direct naar inhoud van 5.5 Toelichting op de planregels
Plan: 'Het Noorderwerk'
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0345.BPHetNoorderwerk-OH01

5.5 Toelichting op de planregels

Het gemeentelijk beleid is vertaald in de planregels. Daarbij is geprobeerd een flexibel stelsel van regels te ontwikkelen zonder daarbij tekort te doen aan eisen van rechtszekerheid.

Gekozen is voor zo min mogelijk bestemmingen. Dit deelplan bevat normatieve bepalingen, die bindend zijn voor zowel de overheid als de burger. Het is voor beide partijen van groot belang, dat de verbeelding en de planregels duidelijke informatie verschaffen. Door te kiezen voor zo weinig mogelijk bestemmingen wordt de leesbaarheid en duidelijkheid van zowel de verbeelding als de planregels vergroot. Een leesbaar en duidelijk plan zorgt voor een plan, dat goed te handhaven is.

In de volgende paragrafen worden kort de voor dit deelplan geldende bestemmingen toegelicht. Steeds wordt per bestemming aangegeven wat de gebruiks- en bouwmogelijkheden zijn.

5.5.1 Artikel 1 Begrippen

De begripsomschrijvingen zijn opgenomen zoals deze verplicht zijn voorgeschreven door de SVBP2008, aangevuld met de begrippen uit de modelregels voor bestemmingsplannen zoals deze volgens vaste bestuurspraktijk in gemeente Veenendaal wordt gehanteert.

5.5.2 Artikel 2 Wijze van meten

Ook de regels voor ‘de wijze van meten’ zijn opgenomen zoals deze verplicht zijn voorgeschreven door de SVBP2008, aangevuld met de modelregels van Veenendaal.

5.5.3 Artikel 3 Bedrijf -B-

Gebruiksmogelijkheden
De meeste gronden binnen het plangebied hebben de bestemming Bedrijf - B gekregen. Binnen deze bestemming zijn bedrijfsactiviteiten, niet-zelfstandige kantoren, administratieve dienstverlening, maatschappelijke voorzieningen, onderwijsinstellingen, horeca welke ondergeschikt is aan en ten dienste staat van de bedrijfsdoeleinden en (open) opslag toegestaan. Afwijkende en bijzondere functies (bijvoorbeeld de bedrijfswoningen, risicocontouren van bedrijven als bedoeld in het 'Besluit milieukwaliteitseisen voor externe veiligheid van inrichtingen milieubeheer') zijn nader aangeduid op de verbeelding van het bestemmingsplan. De reeds langere tijd aanwezige detailhandel is opgenomen in een Staat van detailhandelsactiviteiten.

Binnen deze bestemming wordt een nadere specificatie naar milieucategorie gegeven. Deze bepaald de maximale milieucategorie van de bedrijvigheid voor elke locatie in het gebied.

In het plangebied zijn enkele (bedrijfs)woningen aanwezig. Hoewel woningen hier beleidsmatig niet gewenst zijn, worden de aanwezige woningen gerespecteerd. De aanwezige woningen zijn aangeduid op de verbeelding van het bestemmingsplan. De gebruiksmogelijkheden van de woningen zijn breed. Het heeft de voorkeur de woning te gebruiken ten behoeve van de gevestigde bedrijven maar bewoning door derden is ook toegestaan. Nieuwe (bedrijfs)woningen zijn niet mogelijk gemaakt omdat deze een belemmerende werking hebben voor de nabij gelegen bedrijven. Omdat gebruik ten behoeve van bedrijven voorop staat is er voor gekozen de woningen onder te brengen in de bestemming “Bedrijf” en niet te bestemmen als “Wonen”.

Ook zijn er binnen deze bestemming een tweetal percelen aangeduid als "detailhandel-perifeer'. Deze gronden zijn naast de bedijfsbestemming bestemd voor perifere detailhandel, waarbij op een nader aangeduide locatie verblijfsverlengende horeca-activiteiten zijn toegestaan. Net als voor de bedrijfsbestemming geldt dat parkeervoorzieningen op eigen terrein gerealiseerd dienen te worden.

Wijzigingsbevoegdheid en afwijkingen gebruik
Indien een bedrijfswoning gedurende langere tijd niet gebruikt wordt en er redenen zijn om aan te nemen dat deze woning niet langer meer gebruikt wordt, kan het college van burgemeester en wethouders de verbeelding van het bestemmingsplan wijzigen zodat de aanduiding voor de bedrijfswoning wordt verwijderd. Deze regeling kan bijvoorbeeld worden toegepast in geval van een herstructurering van één of meer percelen.

Burgemeester en wethouders zijn tevens bevoegd ontheffing te verlenen om de vestiging c.q. uitoefening van een bedrijf mogelijk te maken dat is opgenomen in een hogere categorie van de Lijst van bedrijfsactiviteiten, indien deze naar aard en invloed op de omgeving gelijk geacht kan worden.

Daarnaast kan ook ontheffing verleend worden teneinde de vestiging c.q. uitoefening van een bedrijf dat hoewel gelijkwaardig is aan de maximaal toegestane milieucategorie maar niet in de Lijst van bedrijfsactiviteiten wordt genoemd, mogelijk te maken.

Ook zijn er ontheffingsmogelijkheden opgenomen voor de vestiging van nieuwe detailhandel in auto's, boten, caravans en tenten, en motoren, alsmede ondergeschikte detailhandel in het verlengde van de bedrijfsvoering van een (productie)bedrijf.

Bouwmogelijkheden
Gebouwen mogen uitsluitend binnen het op de verbeelding van het bestemmingsplan aangegeven bouwvlak gebouwd worden. Op de verbeelding van het bestemmingsplan staan de verschillende maximale bouwhoogten opgenomen. De (her)bouw van bedrijfswoningen is toegestaan in de daarvoor aangeduide gebieden.

Ontheffingen bouwen
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd ontheffing te verlenen om, onder omstandigheden, de bouw van een fietsenstalling buiten het bouwvlak op te richten.

5.5.4 Artikel 4 Groen -G-

Gebruiksmogelijkheden

De gronden die op de plankaart aangewezen als 'Groenvoorzieningen' zijn bestemd voor:

  • de aanleg en instandhouding van op de ligging van het plangebied en de inpassing in de omgeving afgestemde beplanting;
  • de aanleg en instandhouding van waterpartijen en watergangen;
  • de instandhouding van waardevolle bomen;
  • objecten van beeldende kunst.

De gronden op de plankaart aangewezen voor 'Groen -G-' en nader aangeduid met de functieaanduiding 'wn' zijn specifiek bestemd voor een wielerbaan.

Bouwmogelijkheden

Op de gronden mogen in principe alleen gebouwen van algemeen nut en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, gebouwd worden. Uitsluitend ter plaatse van een bouwvlak mogen gebouwen, niet zijnde de gebouwen van algemeen nut, met een maximale bouwhoogte van 4,5 m¹ gebouwd worden. Tevens is het mogelijk binnen deze bestemming objecten van beeldende kunst, speelvoorzieningen en ontmoetings- en hondenuitlaatvoorzieningen te realiseren.

5.5.5 Artikel 5 Horeca -H-

Gebruiksmogelijkheden

De gronden op de plankaart aangegeven voor 'Horeca -H-' zijn bestemd voor:

  • horeca met dien verstande dat rechtstreeks contact met het publiek op de begane grond moet worden uitgeoefend;
  • wonen op de verdiepingen van het hoofdgebouw, met dien verstande dat beroepsmatige activiteiten met een maximum van 45 m² van het oppervlakte van de bebouwing op het perceel ten behoeve van deze activiteit in gebruik mag zijn.

In de planregels is voor de horecabedrijven onderscheid gemaakt tussen verschillende categorieën.

Bouwmogelijkheden

Gebouwen mogen uitsluitend binnen het op de plankaart opgenomen bouwvlak worden gebouwd. Het gehele bouwvlak mag bebouwd worden. De op de plankaart opgenomen goot- en bouwhoogte zijn van toepassing op de hoofdgebouwen. De bijgebouwen mogen een maximale goothoogte van 3,1 m¹ en een maximale bouwhoogte van 4,5 m¹ hebben.

5.5.6 Atikel 6 Kantoor -K-

Gebruiks- en bouwmogelijkheden
Deze gronden zijn bestemd voor zelfstandige kantoorvestiging. Deze bestemmings is gebruikt voor de bestaande kantoren die in het vorige bestemmingsplan ook al een kantoorbestemming hadden. Deze bestemming komt voornamelijk voor op bedrijventerrein de Vendel en voor een klein deel op de Faktorij.

Gebouwen mogen uitsluitend binnen het op de verbeelding van het bestemmingsplan aangegeven bouwvlak gebouwd worden. Op de verbeelding van het bestemmingsplan staat de maximale bouwhoogten opgenomen.

5.5.7 Artikel 7 Verkeer -V-

Gebruiksmogelijkheden

De gronden met de bestemming 'Verkeersdoeleinden' zijn primair bestemd voor wegen. Daarnaast zijn deze gronden bestemd voor de aanleg en instandhouding van kunstwerken, parkeervoorzieningen, water, verhardingen, doeleinden van algemeen nut, objecten van beeldende kunst, verkeerstechnische voorzieningen en afvalcontainers.

Bouwmogelijkheden

Op deze gronden mogen gebouwen van algemeen nut en bouwwerken, geen gebouwen zijnde gebouwd worden.

5.5.8 Artikel 8 Water -WA-

Gebruiksmogelijkheden

De gronden op de plankaart aangewezen voor 'Water' zijn bestemd voor waterpartijen en waterlopen, waterhuishoudkundige voorzieningen en de daarbij behorende kunstwerken en bouwwerken ten behoeve van het beheer en onderhoud van het water en de waterlopen.

Bouwmogelijkheden

Op deze gronden zijn uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde toegestaan. Deze mogen maximaal 5 m1 hoog zijn.

5.5.9 Artikel 9 Wonen 1 -W1-

Gebruiksmogelijkheden

Op de gronden met de bestemming 'Wonen -W1-' mag natuurlijk gewoond worden. Daarnaast is het direct toegestaan om beroepsmatige activiteiten uit te oefenen in hoofd- of bijgebouw tot een maximum van 45 m². Kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten zijn alleen na ontheffing toegestaan.

Binnen het plangebied zijn de volgende woningtypen toegestaan:

    • 1. ter plaatse van de aanduiding [tae] mogen twee-aan-een woningen worden gebouwd;
    • 2. ter plaatse van de aanduiding [vrij] mogen alleen vrijstaande woningen worden gebouwd;

Verder zijn een aantal specifieke bouwaanduidingen opgenomen, waarbij de de volgende woningtypen en/of voorzieningen zijn toegestaan:

    • 1. ter plaatse van de specifieke bouwaanduiding [sba-tv] mogen alleen vrijstaande of twee aan-een woningen worden gebouwd.

Ook maakt dit deelplan middels een afwijkingsbevoegdheid afhankelijke woonruimte in vrijstaande bijgebouwen mogelijk. Deze omgevingsvergunning wordt ingetrokken indien de noodzaak vanuit het oog van mantelzorg niet meer aanwezig is. Daarnaast is er een ontheffing opgenomen voor de uitoefening van bedrijfsmatige activiteiten in het hoofd- of bijgebouw.

Bouwmogelijkheden

In de bestemmingsregeling wordt onderscheid gemaakt tussen drie zones:

  • het bouwvlak;
  • het erf en;
  • tuin.

Het hoofdgebouw mag uitsluitend binnen het op de plankaart aangegeven bouwvlak gebouwd worden. Bijgebouwen zijn toegestaan binnen het bouwvlak en mogen in principe alleen op het erf gebouwd worden. Uitzondering hierop zijn:

  • 1. de erkerregeling;
  • 2. de afwijkende bebouwingsregeling, waarbij de gezamenlijke oppervlakte van bijgebouwen niet meer mag bedragen dan maximaal 50 m² buiten het bouwvlak en de bouw van bijgebouwen niet tot gevolg hebben dat meer dan 50% van het totale erf wordt bebouwd.

Binnen de op de verbeelding aangegeven functieaanduiding (b) “bedrijf” is een oppervlakte aan (bij)gebouwen toegestaan tot maximaal 300 m².

5.5.10 Artikel 10 Wonen 2 -W2-

Gebruiksmogelijkheden en bouwmogelijkheden

De gronden met de bestemming 'Wonen -W2-' zijn overeenkomstig de bestemming 'Wonen 1 -W1-' met dien verstande dat er hier sprake is van woon- werkpercelen. Hierdoor mogen op het achtererf van de betreffende percelen bedrijfsgebouwen worden opgericht.