direct naar inhoud van 2.7 Aanpassing regels t.a.v. vestiging seksinrichtingen
Plan: De Batterijen 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0345.BPDeBatterijen-OH01

2.7 Aanpassing regels t.a.v. vestiging seksinrichtingen

Het thans geldende bestemmingsplan “Herziening bedrijventerrein De Batterijen” is vastgesteld op 2 juli 2003 en gedeeltelijk goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Utrecht op 7 oktober 2003.

Niet goedgekeurd zijn de in het bestemmingsplan opgenomen voorschriften om de vestiging van seksinrichtingen te weren en via een wijzigingbevoegdheid mogelijk te maken.

De ruimtelijke onderbouwing van deze bepalingen werd onvoldoende geacht. Gevolg van dit al is dat er thans geen planologisch beletsel is voor de vestiging van een seksinrichting binnen de bestemmingen, waarin commerciële dienstverlening mogelijk is. Dit betreffen de locaties met de bestemming B1, ofwel de locatie waar zelfstandige kantoren zijn toegestaan en de locaties met de bestemming kleine bedrijven. Het grootste deel van het plan bestaat uit de bestemming B2, deze bestemming voorziet thans niet in de vestiging van dienstverlenende bedrijven.

Aangezien deze herziening onder ander beoogt om meer ruimte voor dienstverlenende bedrijven te scheppen is het gewenst om de planologische regeling t.a.v. seksinrichting af te stemmen op het geldende gemeentelijke locatie beleid.

Dit beleid is vastgelegd in het zogenoemde “facetbestemmingsplan uitvoering prostitutiebeleid”. Dit betreft een bestemmingsplan dat in 2003 is gemaakt na de legalisering van de prostitutie en dat als een paraplu over alle toen geldende bestemmingsplannen is gelegd. Doel van dit plan was en is om de vestiging van seksinrichtingen binnen daarvoor in aanmerking komende bestemmingen in geheel Veenendaal uitdrukkelijk te verbieden. Daarnaast schept dit plan door middel van een wijzigingsbevoegdheid de mogelijkheid voor de vestiging van een seksinrichting, mits het totaal van één binnen de gemeentegrenzen van Veenendaal niet overschreden wordt. De wijzigingbevoegdheid kan slechts worden toegepast op de bestemming Bedrijf.

In de toelichting van het facetplan uit 2003 is aangegeven dat specifieke woongebieden en het (schaarse) buitengebied van deze gemeente ongeschikt zijn voor de vestiging van seksinrichtingen. Ook specifieke (monofunctionele) bedrijventerreinen zijn blijkens de toelichting niet geschikt. Ten aanzien van een gemengd gebied met verschillende bestemmingen, waaronder bedrijfsbestemmingen, wordt in deze toelichting nadrukkelijk gewezen op de mogelijkheid om ad hoc de vestigingsmogelijkheid te kunnen beoordelen. In dezelfde toelichting wordt er op gewezen dat de ruimtelijke inpasbaarheid van een prostitutiebedrijf, naast de structuur van het rond de beoogde vestigingslocatie gelegen gebied, vooral ook afhankelijk is van de aard en omvang van het prostitutiebedrijf zelf en de effecten daarvan op de omgeving. Het gebied De Batterijen bestaat voor een groot deel uit specifiek bedrijventerrein. De vestiging van een seksinrichting in dit gebied is daardoor niet voor de hand liggend. Desondanks is het omwille van de uniformiteit gewenst ook hier, naast het verbod tot vestiging van deze inrichtingen, ook de wijzigingsbevoegdheid om een vestiging wel mogelijk te maken in het plan op te nemen.