In deze paragraaf komen alle (enkel)bestemmingen aan de orde. Het betreft een indeling van bestemmingen in hoofdgroepen waarin de meest voorkomende functies kunnen worden ondergebracht. De indeling in hoofdgroepen maakt het raadplegen van een bestemmingsplan en het zoeken naar bepaalde functies eenvoudiger.
De gronden van het gehele plangebied hebben een positieve bestemming. Een positieve bestemming betekent dat gebruik van de gronden voor de verschillende bestemmingen direct mogelijk is. Bovendien betekent het dat oprichting van gebouwen direct mogelijk is nadat het bevoegd gezag een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen heeft verleend. Een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen wordt verleend als zij voldoet aan onder meer de regels van het bestemmingsplan, het Bouwbesluit en de Bouwverordening. Hieronder volgt per toegepaste bestemming een korte toelichting:
Agrarisch
Deze bestemming wordt gebruikt voor cultuurgrond (weilanden e.d.) binnen het plangebied inclusief de gronden gelegen aan de noordzijde van de Stationsweg Oost tussen de Zegheweg en de spoordijk, waar in de toekomst de nieuwe woonwijk Hoevelaar is voorzien. De 3 bestaande agrarische bedrijven in dit laatste gebied zijn conserverend bestemd en van een bouwvlak voorzien. Qua regeling is op hoofdlijnen aangesloten op het vigerende bestemmingsplan en het bestemmingsplan buitengebied.
Bedrijf - 1/2
In aansluiting op de bestemmingsregeling op de bedrijventerreinen zijn de gronden ter plaatse van alle solitaire bedrijven voorzien van deze bestemming. Ter plaatse zijn bedrijven in de milieucategorie 1, 2 of 3.1 toegestaan (afhankelijk van de locatie). Daarnaast komen op de verschillende locaties specifieke situaties voor die niet in overeenstemming zijn met de generieke indeling van bedrijven. Specifiek voor deze locaties is een aanvullende aanduiding opgenomen waarmee dit gebruik is afgeregeld. Naast dit specifieke gebruik kan, bij bijvoorbeeld bedrijfsbeeindiging, een ander bedrijfsmatig gebruik plaatsvinden overeenkomstig de generieke regeling.
Zelfstandige kantoren en een bedrijfswoning zijn alleen toegestaan daar waar deze specifiek zijn aangeduid.
Het verschil tussen beide bestemmingen betreft de aanwezigheid van een wijzigingsbevoegdheid naar de bestemming 'Wonen' in de bestemming 'Bedrijf - 1'. Binnen de bestemming 'Bedrijf - 2' ontbreekt deze wijzigingsbevoegdheid.
Bedrijf - Nutsvoorziening
Onder deze bestemming zijn de gebouwen en overige bouwwerken ten behoeve van openbare nutsvoorzieningen geregeld. Het betreft gebouwen met een oppervlakte groter dan 15 m² en een bouwhoogte van 3,0 m of meer. Kleinere gebouwen kunnen vergunningsvrij gerealiseerd worden.
Bedrijventerrein - 1
Alle gronden op het bedrijventerrein Parallelweg zijn voorzien van de bestemming 'Bedrijventerrein - 1'. Ter plaatse zijn bedrijven t/m categorie 3.2 toegestaan (spoorzone: 3.1). Op.verschillende locaties op het bedrijventerrein vindt gebruik plaats wat niet in te passen is in de generieke regeling, bedrijven tot maximaal categorie 3.2. Voor dit gebruik is een specifieke aanduiding opgenomen op de verbeelding. De verbeelding in combinatie met de de planregels regelen dit gebruik.
Rondom gevoelige bestemmingen ((bedrijfs-)woningen) heeft inwaartse zonering plaatsgevonden naar een lagere milieucategorie, waarbij de geldende rechten gehandhaafd zijn. De maximale milieucategorie is op de verbeelding terug te vinden. Zelfstandige kantoren en een bedrijfswoning zijn alleen toegestaan daar waar deze specifiek zijn aangeduid. Zelfstandige detailhandel is uitgesloten.
Een deel van de gronden aan de zuidzijde van het bedrijventerrein zijn voorzien van de aanduiding 'detailhandel volumineus'. De bestaande afwijkingsbevoegdheid voor het kunnen toestaan van volumineuze detailhandel ter plaatse is overgenomen, waarbij er onderscheid is gemaakt tussen een zone waar ook nieuwe bedrijven zich kunnen vestigen en een zone waar uitsluitend bestaande bedrijven die zich al op het bedrijventerrein Parallelweg bevinden naar verplaatst kunnen worden. Uitsluitend ter plaatse van de gronden die vallen binnen de aanduiding 'detailhandel volumineus' is internetverkoop onder voorwaarden toegestaan.
Persoonsgebonden overgangsrecht
Het pand Parallelweg 36 is momenteel als woning in gebruik, echter deze functie is niet passend op het bedrijventerrein. In het vorige bestemmingsplan Bedrijventerrein had het perceel de bestemming Bedrijventerrein gekregen. Bij de rechtelijke behandeling van de handhaving van deze bestemming is geconstateerd dat er juridisch geen basis was voor de handhaving. Nu sprake is van een langdurige burgerwoning en geen zicht is op de beëindiging daarvan binnen 10 jaar, is de gemeente gehouden het gebruik als zodanig te bestemmen. Bij het bestemmingsplan Bebouwde Kom is gezocht naar een passende en juridische bestemming. Voor deze locatie wordt nu een persoonsgebonden overgangsrecht opgenomen. Wij zijn van mening dat dit voor deze situatie waarin op het moment dat eigenaar en huurder er niet uitgekomen zijn, dan wel juridisch geen verdere stappen ondernemen om het gebruik als burgerwoning te beëindigen, de beste juridische oplossing is. De bestaande bedrijven moeten in de bedrijfsvoering al rekening moeten houden met deze woning en nu er geen concrete plannen voor herontwikkeling zijn is het instrument van onteigening niet gepast.
Bedrijventerrein - 2
De gronden tussen de Laagerfseweg en de Landaasweg zijn voorzien van de bestemming 'Bedrijventerrein - 2'. Ter plaatse zijn bedrijven t/m categorie 2 toegestaan. Hiermee zijn dus alleen bedrijven toegestaan in een lagere milieucategorie als de bedrijven gelegen in 'Bedrijventerrein - 1'. Er geldt ter plaatse een afwijkende bebouwingsregeling met een minimum en maximum oppervlakte van gebouwen en een minimum en maximum oppervlakte van de bouwpercelen.
Voor het overige is de bestemmingsregeling gelijk aan de regeling voor Bedrijventerrein - 1.
Centrum
Binnen de bestemming 'Centrum' zijn detailhandel, bedrijven, horecabedrijven en maatschappelijke voorzieningen toegestaan. Wonen mag alleen op de verdieping, behoudens daar waar specifiek aangeduid. Horeca en detailhandel mag alleen op de begane grond plaatsvinden. Andere functies zijn alleen toegestaan daar waar specifiek aangeduid.
Er is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor de gronden gelegen aan de Voorstraat, tussen de Vondellaan en de Kerkstraat, om ook op de begane grond wonen toe te staan. Daarnaast zijn er nog afwijkingsbevoegdheden voor de toegestane typen horeca en de toegestane horecacategorieën.
Detailhandel
De gronden van enkele winkels aan de rand van het centrumgebied en de nieuwe locatie van de nieuwe supermarkt aan de Kop van de Spoorzone zijn voorzien van de bestemming 'Detailhandel'. Daarnaast zijn de supermarkt in de spoorzone en een installatiebedrijf aan de Middenstraat voorzien van een specifieke aanduiding.
Groen
Alle openbare en structuurbepalendegroenvoorzieningen zijn in deze bestemming opgenomen. Binnen deze bestemming is de realisatie van diverse parken toegestaan en zijn er regels opgesteld betreffende het realiseren van routes, bouwwerken en overige voorzieningen. Het bouwen van gebouwen is niet toegestaan.
Horeca
De gronden van het restaurant aan de Stationsweg West 33-35 en het partycentrum/ hotel/ restaurant aan de Stationsweg Oost 243 vallen binnen de bestemming 'Horeca'. Binnen deze bestemming is horeca t/m categorie 2a direct toegestaan. Het partycentrum is voorzien van een specifieke aanduiding zodat horeca t/m categorie 4 direct mogelijk is. Een bedrijfswoning is alleen toegestaan daar waar deze specifiek is aangeduid.
Kantoor
Verspreid over de kern komen enkele solitaire zelfstandige kantoren voor die voorzien zijn van de bestemming 'Kantoor'. Nabij de aansluiting van de Europaweg op de Randweg is een cluster van zelfstandige kantoren gelegen.
Maatschappelijk
Binnen de gronden met deze bestemming zijn uiteenlopende maatschappelijke voorzieningen inzake welzijn, volksgezondheid, cultuur, religie, sport, onderwijs en openbare orde en veiligheid toegestaan. Religieuze gebouwen zijn daarnaast nog voorzien van de specifieke aanduiding 'religie'. De begraafplaats is eveneens voorzien van een specifieke aanduiding.
Een bedrijfswoning is alleen toegestaan daar waar deze specifiek is aangeduid. In afwijking hiervan is ter plaatse van de aanduiding 'wonen' tevens wonen op de verdieping toegestaan.
Natuur
Het moerasbos nabij de Amalialaan is voorzien van deze bestemming: Voor diverse werkzaamheden die de natuurfunctie kunnen schaden, is een omgevingsvergunning nodig.
Recreatie
De gronden in de dorpsrandzone aan de zuidzijde van de kern zijn voorzien van de bestemming 'Recreatie'. Het grootste deel van deze gronden is tevens voorzien van de aanduiding 'dorpsrandzone'. Binnen deze aanduiding zijn uitsluitend (extensieve) dagrecreatieve voorzieningen, semi-agrarische voorzieningen, dierenweiden, volkstuinen, speelvoorzieningen, infrastructurele (parkeer)voorzieningen ten behoeve van het aangrenzende woongebied en geluidswerende voorzieningen toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'manege' is uitsluitend een manege toegestaan.
Sport
Gronden met deze bestemming zijn bestemd voor sportvoorzieningen en kinderopvang. Ook is binnen de bouwvlakken bebouwing toegestaan ten behoeve van kleedkamers, sanitaire voorzieningen, een kantine, bergingen en een clubhuis. Ter plaatse van de aanduiding 'cultuur en ontspanning' zijn tevens maatschappelijk voorzieningen en horeca t/m categorie 3 toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'parkeerterrein' zijn uitsluitend parkeervoorzieningen toegestaan.
Daarnaast is er een zend- en ontvanginstallatie mogelijk ter plaatse van de aanduiding 'zend-/ontvangstinstallatie'.
Tuin
Gronden met de bestemming 'Tuin' zijn bestemd voor voor- en zijtuinen, erkers en parkeervoorzieningen. Daarnaast hebben de gronden ter plaatse van de aanduiding 'waterberging' tevens een waterbergingsfunctie. Behoudens bestaande gebouwen (niet zijnde bijbehorende bouwwerken) zijn er geen gebouwen toegestaan. (Aangebouwde) bijbehorende bouwwerken zijn gebonden aan een maximum maatvoering.
Verkeer
Binnen deze bestemming zijn alle wegen ondergebracht. Tevens zijn onder andere groenvoorzieningen, parkeervoorzieningen, evenementen en ambulante handel toegestaan binnen deze bestemming. Alle clusters met garageboxen zijn eveneens binnen deze bestemming gelegen en voorzien van de aanduiding 'garagebox'. Voor het overige zijn gebouwen en overkappingen uitsluitend toegestaan ten behoeve van het openbaar vervoer, nutsvoorzieningen en fietsenstallingen.
Water
Binnen deze bestemming zijn de belangrijke waterlopen en -partijen ondergebracht. Op deze gronden zijn qua bouwwerken uitsluitend keermuren, steigers en vlonders toegestaan. Ook bruggen en overkluizingen mogen aangelegd worden.
Wonen
Vrijwel alle gronden voor woningen zijn binnen deze bestemming gelegen. Ter plaatse van de aanduiding 'detailhandel' en 'kantoor' zijn uitsluitend de bestaande bruto oppervlakten aan detailhandel respectievelijk kantoren toegestaan.
Onder meer in de oude kern, aan de Burgwal en de Schoolstraat, en aan de Maarsbergseweg komen nog enkele woonpercelen voor die voorzien zijn van de nadere aanduiding 'opslag', waar ook gebruik ten behoeve van opslagdoeleinden is toegestaan.
Hoofdgebouwen
Hoofdgebouwen moeten binnen het bouwvlak worden gebouwd en per woning is maximaal één woning toegestaan. Het bestaande aantal woningen mag niet worden vergroot, met dien verstande dat ter plaatse van de aanduiding ‘maximum aantal wooneenheden’ het aantal woningen ten hoogste het aantal aangegeven wooneenheden bedraagt. Indien een specifiek woningtype is aangeduid op de verbeelding, dan mogen uitsluitend de aangeduide woningtypen gebouwd worden. In principe zijn uitsluitend gestapelde woningen aangeduid, behalve daar waar in het plangebied nog nieuwe woningen gebouwd worden.
Bijbehorende bouwwerken
De gezamenlijke te bebouwen oppervlakte aan bijbehorende bouwwerken (waaronder tevens overkappingen vallen) op het bij het hoofdgebouw behorende zij- en achtererf wordt bepaald aan de hand van de in de navolgende tabel opgenomen staffel, met dien verstande dat een aaneengesloten oppervlakte van ten minste 25 m² van het gezamenlijke zij- en achtererf onbebouwd en onoverkapt moet blijven; bij het bepalen van de maximum oppervlakte wordt de oppervlakte van bijbehorende bouwwerken binnen het bouwvlak niet meegerekend:
Oppervlakte perceel (m²) | Maximum oppervlakte bijbehorende bouwwerken (m²) |
Tot en met 300 | 50 |
Vanaf 300 tot en met 500 | 70 |
Vanaf 500 tot en met 750 | 80 |
Groter dan 750 | 100 |
Wonen - Griftdijk
Voor het bouwplan aan de Griftdijk is een specifieke woonbestemming opgenomen, omdat de woningen grotendeels nog niet gerealiseerd zijn en er een afwijkende regeling voor bijbehorende bouwwerken geldt. Voor het overige is de bestemming zoveel mogelijk afgestemd op de bestemming 'Wonen'.
Woongebied
Voor de nog niet bebouwde gronden in Het Groene Woud is de bestemming 'woongebied' opgenomen. Ook een deel van de nog uit te geven gronden aan de Prinses Amalialaan en een klein perceel aan de Maarsbergseweg 50 zijn vanwege de gewenste flexibiliteit opgenomen binnen deze bestemming.
De bestemming 'Woongebied' betreft een globale eindbestemming. Binnen de bestemming zijn de gronden bestemd voor woondoeleinden, maar ook voor andere doeleinden die binnen het woongebied passen, zoals verkeers- en verblijfsdoeleinden, groenvoorzieningen, water en openbare nutsvoorzieningen.
Binnen de bestemming is niet gedetailleerd vastgelegd waar de woningen gesitueerd mogen worden. Binnen de gehele bestemming zijn zowel (half)vrijstaande woningen als rijwoningen toegestaan. Alleen de locatie waar woningen in gestapelde vorm mogen komen zijn aangeduid op de verbeelding. Per bestemmingsvlak is een maximaal aantal wooneenheden opgenomen. Ter plaatse van de aanduiding 'wetgevingzone - afwijkingsgebied 2' kan het aantal woningen nog verhoogd worden ten opzichte van het aantal op de verbeelding.
Leiding - Gas
Binnen deze dubbelbestemming valt de leiding zelf alsmede de bebouwingsvrije zone van 4,0 m die aan weerszijden van de leiding aangehouden moet worden. Op deze gronden mogen geen gebouwen en/of bouwwerken worden gerealiseerd die niet ten diensten staan van de aardgastransportleiding. Van deze bouwregels kan met een omgevingsvergunning worden afgeweken. Hiervoor dient vooraf advies ingewonnen te worden bij de leidingbeheerder.
Leiding – Riool
Binnen deze dubbelbestemming valt de leiding zelf alsmede de bebouwingsvrije zone van 3,0 m die aan weerszijden van de leiding aangehouden moet worden. Op deze gronden mogen geen gebouwen en/of bouwwerken worden gerealiseerd die niet ten diensten staan van de rioolpersleiding. Van deze bouwregels kan met een omgevingsvergunning worden afgeweken. Hiervoor dient vooraf advies ingewonnen te worden bij de leidingbeheerder.
Waarde – Archeologie 1/2/3
Deze dubbelbestemming omvat de archeologische terreinen die op de provinciale Archeologische MonumentenKaart (AMK) staan. Het betreft archeologische terreinen waarvan de feitelijke aanwezigheid en behoudenswaardigheid is vastgesteld. Voor bouwwerken groter dan 100 m²/ 100 m² respectievelijk 1.000 m², of bodemingrepen dieper dan 0,3 m beneden het maaiveld, moet voordat een omgevingsvergunning voor het bouwen wordt verleend, archeologisch onderzoek worden uitgevoerd.