Plan: | Zijdebalen |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPZIJDEBALEN-0601 |
De hoofdopzet van het nieuwe plan komt voort uit de lange geschiedenis van het gebied. De belangrijkste karakteristiek die daaruit is afgeleid, is het industrieel verleden. Water speelde hierin een belangrijke rol. Het gebied ligt dicht bij de binnenstad en wordt dicht bebouwd, met als contramal een hoogwaardige, verkeersluwe buitenruimte. Deze nieuwe woonbuurt wordt een relatief eenduidig geheel in de omgeving. De architectuur en de openbare ruimte vormen één geheel, één vormentaal, met variatie in de uitwerking en detaillering.
Het is van belang dat het hele plangebied in sfeer, uitvoering en materialisatie een eenheid wordt. Voor wat betreft de architectuur kan gekozen worden voor een verwijzing naar het industriële verleden van het gebied. Door diversiteit te gebruiken in beukmaten, verdiepingshoogten, kapvorm, detaillering en inspringen in de rooilijn ontstaat er een speels geheel.
Parkeerdek en de binnenhoven
De entrees van de parkeergarages worden inpandig opgelost, inclusief de hellingbaan. Hierbij worden blinde gevels zoveel mogelijk voorkomen en hebben de omliggende woningen zo min mogelijk last van de entrees van de parkeergarages. De bovenkant van het parkeerdek wordt zodanig uitgewerkt dat een aantrekkelijk zicht en groen buitenmilieu ontstaat voor de aangrenzende woningen.
Inrichting buitenruimte
In sfeer, uitvoering en materialisatie dient de inrichting van het openbaar gebied aan te sluiten bij de bebouwing. Verder geldt ook hier dat de buitenruimte als eenheid herkenbaar dient te zijn en dat de verschillende onderdelen variëren in detaillering.
Inrichting watergangen
Bij de vormgeving van het water is het uitgangspunt dat het water wordt verankerd in de omgeving door het functionele systeem zo herkenbaar mogelijk te laten zijn. De essentie van dat systeem is de stroming van water uit de binnenstad naar de Vecht. De koppeling richting de binnenstad valt deels buiten het plangebied, en ligt deels in de Westerdijk (de voormalige Westerstroom). Waar het water onder de Zeedijk de Vecht in stroomt, wordt een visuele relatie gelegd middels brede, zichtbare openingen. Dit dient zo te gebeuren dat er nauwelijks een bolling op maaiveld is.
Erkers
Aan de Vechtzijde zijn alleen franse balkons toegestaan. Loggia's zijn overal denkbaar. Balkons zijn in variabele/verspringende vorm denkbaar, maar niet toegestaan aan de Vecht. In de regels is een bepaling opgenomen die voorziet in een passende regeling: