Plan: | Centrum |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0345.BPCentrum-oh02 |
Strategische visie Veenendaal 2025
In deze visie worden drie kwaliteitspijlers genoemd:
1. Ruim baan voor ondernemen.
2. Veenendaal: jongste leefstad van de toekomst.
3. Herkenbare stadslandschappen.
Deze kwaliteitspijlers staan centraal in het realiseren van de ambities. Voor de ontwikkeling van het centrumgebied en de inhoud van een bestemmingsplan voor dat gebied zijn de volgende ambities relevant:
- Een samenleving waar cultuur een bindmiddel is.
- Een stad met een menselijke maat. Een dorp met stedelijke voorzieningen.
- Het regionale winkelcentrum.
- Plaats met zichtbare en sterke historische identiteit.
- Bereikbare plaats met compacte opbouw.
Beeldkwaliteitplan Kernwinkelgebied;
Op 15 december 2010 heeft de raad van Veenendaal met het beeldkwaliteitsplan voor kernwinkelgebied definitief ingestemd en als onderdeel van de Welstandsnota aangemerkt.Het beeldkwaliteitplan wordt ingezet als middel om de ruimtelijke en architectonische kwaliteit in en van het centrum te waarborgen en te verbeteren
Aangezien het beeldkwaliteitplan leidend is voor de inrichting van de openbare ruimte wordt er in dit bestemmingsplan slechts op hoofdlijnen ingegaan op de openbare ruimte.
Centrumvisie 2030
Hoe ziet het centrum van Veenendaal er uit in 2030? Veenendaal heeft nu al een bruisend centrum en een krachtige positie in de regio. Het gemeentebestuur wil dat in de toekomst graag ook zo houden en, waar dat kan, verbeteren. Daarom heeft de gemeente een centrumvisie gemaakt: een beeld van het centrum zoals het er in 2030 uit zou kunnen zien. Op 3 februari 2005 heeft de Raad deze visie vastgesteld.
De gemeente bepaalt niet alleen hoe het centrum van Veenendaal zich ontwikkelt. Particulieren en projectontwikkelaars vervullen hierin een belangrijke rol, maar de gemeente kan wel een grote invloed uitoefenen op de toekomstige ontwikkeling. Met de centrumvisie als leidraad en onder andere dit bestemmingsplan als instrument wil de gemeente de regisseur zijn van de ruimtelijke ontwikkelingen.
Integrale visie
Het gemeentebestuur wil voor de toekomst een stadshart met kwaliteit. Een sterk stadshart vraagt om samenhang, om een centrum dat als één geheel functioneert. In het verleden heeft het ontbroken aan een samenhangende visie. Te vaak zijn er veranderingen geweest zonder na te denken over de consequenties voor het geheel. Vooral de kwaliteit van de openbare ruimte is de dupe van dergelijke niet goed doordachte ingrepen. De realisatie van Brouwerspoort, in het oostelijk centrumgebied, heeft de ontwikkeling van een integrale visie een stevige impuls gegeven. De centrumvisie is de basisvoor de integrale visie.
Identiteit
Bij het opstellen van de centrumvisie heeft het gemeentebestuur, samen met bewoners en ondernemers de identiteit van het Veenendaalse centrum benoemd. Herkenbaarheid, respect voor de historische lintstructuur, de pleinen en kleinschaligheid staan centraal bij die identiteit. Typisch Veenendaal is de knusheid van een dorp met de voorzieningen van een stad.
Plannen van de gemeente zelf, van particulieren en ontwikkelaars zullen aan de visie worden getoetst. De visie vormt de basis voor het bestemmingsplan voor het centrum. Zij past in de strategische visie Veenendaal 2025 en is een inspiratiebron geweest voor de structuurvisie Veenendaal 2025.
Aangezien, naar verwachting, veel van de ontwikkelingen, zoals genoemd in de Centrumvisie, de planperiode van 10 jaar zullen overstijgen en veel van deze ontwikkelingen niet meegenomen in dit centrumplan.
Woonvisie Veenendaal 2007
Op 13 december 2007 is de Woonvisie Veenendaal 2007 door de raad vastgesteld. Voor het centrum is het navolgende opgenomen. Het centrum zal de komende jaren als stadshart versterken. Door de ontwikkeling van nieuwe winkels in het recente verleden en Brouwerspoort in de nabije toekomst krijgt het centrum een stevige impuls als modern hart van de stad. Bij deze ontwikkeling hoort ook een waardering voor de kwaliteiten van het stedelijk wonen, met de bijbehorende dynamiek. Daarom zal het centrum niet voor alle inwoners de ‘ideale’ woonplek zijn. Met name bij starters en senioren is het centrum in trek. Door hierop in te spelen versterkt het centrum haar huidige profiel.
Differentiatie zal vooral gezocht moeten worden in:
- variatie in prijsklassen: meer duurdere huur en koop ten behoeve van vraag van koopkrachtige senioren;
- variatie in bebouwingstypen: denk ook aan stadswoningen voor kleine huishoudens;
- toewijzen van voormalige seniorencomplexen aan verschillende doelgroepen zoals starters;
- verkoop deel bestaande huurwoningen, bijv. onder een constructie van maatschappelijk gebonden eigendom voor starters.
Tegelijkertijd zal de gemeente het centrum sterker uitdragen als stedelijk wonen, onder andere door inzet van city-marketing.
Structuurvisie Veenendaal 2025
Op 5 november 2009 heeft de gemeenteraad de Structuurvisie Veenendaal 2025 vastgesteld. De Structuurvisie geeft een integraal beeld van de gewenste ruimtelijke en verkeerskundige ontwikkeling van Veenendaal. (De visie op de verkeerskundige ontwikkeling is inmiddels vervangen door het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan 2012-2025 dat op 20 december 2012 door de raad is vastgesteld). Het geeft onder andere zoekgebieden voor wonen en werken aan. Daarnaast is er aandacht voor het versterken van de landschappelijke kwaliteit van de gebieden rondom de stad. Een ander streven is het meer zichtbaar maken van het historische karakter van oude linten, zoals de Kerkewijk, en het vergroten van de leefbaarheid in deze straten.
De inhoud van de visie
De Structuurvisie geeft de ruimtelijke en verkeerskundige visie op Veenendaal in 2025. De visie geeft de hoofdlijnen van de beoogde ontwikkeling weer. De visie is geformuleerd aan de hand van de volgende tien ambities:
Voor iedere ambitie is geformuleerd wat de gemeente Veenendaal wil bereiken en zijn voorbeelden gegeven hoe dit bereikt kan worden.
Ook bevat de visie een structuurkaart. Deze geeft de gewenste ontwikkeling weer voor de komende jaren. Binnen deze Structuurkaart is het centrumgebied als “centrum” aangeduid. Voorts is binnen dit gebied het kernwinkelgebied aangeduid en zijn enkele ontwikkelingslokaties voor met name wonen aangegeven.