Plan: | Vleuterweide, Vleuten |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPVLEUTERWEIDEVLEU-0601 |
Financiële uitvoerbaarheid
Dit bestemmingsplan heeft betrekking op de actualisatie van de bestemmingsplan Vleuterweide (2002), Vleuterweide - 1e herziening, Vleuterweide - 2e herziening, Uitwerkingsplan Vleuterweide - Deelplan 1.1. Zuid en de Stedenbouwkundige Plannen per deelgebied. Veel bouwplannen zijn al gerealiseerd, of er is inmiddels een omgevingsvergunning verstrekt.
In dit bestemmingsplan worden grotendeels de huidige bestemmingen geconserveerd of worden de globale, uit te werken bestemmingen vertaald naar gedetailleerde bestemmingen en regels conform de bestaande situatie. Daarnaast is er nog sprake van circa 20 nieuwe ontwikkelingen. De kosten en opbrengsten van deze nieuwe ontwikkelingen passen binnen de kaders van de grondexploitatie Vleuterweide. Daarmee is de financiële uitvoerbaarheid verzekerd.
GEM Vleuterweide staat voor Gemeenschappelijke Exploitatie Maatschappij Vleuterweide. In de GEM Vleuterweide participeren de gemeente Utrecht en een aantal ontwikkelingsmaatschapijen. Deze functioneert in de vorm van een Publiek-Private Samenwerking, waarbij de gemeente Utrecht voor 50% aandeelhouder is.
Economische uitvoerbaarheid
Voor veel bestemmingen in dit bestemmingsplan geldt dat ze al gerealiseerd zijn, danwel dat er reeds omgevingsvergunningen zijn verstrekt. Met betrekking tot de nieuwe ontwikkelingen heeft het GEM overeenkomsten gesloten met marktpartijen. Het valt te verwachten dat de bestemmingen binnen de planperiode gerealiseerd zullen worden. De economische uitvoerbaarheid is daarmee verzekerd.
Kostenverhaal
Daar waar de bestemmingen reeds zijn gerealiseerd is geen sprake meer van kostenverhaal, aangezien er geen nieuwe bouwplannen (conform art. 6.2.1. Bro) mogelijk gemaakt worden. Bij de nieuwe ontwikkelingen worden wel bouwplannen mogelijk gemaakt. GEM Vleuterweide CV is grondeigenaar. Omdat de gemeente via een PPS-constructie hierin participeert, is een exploitatieplan niet noodzakelijk. Het kostenverhaal tussen gemeente en ontwikkelaars is vastgelegd in de Samenwerkingsovereenkomst Vleuterweide (SOK).
Planschade
In het bestemmingsplan worden enkele nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. In het bestemmingsplan Vleuterweide 2002 zijn deze bestemmingen als nader uit te werken bestemmingen ook al opgenomen. De hernieuwde opname in het onderhavige bestemmingsplan van deze ontwikkelingen leidt dan ook niet tot planschade.