direct naar inhoud van 2.3 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Watervogelenbuurt, Hoograven, Tolsteeg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPWATERHOOGTOLSTEE-0401

2.3 Provinciaal en regionaal beleid

Voor het regionale beleid zijn de Structuurvisie Provincie Utrecht 2005-2015 (2004), inclusief de in procedure zijnde herziening, het Regionaal Structuurplan Utrecht 2005-2015 (2004) en de Ontwikkelingsvisie Noordvleugel Utrecht 2015-2030 (Eindbalans, 2009) die in NV Utrecht-verband is opgesteld richtinggevend. De nota's vullen elkaar aan, waarbij de Ontwikkelingsvisie een langetermijnvisie biedt en de ruimtebehoefte aangeeft voor het Noordvleugelgebied, bestaande uit Amersfoort, Hilversum, Utrecht en de omliggende regiogemeenten: een binnenstedelijke woningbouwopgave.

In de provinciale Structuurvisie en het Regionaal Structuurplan wordt gekozen voor beheerste groei. Verdere verdichting vindt plaats in het stedelijk gebied om de waardevolle landschappen te sparen. Verdichting en kwaliteitsverbetering is ook de essentie van het beleid in NV Utrecht-verband.

Het plangebied Watervogelbuurt-Hoograven-Tolsteeg bestaat uit "stedelijk gebied" (zie figuur 3.1). Het noordwestelijk deel van het plangebied valt tevens binnen de inbreidingslocatie van de binnenstad. Door middel van intensivering of functieverandering en/of stedelijke vernieuwing kunnen extra woningen worden gebouwd. Het accent komt meer en meer te liggen op bouwen in hoge dichtheden. Aandacht voor behoud van de aanwezige specifieke waardevolle kwaliteiten blijft hierbij essentieel. De provincie geeft daarbij aan dat het mogelijk is te verdichten en toch een ontspannen stad te houden met voldoende groen en ruimte. De vermenging van functies maakt de stad leefbaar.

Volgens het streekplan sluit het plangebied aan bij het Groot Groen gebied Utrecht:met de Kromme Rijn en Groenraven. In dit gebied wordt vanuit de provincie ingezet op vergroting van de recreatiemogelijkheden.

In het plangebied is geen sprake van een provinciale ecologische hoofdstructuur. De ecologische hoofdstructuur het dichtst bij het plangebied loopt aan de oostkant van de Waterlinieweg, langs de vier Lunetten en het vroegere inundatiekanaal.

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPWATERHOOGTOLSTEE-0401_0003.jpg"

Figuur 3.1 Uitsnede verbeelding Structuurvisie Figuur 3.2: Uitsnede Regionaal Structuurplan
Utrecht 2005-2015

In het Regionaal Structuurplan wordt een verdere nuancering gemaakt: Watervogelbuurt wordt aangemerkt als "stedelijk milieu" en Hoograven-Tolsteeg als "groen stedelijk/suburbaan milieu". Het "stedelijk milieu" staat voor een milieu met menging van functies met een sterk accent op wonen. Voorzieningen zijn vooral wijkgeoriƫnteerd. Het gebied heeft een hoge dichtheid (40 woningen per hectare) en de bereikbaarheid via openbaar vervoer is goed.
In het "groen stedelijk/suburbaan milieu" heeft de woonfunctie een dominante rol en bestaat er een relatief lage graad van functiemenging. Er zijn veel grondgebonden woningen met tuin of flatwoningen in een groene setting aanwezig. Dichtheden variƫren tussen 25 en 40 woningen per ha. Fiets en auto zijn belangrijke vervoermiddelen, evenals het openbaar vervoer. Ter plaatse van de driehoek is een randstadspoorstation beoogd.