direct naar inhoud van 5.12 Duurzaamheid
Plan: Watervogelenbuurt, Hoograven, Tolsteeg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPWATERHOOGTOLSTEE-0401

5.12 Duurzaamheid

In het landelijk en lokaal milieubeleid staat een duurzame ontwikkeling centraal. De sector bouw wordt in het milieubeleid gezien als doelgroep die een belangrijke bijdrage levert aan milieuproblemen, maar tegelijk een doelgroep waar veel winst te halen is.
Duurzaam Bouwen gaat veel andere bestaande (beleids-) sectoren als energie, gezondheid en waterhuishouding aan. Het richt zich op het reduceren van gezondheids- en milieueffecten als gevolg van bouwen, gebouwen en de gebouwde omgeving. Bouwactiviteiten hebben zowel betrekking op gebouwen (zoals woningen, scholen, kantoren en vele andere soorten utiliteitsgebouwen) als de gebouwde omgeving (zoals wegen, bruggen en riolering). Het gaat daarbij zowel over nieuwbouw als werkzaamheden aan bestaande gebouwen en bouwwerken. Duurzaam bouwen gaat niet alleen over energie of het gebruik van duurzaam hout. Naast energie zijn er de thema's waterverbruik, ruimtegebruik en leefomgevingskwaliteit/buitenmilieu.

In en rond de stad Utrecht zal in de toekomst nog veel gebouwd, gerenoveerd, herbestemd en gesloopt worden. Zoals de ontwikkeling in het kader van Utrecht Vernieuwt, revitalisering van bedrijfsterreinen en de ontwikkeling langs de Vaartsche Rijn. De gemeente zelf realiseert, renoveert en sloopt haar eigen gebouwen. Belangrijke ruimtelijk relevante thema's in het kader van duurzaam bouwen zijn de volgende thema's:

  • a. Energie: Utrecht heeft de ambitie uitgesproken om in 2030 CO2-neutraal te willen zijn. Dat betekent dat elke nieuwe ontwikkeling een bijdrage moet leveren op het gebied van laag fossiel energieverbruik.
  • b. Waterverbruik: In Utrecht gebruiken we per jaar ruim 20 miljoen m3 drinkwater waarvan maar een klein deel echt drinkwaterkwaliteit hoeft te zijn. Door waterbesparende technieken wordt er al veel bespaard. Maar de inzet van regenwater kan dat nog een stevige stap verder brengen.
  • c. Ruimtegebruik: Verdichting, meervoudig ruimtegebruik, multifuncties leiden er toe dat de beperkte ruimte in een bestaande stad intensief wordt gebruikt.

Leefomgevingskwaliteit/buitenmilieu

Utrecht verdicht, het buitenmilieu komt onder druk. Wettelijke minima zijn er voor geluid en luchtkwaliteit. Maar voor een goede leefomgevingskwaliteit is meer nodig. Zon en schaduw en een goed windklimaat kunnen de belevingswaarde en daarmee het welbevinden van mensen verhogen.

Conclusie

De waarden die verband houden met de kwaliteit van de leefomgeving worden -waar mogelijk- binnen het kader van het bestemmingsplan mede veiliggesteld.