direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Slingeraklaan-Zandweg, Langerak
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPSLINGERLAZANDWEG-0601

2.4 Gemeentelijk beleid


Structuurvisie Utrecht 2015-2030 (2004)
De kernkwaliteiten van de stad Utrecht zijn uitgewerkt in de perspectieven de Markt, het Podium en de Binnentuinen. Het bestemmingsplangebied behoort tot de Binnentuinen. De opgave voor dit ontwikkelingsperspectief ligt vooral in het onderhouden, vernieuwen en versterken van de kenmerkende wijkstructuren. De woonfunctie domineert. Maatvoering en wijkkenmerken zijn hierbij leidend bij nieuwe ontwikkelingen. Het voorzieningenpakket is afgestemd op de wijk. Niet - woonfuncties zijn geconcentreerd in afzonderlijke ruimtelijke eenheden. Kleinschalige functiemenging is mogelijk.

Welstand en monumenten (2004)
In de Welstandsnota Utrecht is geformuleerd op welke wijze het welstandsbeleid van de gemeente Utrecht uitgevoerd zal worden. Dit betreft de welstandstoetsing van bouwvergunningplichtige bouwwerken en toetsing op basis van de loketcriteria.

De Welstandsnota kent drie beleidsniveaus: 'Open' 'Respect' en 'Behoud'. Het bestemmingsplangebied wordt gekarakteriseerd als 'Respect': dat betekent dat essentiële eigenschappen van de aanwezige bebouwings- en omgevingskarakterisitiek worden gerespecteerd. In het plangebied is geen monument aanwezig.

Visie Wonen 2030 en Woonvisie 2009-2019 (2009)
In de Visie Wonen 2030 en daarop volgend de Woonvisie 2009-2019 zijn kaders geschetst van het woonbeleid van de gemeente Utrecht op de lange termijn. In het Actieprogramma Wonen is de kwantitatieve woningbouwopgave geformuleerd. Uit zowel woningbehoefte-onderzoeken in het kader van de Ontwikkelingsvisie Noordvleugel Utrecht 2015-2030 als de woonvisies is gebleken dat nieuwbouw in de stad zich vooral moet richten op het realiseren van 'centrumstedelijke' en 'dorpsrand/landelijke' woonmilieus.

In de nota 'Wonen in een sterke stad (2009)' worden de prioriteiten benoemd die de gemeente stelt om te gaan met de enorme druk op de Utrechtse woningmarkt. Naast verruiming van het aanbod door nieuwbouw in Leidsche Rijn en Rijnenburg, wil de gemeente ook de kwaliteit van de woningen in de bestaande stad verbeteren. Eén van de speerpunten is zoveel mogelijk verminderen druk op de woningmarkt en bevorderen van doorstroming.

Partiële Herijking Parkeernormen (2008)
De parkeerbehoefte voor het bestemmingsplangebied wordt bepaald op grond van de parkeernormen, zoals vastgelegd in de nota Parkeernormen 2008. Uitgangspunt is dat, rekening houdend met de kenmerken van de locatie en functie, het parkeren zoveel mogelijk op eigen terrein wordt opgelost. Dit om te voorkomen dat parkeerproblemen worden afgewenteld op de openbare ruimte. De parkeernormen zijn gegeven met een bandbreedte, teneinde optimale flexibiliteit en maatwerk te bieden bij het realiseren van bouwplannen. In paragraaf 3.37 is deze norm uit het gemeentelijk parkeerbeleid toegepast.

Groenstructuurplan Utrecht (2007)
Het Groenstructuurplan heeft tot doel het behoud en de ontwikkeling van de kwaliteiten van het stedelijk groen. De visie is gebaseerd op de ecologische, recreatieve, cultuurhistorische en ruimtelijke samenhang in het stedelijk groen in en om Utrecht.

Tot 2011 liggen de prioriteiten bij het aanleggen van recreatiegebieden aan de rand van de bebouwde kom, de realisatie van de 1e fase van het Leidsche Rijn Park en het versterken van de groenstructuur in wijken van het Grote Steden Beleid. Het plangebied ligt direct aan de Zandweg, een historisch lint en een belangrijke groenverbinding. In de planontwikkeling is rekening gehouden, met de bijzondere eigenschappen van dit voormalig agrarisch lint.

Het pad voor langzaamverkeer dat doorgetrokken wordt vanaf de Zandweg naar de Slingerraklaan past in deze visie. Er zijn in het groenstructuurplan geen maatregelen opgenomen voor dit gebied.

Nota Bomenbeleid (2009)
De bomenvisie (2009) heeft als doelstelling een samenhangende bomenstructuur voor de stad te ontwikkelen en verbeteren, gebaseerd op cultuurhistorische, ruimtelijke en ecologische uitgangspunten en milieu. En geeft nadere regels hoe het college omgaat met bomen bij de ontwikkeling van de stad. In dit plangebied behoort de Zandweg als oude toegangsweg tot één van de lijnen waarbij de bomenstructuur zoveel mogelijk wordt gehandhaafd of herplaatst.

Milieubeleidsplan 2003-2008 (2004)
Het Milieubeleidsplan heeft een planperiode van vijf jaar (2003-2008), en biedt een doorkijk naar de lange termijn (2030). De ambitie van de gemeente is een leefbare en duurzame stad met oog voor veiligheid en gezondheid van de inwoners. Dit MBP werkt resultaatsgericht, integraal en wijkgericht. Het milieubeleidsplan wordt momenteel herzien.

In de regels van dit bestemmingsplan wordt ingegaan op de aspecten geluid, lucht, bodem, externe veiligheid en duurzaam bouwen. Daarbij is het milieubeleidsplan in acht genomen.