'Staat van bedrijfsactiviteiten aan huis' als volgt te wijzigen:
het toevoegen en schrappen van soorten bedrijven en het veranderen van de categorie-indeling van soorten bedrijven, voor zover veranderingen in de bedrijfsvoering en de milieugevolgen van soorten bedrijven hiertoe aanleiding geven.
Burgemeester en wethouders kunnen het plan wijzigen ten aanzien van de ligging van bestemmingsgrenzen en van aanduidingsgrenzen voor zover die noodzakelijk zijn ter aanpassing van het plan aan de bij uitmeting blijkende werkelijke toestand van het terrein, mits de afwijking ten opzichte van hetgeen is aangegeven niet meer dan 3 m bedraagt.
Met dien verstande dat de omgevingsvergunning voor het afwijken uitsluitend wordt verleend indien de verwachte effecten inzichtelijk zijn gemaakt en is aangetoond op welke wijze de hinder voor de directe omgeving geminimaliseerd wordt.
Deze regels worden aangehaald als:
Regels van het bestemmingsplan 'Huis ter Heide - West'.