Plan: | Gelders Benedeneind - Veenderij-zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0345.BPVeenderijzuid-vg01 |
In het plangebied Veenendaal-oost worden in de komende jaren in totaal ongeveer 3.200 woningen en de daarbij behorende voorzieningen gerealiseerd. Daarmee voorziet Veenendaal-oost mede in de woningbehoefte van de Utrechtse Heuvelrug tot het jaar 20181. De woningbouwontwikkeling zal gefaseerd tot stand komen. In Veenendaal-oost worden drie deelgebieden met een eigen identiteit uitgewerkt: "Buurtstede", "Veenderij" en "Groenpoort". ”Buurtstede is het eerste deelplan welke is ontwikkeld en in aanbouw is genomen. De eerste woningen zijn reeds opgeleverd en de bouw van deelplan vordert gestaag.
Het volgende deelgebied dat tot ontwikkeling gebracht zal worden is “Veenderij”; het zuidelijke deel van Veenendaal-oost. Het landschappelijke thema voor “Veenderij” is een waterrijk deelplan gericht op het landschap en de groenzones die vanuit het landschap het deelplan inprikken. Daarnaast geldt als uitgangspunt het creëren van een dorps karakter. Het dorpse karakter krijgt, naast een lage dichtheid, vorm door het begrip 'buurt' te introduceren. De buurt is herkenbaar en overzichtelijk als een eigen ruimtelijke eenheid en kent een maat en schaal passend bij het dorps bouwen.
Bij het opstellen van het stedenbouwkundig plan “Veenderij” zijn de huidige eigendomsgrenzen langs het Gelders Benedeneind gerespecteerd. Het voornoemde heeft tot een 'meanderende' grens tussen beide gebieden geleid. Bij het opstellen van het bestemmingsplan voor Veenendaal-oost werd echter geen rekening gehouden met de bestaande eigendomsgrenzen. Het gevolg is dat een deel van de nieuw te realiseren woonbuurt buiten de begrenzing van het bestemmingsplan Veenendaal-oost valt en dus niet op basis van uitwerkingsplannen kan worden gerealiseerd. Het gaat daarbij om circa 50 woningen. Dit geldt ook voor de zuidelijke watergang langs het Gelders Benedeneind welke middels een uitwerkingsplicht in het bestemmingsplan Veenendaal-oost gerealiseerd dient te worden. In het stedenbouwkundige plan “Veenderij” is deze watergang deels buiten het bestemmingsplan Veenendaal oost gesitueerd. De zuidelijke rand van “Veenderij” dient daarom in een nieuw bestemmingsplan mogelijk te worden gemaakt.
Om een optimale afstemming tussen het Gelders Benedeneind en het zuidelijke deel van “Veenderij” te borgen is gekozen om de oude en nieuwe bebouwing te combineren in één bestemmingsplan. Dit is mede ingegeven omdat het Gelders Benedeneind binnen de rode contouren ligt en daardoor onderdeel is van het stedelijk gebied van Veenendaal.
Om bovenstaande reden is het Gelders Benedeneind uit het bestemmingsplan voor het Buitengebied gehouden, nadat het aanvankelijk in het voorontwerp van dat plan was opgenomen. Met deze keuze wordt het provinciaal verstedelijkingsbeleid, zijnde de rode contouren, gerespecteerd.
In het nu voorliggende bestemmingsplan zal het Gelders Benedeneind en de zuidelijke rand van “Veenderij” worden opgenomen. Daarbij zal worden aangesloten op de plansystematiek van het bestemmingsplan Veenendaal-oost en de in het kader daarvan opgestelde uitwerkingsplannen.
Afbeelding 1.1: Situering plangebied.
Op 1 juli 2008 is de Wet ruimtelijke ordening (Wro) in werking getreden. Conform die wetgeving vervalt bij bestemmingsplannen die ouder zijn dan tien jaar het recht om leges te vorderen voor diensten verband houdende met het betreffende bestemmingsplan. Artikel 9.1.4 van de Invoeringswet Wro bepaalt dat bestemmingsplannen, die voor 1 juli 2003 onherroepelijk zijn geworden, binnen vijf jaar na de inwerkingtreding van de Wro, dus op 1 juli 2013, moeten zijn vervangen door bestemmingsplannen, die zijn vastgesteld conform de Wro. Voor het Gelders Benedeneind vigeert ter plaatse een bestemmingsplan uit 1994. Het voorliggende plan voorziet in de op basis van artikel 9.1.4 van de Invoeringswet Wro benodigde actualisatie.