Plan: | Uem en Wennekes |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0352.bplbruemenwennekes-va01 |
Hoofdstuk 1 van de regels omvat de inleidende regels: in artikel 1 zijn de begrippen opgesomd en omschreven en in artikel 2 is de wijze van meten opgenomen. In samenhang met deze artikelen moeten de overige artikelen worden gelezen.
Hoofdstuk 2 omvat de gebruikte bestemmingen. Daarbij is in de bestemmingsomschrijving een opsomming gegeven van de functies/gebruiksmogelijkheden binnen de bestemming. Dat vormt de basis voor de overige regels die opgenomen zijn binnen die bestemming. Zo zijn in de bouwregels objectieve regels gesteld aan de plaats en afmetingen van de gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde.
De nieuwe woonbebouwing is opgenomen in de bestemming 'Wonen - 1'. Op de verbeelding is binnen deze bestemming een bouwvlak aangegeven waarbinnen het hoofdgebouw moet worden gesitueerd. Er wordt enige flexibiliteit geboden, waarbij zowel aaneengesloten, als (half-)vrijstaande woningen zijn toegelaten. Gestapelde bebouwing wordt niet mogelijk gemaakt. Maar er zijn uiteraard wel grenzen gesteld aan de flexibiliteit: in de regels is bepaald dat het totale aantal woningen ten hoogste 23 mag bedragen. Verder zijn op de verbeelding de maximale goot- en bouwhoogten aangegeven. Er is aangesloten bij de hoogten zoals die ook in de directe omgeving voorkomen: goothoogte 6 m en bouwhoogte 11 m.
In de beschikbare bouwplannen is sprake van een asymmetrische kap, met aan één zijde een lagere goot. In de directe omgeving komen eveneens woningen van dat type voor en in de lijn van de wijze van bestemmen van die woningen in het bestemmingsplan Langbroek, is er in het voorliggende bestemmingsplan voor gekozen om eveneens de grootste goothoogte te regelen.
Wat betreft de aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen worden binnen de bestemming Wonen - 1 de in de gemeente gebruikelijke mogelijkheden geboden. Het gaat om maximaal 50 m² tot een maximum van 50% van het perceel, voor zover gelegen buiten het bouwvlak. Deze bebouwing is toegelaten op ten minste 1 m achter de voorgevellijn van het hoofdgebouw, in het bouwvlak en daarbuiten.
Beroepsuitoefening aan huis, voorzover die geen onevenredige belasting voor het woon- en leefklimaat oplevert, wordt in de planregels mogelijk gemaakt. Bepaald is dat het om in totaal maximaal 50 m² vloeroppervlakte mag gaan (tot een maximum van 40% van de vloeroppervlakte van het hoofdgebouw en 100% van de vloeroppervlakte van de aan- en uitbouwen en bijgebouwen).
De twee bestaande woningen Cotherweg 47a en 47b zijn opnieuw opgenomen in de bestemming 'Wonen - 2'. Deze bestemming is in grote lijnen gelijk aan Wonen-1, behalve dat een grotere hoeveelheid aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen mag worden gerealiseerd (75 m² tot een maximum van 50% van het perceel). De regeling is afgestemd op die van het bestemmingsplan Langbroek. Dat houdt in dat ook de 'specifieke bouwaanduiding - twee-aaneen of vrijstaand' is overgenomen uit dat plan. Daarmee is de bestaande ruimtelijke karakteristiek vastgelegd.
Zoals gebruikelijk in de bestemmingsplannen van de gemeente Wijk bij Duurstede, wordt het gebied voor de voorgevel bestemd als 'Tuin'. Binnen deze bestemming is geen bebouwing toegelaten, met uitzondering van uitbreidingen van de bijbehorende woning in de vorm van erkers. Verder zijn erf- en terreinafscheidingen e.d. toegelaten.
Het openbare gebied is vervat in de bestemmingen 'Verkeer - Verblijfsgebied' en 'Groen'. Binnen de eerstgenoemde bestemming zijn de woonstraten, parkeergelegenheden, paden en dergelijke geregeld. Maar er zijn ook groen- en speelvoorzieningen en water toegelaten binnen deze bestemming. Zo vallen de kleine groengebiedjes en incidentele bomen aan de straat binnen deze bestemming. De wat grotere groengebieden zijn opgenomen in de bestemming 'Groen'. Dat betreft het groene pleintje aan de Gerrit Achterbergstraat en de groenzone aan de rand van het plangebied. Binnen deze bestemming zijn ook de bestaande en uit te breiden sloten opgenomen.
In hoofdstuk 3 van het bestemmingsplan zijn algemene regels opgesteld. In dit hoofdstuk is onder meer de anti-dubbeltelbepaling opgenomen, conform het Besluit ruimtelijke ordening (Bro). Deze bepaling is opgenomen om te voorkomen dat bij opeenvolgende bouwaanvragen waarbij een bepaalde oppervlakte aan grond als voorwaarde is geformuleerd, dezelfde grond opnieuw bij de afweging omtrent omgevingsvergunningverlening wordt betrokken.
In dit hoofdstuk staan ook de Algemene bouwregels. Die zijn bedoeld voor bestaande bebouwing die afwijkt van wat nu geregeld wordt en er worden regels gesteld aan de afdekking van gebouwen en aan de goothoogte van aan- en uitbouwen. Tevens regelt het het ondergronds bouwen; onderkeldering van gebouwen, tot een diepte van 3 m, is toegestaan. Ook de bouw van nutsvoorzieningen is geregeld in de algemene bouwregels, waarbij grenzen gesteld zijn aan de omvang van de nutsvoorzieningen.
In de Algemene gebruiksregels is het strijdig gebruik benoemd. De regels bevatten verder geen aparte gebruiksbepaling, aangezien de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht daarin, ex art. 2.1 lid 1, voorziet.
Er zijn Algemene afwijkingsregels van toepassing op het plan, waarmee afgeweken kan worden van de planregels. Het gaat daarbij overigens om geringe afwijkingen, waarbij tevens een afwegingskader is gegeven.
Op grond van het Bro is het verplicht om overgangs- en slotregels op te nemen. Deze bepalingen zijn opgenomen in het laatste hoofdstuk (hoofdstuk 4).