direct naar inhoud van 4.2 “Veenderij”
Plan: Gelders Benedeneind - Veenderij-zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0345.BPVeenderijzuid-vg01

4.2 “Veenderij”

4.2.1 Stedenbouwkundig plan en Beeldkwaliteitplan “Veenderij”

De basis voor het stedenbouwkundig plan vormt de wijze waarop het water is georganiseerd in combinatie met het dorpse karakter van de woonbuurtjes. Het water moet niet alleen beleefbaar zijn vanaf het openbaar gebied, maar ook vanuit de privétuinen. Daarom is gekozen voor kleinschalige eilanden. Elk eiland vormt een min of meer op zichzelf staand dorps buurtje met een eigen karakter. Tussen de eilanden is een gevarieerd en fijnmazig stelsel van waterwegen gecreëerd met in het midden van “Veenderij” een centrale waterpartij. Het water vanuit het deelplan “Buurtstede” is naar het zuiden toe doorgezet, takt aan op De Nieuwe Wetering (het betreft hier de bestaande watergang ten oosten van de Dragonderweg) en mondt uit in De Grift.

Het noordelijk deel van “Veenderij” is dichter bebouwd dan de overige delen van “Veenderij”. Om een natuurlijke overgang te creëren richting het Gelders Benedeneind, de Meentdijk en de Dragonderweg zijn in het zuidelijk en oostelijk deel van “Veenderij” overwegend vrijstaande woningen en tweekappers geprojecteerd. Daar waar sprake is van rijwoningen staan deze woningen haaks op de percelen van het Gelders Benedeneind. Hiermee wordt een gesloten wandvorming richting deze percelen voorkomen.

De woonbuurtjes hebben een dorps karakter met een informeel beloop van de wegen en een gevarieerde mix van woningtypen. Elk wooneiland krijgt een eigen identiteit met een eigen brink (een plein) en wordt ontsloten door een 30 km/h weg. De hoofdontsluiting van “Veenderij” takt op twee punten aan op de Van Essenlaan. De meeste appartementen (circa 110) worden gesitueerd in het noordelijk deel. Twee appartementengebouwen van elk naar verwachting 15 appartementen met een landelijke uitstraling krijgen een zorgvuldig toegewezen plek in het zuidelijk deel. Hierbij is rekening is gehouden met voldoende afstand tot de bestaande bebouwing in de omgeving.

In het Beeldkwaliteitplan voor “Veenderij” wordt de gewenste sfeer van de bebouwing en de openbare ruimte in samenhang omschreven. Voor “Veenderij” zijn een dorpse, informele uitstraling in een waterrijke wijk, waarin water goed beleefbaar is, de belangrijkste uitgangspunten.

Het centraal gelegen eiland krijgt een meer stedelijk dorps karakter. De daaromheen liggende eilanden verkrijgen een meer landelijk dorps karakter met een groene uistraling door de aanwezigheid van veel voortuinen met hagen. Het dorpse beeld wordt versterkt door te variëren met de rooilijnen en kaprichtingen. Alle woningen worden van een kap voorzien. Het gebied “Weteringse Zoom” is een landelijk waterrijk karakter toegedicht. Veel vrijstaande woningen met een landelijke uitstraling zijn aan het water gesitueerd. Het deelgebied “De Linten” wordt gevormd door de toekomstige woningen langs de Dragonderweg en nabij het Gelders Benedeneind. “De Linten” krijgt een sfeer en een beeld van lintbebouwing: vrijstaande woningen met een landelijke uitstraling.

In het Beeldkwaliteitplan zijn de richtlijnen weergegeven voor de uitwerking van de bebouwing en de openbare ruimte. Met deze richtlijnen wordt beoogd de gewenste sfeer en kwaliteit te waarborgen, zonder de vrijheden voor architecten en anderen bij de uitwerking te veel in te perken.

Voor “Veenderij” geldt (net als voor geheel Veenendaal-oost) dat het een voorbeeldproject is in het kader van “Nieuw Wonen”. Nieuw Wonen gaat uit van een levensloopbestendige wijk. Hieronder wordt verstaan: een woonwijk die mensen (in willekeurig welke levensfase, ongeacht levensomstandigheden, huishoudensamenstelling en culturele achtergrond) optimale mogelijkheden biedt voor alle vormen van fysieke en geestelijke activiteiten en zelfontplooiing en die een woningaanbod en voorzieningenniveau heeft die daartoe zijn uitgerust. Eén van de belangrijkste ontwerpuitgangspunten die hieruit zijn afgeleid is de realisering van buurtjes met een menselijke maat, de zogenaamde buurtschappen.

Afbeelding 5: Het stedenbouwkundige plan van “Veenderij”.
afbeelding "i_NL.IMRO.0345.BPVeenderijzuid-vg01_0008.jpg"

4.2.2 Plangrens bestemmingsplan Gelders Benedeneind - Veenderij-zuid

Zoals in de inleiding reeds is aangegeven, vormt de verweving, met behoud van de eigen ruimtelijke karakteristieken, van “Veenderij” en het bebouwingslint, tezamen met de definitieve vormgeving van de waterstructuur van “Veenderij”, één van de motieven voor het opstellen van het nu voorliggende bestemmingsplan.

“Veenderij” bestaat uit "eilanden". De watergangen rond deze eilanden sluiten aan de zuidzijde aan op de watergang die het oude bebouwingslint scheidt van de nieuwe woonwijk. Bij het bepalen van de plangrens is rekening gehouden met de in het stedenbouwkundige plan opgenomen verdeling tussen uitgeefbaar terrein (de toekomstige woonkavels) en niet-uitgeefbaar terrein (de toekomstige wegen, groenstroken en waterpartijen. Op basis van de kavelbegrenzingen is de plangrens bepaald. Uitgangspunt is daarbij geweest dat enerzijds zo weinig woningen in dit plan worden opgenomen, anderzijds is er daarbij voor gezorgd dat de nieuwe begrenzing straks geen kavels doorsnijdt. Zie hiervoor onderstaande afbeelding.

Afbeelding 6: De plangrens in relatie tot “Veenderij”.
afbeelding "i_NL.IMRO.0345.BPVeenderijzuid-vg01_0009.jpg"

In het stedenbouwkundige plan hebben de eilanden allemaal een lettercode gekregen. Het totaal van 50 woningen dat in dit bestemmingsplan wordt mogelijk gemaakt, behoort tot het contingent van Veenendaal-oost.

De woningen zijn verdeeld over de volgende eilanden/gebieden:

A: 5 woningen;
C: 4 woningen;
H: 6 woningen;
I: 2 woningen;
K: 27 woningen;
M: 1 woning;
N: 5 woningen.

De genoemde woningen zijn alle grondgebonden woningen. In dit deel van "Veenderij" worden geen appartementen gerealiseerd.