direct naar inhoud van 1.1 Inleiding
Plan: Hoge Weide ontwikkeling, 2e herziening
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.HZHOGEWEIDE2EHERZI-0601

1.1 Inleiding

Bestemmingsplan Hoge Weide Ontwikkeling
Op 6 januari 2011 is het bestemmingsplan Hoge Weide ontwikkeling vastgesteld (onherroepelijk op 10 maart 2011). Daarna is er een eerste herziening op het plan vastgesteld (onherroepelijk per 2 augustus 2012).
Het doel van deze bestemmingsplannen is om in Hoge Weide een gevarieerd woongebied te realiseren op loopafstand van Leidsche Rijn Centrum en omgeven door groenstroken en parken. In totaal kunnen er maximaal 1485 woningen in Hoge Weide worden gebouwd in alle prijsklassen. Hoge Weide bevat daarnaast een gevarieerd programma, waaronder kantoren, maatschappelijke voorzieningen (zoals een school en een speeltuin) en commerciële voorzieningen.
De hoogteverschillen die ontstaan door het overbruggen van de A2 maken het mogelijk een bijzonder woonmilieu te creëren. De bestaande elementen zoals de watergang, de monumentale boerderij, de middeleeuwse weg Hogeweide en een deel van de bomen zullen zoveel mogelijk worden behouden.

Eerste herziening
De eerste herziening is vastgesteld zodat een aantal beoogde doelstellingen uit het stedenbouwkundig plan uitgevoerd konden worden. De eerste herziening betrof in die zin een ondergeschikte correctie maar voorzag ook in enkele wijzigingen met betrekking tot de uitbreiding van mogelijkheden bij de boerderij De Hoef en de levendige rand.

Tweede herziening
Voor de randbebouwing in Hoge Weide grenzend aan het toekomstige Leidsche Rijn Centrum, de Stadsbaan en de Hogeweidebaan, ook wel levendige rand genoemd, geldt een minimale bouwhoogte van 12,5 meter. Deze levendige rand zou voor een belangrijk deel worden bebouwd met vierlaagse eengezinswoningen en appartementen op een commerciële plint. De verkoop van dat soort woningen is door de economische tegenwind moeilijk en de verkooptijd is aanzienlijk langer dan voorzien bij de vaststelling van het bestemmingsplan. Het vasthouden aan het oorspronkelijke programma levert een te grote vertraging op met de bijbehorende nadelige financiële consequenties.
Om de negatieve gevolgen van een vertraging te beperken wordt met deze tweede herziening in de levendige rand een flexibeler programma mogelijk gemaakt door de minimale bouwhoogte te verlagen van 12,5 meter naar 9 meter. Dit heeft tot het praktische gevolg dat in de levendige rand van het plangebied de aanvankelijk beoogde hogere bebouwing (gedeeltelijk) kan worden vervangen door kleinere ééngezinswoningen al dan niet geplaatst op een plint van voorzieningen. Een en ander zonder de mogelijkheid te verliezen om delen van de levendige rand op de meest kansrijke locaties, zoals in het stedenbouwkundige plan beoogd, te realiseren.
Ruimtelijk gezien wordt er daarmee in de levendige rand naar verwachting gedeeltelijk minder hoog gebouwd en komen er meer (kleinere) eengezinswoningen in plaats van appartementen en vierlaagse eengezinswoningen. Over het geheel gezien zullen er daardoor naar verwachting minder woningen en appartementengebouwen worden gerealiseerd. Door een afname van appartementengebouwen neemt ook het aantal voorzieningen in de beoogde plinten ervan (gedeeltelijk) af. Indien de markt aantrekt dan kan op de dan nog niet in ontwikkeling genomen kavels alsnog het oorspronkelijke plan worden gerealiseerd.

Het plangebied van de 2e herziening is gelijk aan het bestemmingsplan Hoge Weide Ontwikkeling alsmede de 1e herziening daarop. Alleen de minimale bouwhoogten zoals weergegeven op de verbeelding (plankaart) worden verlaagd. In zoverre betreft de herziening alleen een wijziging van de plankaart en blijven de planregels ongewijzigd.