Plan: | Balkon Zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0345.BPBalkonZuid-vg01 |
De Structuurvisie geeft de ruimtelijke en verkeerskundige visie op Veenendaal in 2025. De visie geeft de hoofdlijnen van de beoogde ontwikkeling weer. De visie is geformuleerd aan de hand van de volgende tien ambities:
Voor iedere ambitie is geformuleerd wat gemeente Veenendaal wil bereiken en zijn voorbeelden gegeven hoe dit bereikt kan worden.
Uitsnede uit: Kaart Structuurvisie 2025
De visie is verbeeld in een kaart, waarvan bovenstaand een uitsnede is weergegeven. Op de kaart is het plangebied aangemerkt met de functie 'Wonen'. De ontwikkeling van de locatie Balkon Zuid als woningbouwlocatie is in overeenstemming met de Structuurvisie Veenendaal 2025.
De donkere oranje belijning geeft de grens van de bebouwde kom weer.
Om aan de wettelijke verplichtingen met betrekking tot de archeologische monumentenzorg te kunnen voldoen heeft de gemeente Veenendaal een archeologische beleidskaart ontwikkeld. Deze is tot stand gekomen door een analyse van wat er bekend is over het Veenendaalse bodemarchief en de landschappelijke mogelijkheden voor bewoning en gebruik door de mens in het verleden, vanaf de prehistorie tot aan de huidige tijd. Deze gegevens zijn gecombineerd met zoveel mogelijk 'harde' informatie over de staat van het bodemarchief (aantasting of vernietiging door veenwinning, woningbouw, aanleg infrastructuur, bedrijvigheid, sanering, etc). Het resultaat is een set van zowel analoge als digitale kaarten, gekoppeld aan (een voorstel voor) planologische maatregelen en planregels voor ruimtelijke-ordeningsdoeleinden. Dit betreffen eisen en vrijstellingen die de gemeente kan hanteren voor de omgang met de bodem in het geval van vergunningplichtige activiteiten (omgevingsvergunningen) en bij de voorbereiding en herziening van bestemmingsplannen.
Bovenstaand is een kaartuitsnede uit de Archeologische verwachtingskaart opgenomen. Uit deze kaart(uitsnede) blijkt dat het plangebied is vrijgegeven na onderzoek. Het plangebied is vrijgesteld van verder archeologisch onderzoek omdat hier geen archeologische verwachtingen (meer) zijn. Ook op de gemeentelijke archeologische maatregelenkaart is het plangebied vrijgesteld van verder archeologisch onderzoek.
Het landelijk gebied verandert. Waar vroeger alleen landbouwactiviteiten plaatsvonden, vinden nu ook andere activiteiten plaats, zoals recreatie, verkoop aan huis en er zijn woningen bijgekomen. Ook het landschap en de natuur is veranderd: het gebied is meer open geworden door het verdwijnen van de houtwallen en andere streekeigen beplanting.
Het Landschapsontwikkelingsplan (LOP), vastgesteld door de gemeenteraad op 19 april 2007, beschrijft hoe de gemeente omgaat met het veranderende landelijk gebied.
In het LOP is het plangebied omschreven als stedelijk gebied en is geen nadere ontwikkelingsrichting gegeven. Het plangebied wordt niet beïnvloed door het LOP.
Begin 2004 is het gemeentebestuur van Veenendaal gestart met de opstelling van de Strategische Visie Veenendaal 2025. Met deze strategische visie wil de gemeente alvast stilstaan bij het Veenendaal van de toekomst. Inwoners van Veenendaal zijn opgeroepen mee te denken over de toekomst van Veenendaal.
Hoe moet onze gemeente er dan uit zien, voor wie moet de gemeente dan wat te bieden hebben, welke kwaliteiten zijn belangrijk in 2025? Kwaliteiten waar we nu als gemeente en samenleving al op in willen spelen. Hierbij gaat het om zaken als voorzieningen, woningaanbod e.d., maar ook om de vraag welke identiteit Veenendaal dan wil hebben.
Deze visie dient als 'paraplu bovenop alle plannen' en raakt de hele gemeente. Centrale vraag is 'Welke koers wil Veenendaal varen?' Daarom wil de gemeente de visie ook ontwikkelen in samenwerking met de hele gemeente. Vanuit de samenleving zijn o.a. sleutelfiguren en maatschappelijk middenveld bij de opstelling betrokken.
Op 21 september 2006 heeft de gemeenteraad het Wateplan Veenendaal vastgesteld. Het wensbeeld van Veenendaal op het gebied van water is: 'Het komen tot een duurzaam en integraal waterbeheer, gericht op het behouden en verstreken van de functies en kwaliteiten van het water in al zijn facetten voor de langere termijn'.
Het doel van het waterplan is de randvoorwaarden te scheppen waarmee het wensbeeld wordt bereikt, op voorwaarde dat dit past binnen de kaders van de bestuurlijke prioritering.
Het waterplan kent twee onderdelen: een algemeen visiedeel voor een termijn van 15 jaar en een maatregelendeel voor de termijn van 4 jaar.
Het visiedeel van het plan is een overkoepelend plan, dat aangeeft welke doelen en ambitieniveaus worden nagestreefd. Verbanden tussen beleidsvelden worden integraal neergezet, Dit deel geeft voeding aan andere plannen en beleidsvoornemens.
In het uitvoeringsgerichte deel worden bindende afspraken gemaakt over concrete maatregelen die in de nabije toekomst worden genomen. Waar nog onzekerheid bestaat over de aard en omvang van de maatregelen zal het voornemen van nader onderzoek in het plan worden vastgelegd. De afspraken gaan over de inhoud, uitvoering, planning en financiering en wie een bepaalde actie trekt.