direct naar inhoud van 6.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
Plan: Parkwijk, Langerak
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPPARKWIJKLANGERAK-0401

6.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

6.2.1 Overleg ex artikel 3.1.1. Besluit ruimtelijke ordening

Het voorontwerpbestemmingsplan is in het kader van van het overleg ex artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening aan diverse instanties toegezonden. De volgende reacties zijn ontvangen:

  • 1. De Provincie Utrecht heeft aangegeven dat het plan in overeenstemming is met de provinciale belangen zoals beschreven in de provinciale Beleidslijn nieuwe Wro en dat er geen aanleiding is tot het maken van opmerkingen. In een aanvullende mail van 25 mei 2011 heeft de Provincie het volgende aangegeven:

Het plangebied ligt deels in en boringsvrije zone van het Grondwaterbeschermingsgebied Leidsche Rijn. Deze zone wordt niet in de plantoelichting genoemd en ook niet op de plankaart weergegeven. Binnen de boringsvrije zone gelden regels ten aanzien van het maken van boorputten, grond- en funderingswerken. De regels zijn verwoord in het besluit Boringen en Funderingen. De regels zijn bedoeld om de kleilaag in stand te houden die het grondwater beschermd tegen verontreinigingen. Onder de kleilaag wordt het water gewonnen. De Provincie acht het gewenst dat in ieder geval in plantoelichting aan dit aspect aandacht wordt besteed.


Reactie:
In het ontwerpbestemmingsplan is een gewijzigde waterparagraaf opgenomen. Hierin is ook een paragraaf over de boringsvrije zone opgenomen. De aangepaste waterparagraaf is informeel voorgelegd en goedgekeurd door het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

  • 2. Het ministerie van VROM heeft per email d.d. 24 mei 2011 aangegeven dat er geen aanleiding is voor het maken van opmerkingen.

  • 3. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft een negatief advies afgegeven. Het voorontwerp voldoet niet aan artikel 3.1.6 lid 1 van het Besluit ruimtelijke ordening: een beschrijving van de wijze waarop in het plan rekening is gehouden met de gevolgen voor de waterhuishouding. Het gaat om de volgende twee punten:
    • a. Op de plankaart is langs elke watergang de (dubbel)bestemming Waterstaat-Waterkering aangegeven. Conform de Legger Regionale Waterkeringen ligt er alleen langs de Leidsche Rijn een waterstaatswerkzone (beschermingszone waterkeringen).
    • b. De waterstaatswerkzone langs de Leidsche Rijn is niet conform de Legger Regionale Waterkeringen. De zone is in de Legger groter dan de aangegeven zone op de plankaart. HDSR verzoekt om de plankaart aan te passen.

Reactie:
De verbeelding is aangepast. De aanpassingen zijn informeel voorgelegd aan Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en akkoord bevonden.

  • 4. De Kamer van Koophandel ziet geen aanleiding tot het maken van opmerkingen. De ondernemers in het plangebied zullen door de Kamer van Koophandel per brief worden geïnformeerd.
  • 5. N.V. Nederlandse Gasunie geeft aan dat het plan is getoetst aan het huidige externe veiligheidsbeleid van het Ministerie van I&M voor de aardgastransportleidingen, zoals bepaald in het per 1 januari 2011 in werking getreden Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb). Op grond van deze toetsing wordt geconcludeerd dat het plangebied buiten de 1% letaliteitsgrens van de dichtstbijzijnde leiding valt. Daarmee staat vast dat deze leiding geen invloed heeft op de verdere planontwikkeling.
6.2.2 Advies wijkraad

Het voorontwerpbestemmingsplan is op 28 april 2011 om advies voorgelegd aan de wijkraad Leidsche Rijn. De wijkraad heeft geen inhoudelijk advies afgegeven.