direct naar inhoud van 5.5 Bodem
Plan: Parkwijk, Langerak
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPPARKWIJKLANGERAK-0401

5.5 Bodem

Het gemeentelijk bodembeleid gaat uit van de volgende algemene uitgangspunten uit de Wet bodembescherming:

  • Nieuwe bodemverontreiniging moet worden voorkomen en indien er toch bodemverontreiniging ontstaat moet de bodem direct worden gesaneerd.
  • Gevallen van ernstige bodemverontreiniging moeten worden gesaneerd als er tevens sprake is van milieuhygiënische risico's. Dit gebeurt functiegericht en kosteneffectief.
    Tevens is nieuwbouw op een geval van ernstige bodemverontreiniging niet toegestaan zonder saneringsmaatregelen.
  • Hergebruik van (schone of licht verontreinigde) grond kan bij onverdachte terreinen plaats vinden op basis van de bodemkwaliteitskaart en het bodembeheerplan.

Als er geen recent bodemonderzoek beschikbaar is moet bij een aanvraag om omgevingsvergunning een bodemonderzoek conform de NEN 5740 worden uitgevoerd. Op basis van dit onderzoek wordt beoordeeld of de locatie geschikt is voor de geplande functie of dat er nog een nader onderzoek of een bodemsanering noodzakelijk is voordat de locatie geschikt is voor de geplande functie.

Als er voor de bouwwerkzaamheden een grondwateronttrekking nodig is, moet rekening gehouden worden met nabij gelegen grondwaterverontreinigingen. Als er in de invloedssfeer van de onttrekking een verontreiniging aanwezig is moeten hiervoor in een saneringsplan voldoende tegenmaatregelen worden beschreven.

Plansituatie

Vanaf de jaren negentig tot 2002 zijn in de wijk Parkwijk/Langerak diverse bodemonderzoeken uitgevoerd, in verband met herontwikkeling. Plaatselijk zijn in Parkwijk/Langerak saneringen uitgevoerd, waarbij sterk en matige verontreinigingen zijn verwijderd of nog worden gemonitoord (Park Hoge Weide). Er heeft grondverzet plaatsgevonden op basis van de bodemkwaliteitskaart van Leidsche Rijn. Bij uitkeuringsonderzoeken voor het bouwrijp maken zijn geen tot hooguit lichte verontreinigingen aangetroffen. Deze uitkeuringsonderzoeken zijn waarschijnlijk te oud om gebruikt te kunnen worden bij eventuele nieuwbouw. Er zijn geen omvangrijke mobiele verontreinigingen in het grondwater bekend.

Ontwikkeling Groenedijk en Zandweg

Het perceel is bouwrijp. Op het terrein is in 2005 een bodemonderzoek uitgevoerd door Geofox-Lexmond BV als onderdeel van het perceel Groenedijk 55A (rapportdatum 10-10-2005 en rapportnummer 20052283/JABO). Er komen lichte tot matige verontreinigingen met zware metalen en PAK voor in de grond, waarbij de grond plaatselijk sterk verontreinigd is met PAK. Het grondwater is niet tot licht verontreinigd. Er zijn geen vooralsnog geen belemmeringen tegen de voorgenomen bouwplannen. Het uitgevoerde bodemonderzoek is niet recent genoeg om gebruikt te kunnen worden bij de omgevingsvergunning. Hiervoor moet een nieuw bodemonderzoek worden verricht, indien van toepassing kan hiervoor een uitkeuringsonderzoek (na woonrijp maken) worden gebruikt. 

Voor de locatie aan de Zandweg waar een wijzigingsbevoegheid is opgenomen geldt dat er uit de onderzoeken die zijn verricht voor het naastgelegen ontwikkelingsgebied (bestemmingsplan Slingeraklaan-Zandweg) kan worden afgeleid dat de bodemkwaliteit naar verwachting geen belemmering is voor de uitvoerbaarheid. In het kader van het wijzigingsplan zal een bodemonderzoek moeten worden verricht voor de specifieke locatie.

Ontwikkeling Kop Amaliapark en Verlengde Houtrakgracht

In het verleden zijn in de directe omgeving diverse bodemonderzoeken uitgevoerd. Het laatste onderzoek is een uitkeuringsonderzoek uit juli 2002 ten behoeve van het bouwrijp maken (Uitkeuring bouw velden "Voorzieningencentrum" Parkwijk-Noord Leidsche Rijn). Van de stoffen waarop is geanalyseerd blijkt dat in de opgebrachte grond en het oorspronkelijk maaiveld de streefwaarde niet wordt overschreden (niet verontreinigd). Dit uitkeuringsonderzoek is verouderd voor eventuele aanvragen voor nieuwbouw.

Voor de locatie Verlengde Houtrakgracht is in mei 2006 een bodemkwaliteitsverklaring afgegeven voor de bouw van een gymzaal, waarbij is aangegeven dat bij grond afvoer meer onderzoek nodig is. Voor de bouw van een islamitisch centrum is in april 2011 een bodemkwaliteitsverklaring afgegeven. De bodemkwaliteit is geschikt voor het beoogde gebruik, maar niet geschikt voor onbeperkt hergebruik (licht verontreinigd). Dit blijkt uit een actualiserend bodemonderzoek van oktober 2010 (Ingenieursbureau Land, B26-75045RVE).

Voor de locatie aan de Kop Amaliapark is afhankelijk van de activiteiten na (juli) 2002 en de herinrichtingsplannen een actualiserend bodemonderzoek noodzakelijk