Plan: | Vleuterweide, Vleuten |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPVLEUTERWEIDEVLEU-0601 |
Voorzieningen
Bestaande voorzieningen
Veel voorzieningen in Vleuterweide worden geconcentreerd in Het Centrum, het kloppende hart van de wijk. Na de opening van De Cultuurcampus, bibliotheek en het Amadeus Lyceum in het voorjaar van 2009, is ook het winkelcentrum en de woningen in gebruik genomen. Er is ook een kleinschalig kantorencomplex.
De Weide Wereld is sinds begin 2007 geopend en herbergt twee basisscholen (OBS Vleuterweide en de Zonnewereld), kinderdagverblijven, buiten schoolse opvang, een sportcomplex, Zuwe Welzijn, buurtcentrum De Parasol, en het dagverblijf Reynaerde voor gehandicapte kinderen. Basisschool De Twaalfruiter is gevestigd in de Rietvelden en ook het schoolgebouw van De Twaalfruiter in de Tuinlanden is in gebruik genomen. In De Hoven is sinds medio 2008 een Gezondsheidscentrum gerealiseerd met een variëteit aan gezondheidsvoorzieningen onder één dak. De Bouwspeeltuin is in de zomer van 2009 geopend en vormt een speelparadijs voor kinderen van alle leeftijden. Op bovenstaande kaart staan met stippen de locaties van deze voorzieningen aangegeven. In De Boomgaarden zijn sinds 2008 een bouwmarkt en tuincentrum van start gegaan.
Alle maatschappelijke locaties zijn vrijliggende percelen met daarop het bouwblok (met uitzondering van locatie B). Deze blokken zijn stedenbouwkundig zeer bepalend voor de wijk en als zodanig bij de ontwikkeling van de deelgebieden zorgvuldig ingepast.
Afbeelding maatschappelijke locaties in het plangebied.
Op bovenstaand kaartje zijn de maatschappelijke locaties in het plangebied weergegeven. Hieronder is aangegeven welke functie er op dit moment aanwezig is per locatie:
De Utrechtse Vastgoed Organisatie heeft als doel het zo efficiënt mogelijk huisvesting, in de zin van vastgoed, beschikbaar stellen ten behoeven van de beleidsdoelen van de gemeente Utrecht. De stad Utrecht, en in het bijzonder enkele deelgebieden in Leidsche Rijn waaronder Vleuterweide, kent een dynamiek waarin verschuivingen in de huisvestingsbehoefte vanuit de beleidsdoelen kan optreden. Redenen hiervoor zijn onder andere de groeiende wijk en een veranderende wijksamenstelling. Om gedurende de levensduur van een vastgoedobject flexibel te kunnen zijn in de wijze waarop het beschikbaar gesteld wordt, om een zo passend mogelijke match te realiseren tussen de huisvestingsbehoefte en het huisvestingsaanbod, is het van belang om de ruimtelijke kaders ook flexibel te houden.
In bestemmingsplan Vleuterweide was aanvankelijk ondermeer voor maatschappelijke bestemmingen een bebouwingspercentage gerelateerd aan de perceelsgrootte opgenomen. Voor alle maatschappelijke locaties geldt dat de bouwpercelen groter dan 400m² zijn. Deze mochten tot 40% worden bebouwd. Meerdere percelen hebben middels ontheffinsprocedures bij de vergunningverlening een wat groter bebouwingspercentage gekregen. Er zijn echter ook enkele bouwpercelen die nog een wat kleiner bebouwingspercentage hebben.
Er is daarom gekozen voor het vastleggen van de huidige bebouwing middels een bouwvlak op het bouwperceel. Daarnaast is er een afwijkingsmogelijkheid opgenomen om bebouwing uit te breiden naar maximaal 40% van het bouwperceel, indien het bouwperceel nog niet voor 40% bebouwd is in de bestaande situatie. De afwijkingsbevoegdheid stelt verder als eisen dat een uitbreiding stedenbouwkundig, milieutechnisch en verkeerstechnisch inpasbaar moet zijn. Door de afwijkingsbevoegdheid ontstaat ruimte om in voorkomende gevallen te zoeken naar een goede inpasbaarheid en ontstaat duidelijkheid voor de omgeving.