Plan: | Overvecht-Noordelijke stadsrand |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPOVERVECHTNSR-0601 |
Het bestemmingsplan geldt in principe voor tien jaar. Van belang is dus de ontwikkelingen in kaart te brengen die gaan spelen in die periode. Aangezien delen van de wijk Overvecht zijn aangewezen als "aandachtswijk" zijn er veel ontwikkelingen die van invloed zijn op het bestemmingsplan. Het gaat dan onder andere om renovatie van woongebouwen, sloop-nieuwbouw projecten en veranderingen in de openbare ruimte. Een aantal van deze plannen verkeert al in de realisatiefase en andere in de schetsfase. Wanneer ontwikkelingen concreet genoeg zijn worden ze planologisch-juridisch verankerd in het bestemmingsplan. De minder concrete plannen zullen wel genoemd worden in de plantoelichting, maar niet planologisch-juridisch vastgelegd.
Een aantal ontwikkelingen zijn onderdeel van beleid op gebiedsniveau, zoals Gebiedsplan de Gagel of Gebiedsplan Spoorzone of maken deel uit van andere plannen van de gemeente zoals Masterplan Primair Onderwijs. In hoofdstuk 2 wordt dieper ingegaan op deze plannen.
Binnen het plangebied zijn momenteel de volgende plannen in ontwikkeling of net gerealiseerd:
- Grote Trekdreef / Loevenhout
Fase: Bouwvergunning verleend en uitgevoerd, geplande oplevering van de eerste woningen eind 2010
Dit project is onderdeel van Gebiedsplan de Gagel. Op de plaats van het voormalige verzorgingshuis Titus Brandsma is na de sloop een nieuw gebouw gekomen met 208 woningen en voorzieningen in de plint. Het parkeren vindt plaats in een collectieve parkeervoorziening. Alleen een zeer ondergeschikte vorm van detailhandel of horeca ten dienste van een hoofdfunctie in de plint van het gebouw is mogelijk gemaakt.
- De Dreef Sportpark
Fase: Bouwvergunning verleend en uitgevoerd
Sportpark De Dreef is herontwikkeld tot een sport- en zorgcentrum. Ook het terrein is heringericht met nieuwe sportvelden, parkeergelegenheden en nieuwe in- en uitritten.
- W.C. Overkapel
Fase: Bouwvergunning verleend en uitgevoerd
Het winkelcentrum Overkapel is vernieuwd en heeft winkels met wonen erboven. Het nieuwe winkelcentrum heeft een oppervlakte van ca 4.000 m² winkelruimte. Aangrenzend en erboven zijn 84 appartementen gesitueerd in zes bouwlagen.
- Bangkokdreef 4
Fase: Bouwvergunning verleend en uitgevoerd
Dit project is onderdeel van Masterplan Primair Onderwijs. Het betreft nieuwbouw voor basisschool De Schakel. De nieuwe school bestaat uit twee bouwlagen.
- Stroyenborchdreef 2
Fase: Bouwvergunning verleend en gerealiseerd
Dit project is onderdeel van Masterplan Primair Onderwijs. Deze plek wordt benut als wissellocatie voor tijdelijke huisvesting van de te verhuizen scholen.
- Loevenhoutsedijk e.o.
Fase: bouwvergunning verleend en in uitvoering
Aan de Loevenhoutsedijk en de Anthoniedijk is nieuwbouw gerealiseerd op voormalige bedrijfsterreinen. Er zijn circa 90 woningen gerealiseerd (zowel eengezinswoningen als appartementen. Daarnaast is aan de Loevenhoutsedijk een Muziekcentrum gevestigd. Onderdeel van het plan is een nieuw plein aan de Vecht.
- Neckardreef 10 (Tamarinde)
Fase: Bouwvergunning verleend en uitgevoerd
Aan de Neckardreef wordt door Aveant, een (thuis)zorgorganisatie, een woonservicezone gecreëerd. Dit is een locatie waar mensen uit de buurt naar toe kunnen gaan voor diensten zoals wonen, welzijn en zorg. Als onderdeel van deze plannen is een gezondheidscentrum in een deel van het huidige zorgcentrum van verpleeghuis Tamarinde gehuisvest. Het gezondheidscentrum bevat twee huisartsenpraktijken, een fysiotherapiepraktijk en een apotheek is in een deel van de noordvleugel van het gebouw.
- Neckardreef (Warande)
Fase: Bouwvergunning verleend
Als onderdeel van de hierboven beschreven woonservicecentrum wordt aan de Neckardreef een wooncomplex voor senioren gerealiseerd, dat aansluit op de huidige bebouwing van verpleegtehuis Tamarinde. Het complex bevat in totaal 117 appartementen, waarvan een deel zorgwoningen, en wijkcentrum ten behoeven van welzijnsactiviteiten. Op de begane grond bevinden zich multifunctionele zalen en het restaurant. De parkeergarage is onder de gebouwen en onder een deel van het binnenterrein gesitueerd.
- Yavaridreef 4
Fase: Bouwvergunning verleend en uitgevoerd
Er zijn 68 appartementen gerealiseerd met winkels, commerciële dienstverlening en maatschappelijke voorzieningen in de plint. Er is in dit plan een oppervlak van 500 m² bruto vloeroppervlak aan detailhandel en commerciële dienstverlening opgenomen. Het te ontwikkelen complex bestaat uit zeven bovengrondse en één ondergrondse bouwlaag.
- Fietsbrug NRU
Fase: bestemmingsplan vastgesteld
Dit project is onderdeel van Gebiedsplan de Gagel. Op dit moment vormt de NRU een barrière voor bewoners uit Overvecht, terwijl aan de andere zijde van de drukke weg een groot recreatiegebied ligt (het Noorderpark). Door een directe verbinding te realiseren tussen het groene raamwerk in Overvecht en het Noorderpark ontstaat de mogelijkheid om beide groengebieden aan elkaar te knopen. Het streven is om op korte termijn een hoogwaardige fietsbrug te realiseren.
- Speelstraten
Fase: bestemmingsplan vastgesteld
Om het gebied veiliger en minder anoniem te laten zijn wordt in Gebiedsplan de Gagel als één van de maatregelen het herinrichten van bestaande straten naar zogenaamde speel- en wandelstraten genoemd: minder asfalt en meer groen. De speel- en wandelstraten zijn een 8-tal straten die gezamenlijk een netwerk van routes vormen die de woonbuurten verbinden met de voorzieningen in de buurt (scholen, zorg, kinderboerderij, buurthuis, park) en met de naaste omgeving (buitengebied, aangrenzende woonbuurten). Het gaat daarbij om de Gangesdreef, Mekongdreef, Nigerdreef, Gambiadreef, Indusdreef, Eufraatdreef, Kwangodreef en de Klipspringerdreef. Deze straten zijn nu breed en er wordt hard gereden. Deze straten worden versmald en groener ingericht. Daarnaast worden de straten zo ingericht dat ze kunnen dienen als veilige routes door de buurt voor schoolgaande kinderen. De uitvoering is eind 2010 gestart.
- Ruigenhoek
Fase: Artikel 19 en gerealiseerd
Recreatiegebied Ruigenhoek is onderdeel van het Landinrichtingsplan Noorderpark.
De Landinrichtingscommissie voert het landinrichtingsplan uit met als doel het agrarisch gebruik te verbeteren en bepaalde delen in te richten voor recreatie en natuurontwikkeling. In de noordelijke stadrand speelt met name de verbetering van de functie recreatie. Hiervoor zijn diverse fiets- en wandelpaden aangelegd en is recreatiegebied Ruigenhoek ingericht. Voor de inrichting van het gebied heeft de Landinrichtingscommissie een Basisplan laten opstellen door de Dienst Landelijk Gebied. Het Basisplan is reeds uitgevoerd waarmee de recreatieve hoofdstructuur van het gebied is gerealiseerd. In het Plusplan werken de gemeenten De Bilt en Utrecht samen aan het realiseren van extra voorzieningen, zoals fiets-, wandel- en ruiterpaden, een kanoroute, een waterspeelpark, een golfbaan en een parkeerplaats. Op Utrechts grondgebied wordt een bomenweide annex dagcamping, een forellenvisvijver, speel- en ligweides en een skate- en fietscrossbaan gerealiseerd. De nadruk ligt op het ontwikkelen van een recreatiegebied en nieuwe, met name vochtige natuur die ruimte biedt voor water en waterberging.
- Gagelbos
Fase: artikel 19 en gerealiseerd
Het Gagelbos is een van de drie "etalagegebieden" binnen het LNV-programma Recreatie om de Stad (RodS). Het doel van het RodS-programma is meer, vaker en langer bezoekers te krijgen in de natuurterreinen rondom de grote steden. De ontwikkeling van het Gagelbos is met name gericht op mensen uit de wijk Overvecht. Hiervoor is een aantal plannen in voorbereiding. Binnen het bestemmingsplangebied zijn dit uitbreiding van twee parkeerterreinen en realisatie van intensievere recreatieve gebruiksmogelijkheden door middel van speelaanleidingen, speeltoestellen en een picknickweide.
- Fort de Gagel
Fase: in planvorming
Fort de Gagel wordt herontwikkeld tot een natuur- en recreatief centrum. Functies die hier worden gerealiseerd zijn een informatiecentrum, outdoorvoorzieningen en horeca. Ten behoeve van deze functies worden buiten het fort een parkeervoorziening en een opslagloods gerealiseerd. Herinrichting met nieuwe parkeerplaatsen, horeca en bebouwing ten behoeve van kano-opslag. Vergroten parkeerterrein aan Gageldijk nabij Fort de Gagel van ca 16 naar 36 stuks personenauto's. Dit mede als overloop van de nog aan te leggen parkeerplaats nabij Fort de Gagel.
- Einthovendreef
Fase: bouwvergunning verleend en in uitvoering
Door de nieuwe (recreatieve) ontwikkelingen in de noordelijke stadsrand is de wens ontstaan om de onderdoorgang van de Einthovendreef aan te pakken. Hier kan een belangrijke recreatieve verbinding tussen stad en land worden gemaakt. Ook is de relatie tussen Fort Blauwkapel en de Koningin Wilhelminalaan cultuurhistorisch gezien belangrijk. Het gaat hierbij om een zichtlijn vanuit het fort op het acces voortkomend uit de nieuwe Hollandse Waterlinie, de weg die nu Koningin Wilhelminalaan heet. In de huidige situatie wordt de onderdoorgang gedomineerd door een verkeerskundige invulling met een veelheid aan rijbanen en een onduidelijke rotonde.
In het ontwerp wordt de openbare ruimte onder en rondom de onderdoorgang op verkeerskundige en landschappelijke wijze aangepakt. De twee rijwegen met dubbele rijstroken worden terug gebracht tot één rijweg met twee rijstroken. Met een aantal kleine aanpassingen bij de rotonde aan de Koningin Wilhelminalaan wordt een duidelijke vrijliggende fietsoversteek gemaakt. Deze takt aan op de fietsroute door het Noorderpark. Het parkeren van de vrachtwagens wordt teruggebracht naar de oostzijde. Tussen het voetpad en de spoorlijn wordt een ruimte ingericht waar tijdelijk, maximaal 5 jaar, vrachtwagens kunnen worden geparkeerd. Na een periode van 5 jaar wordt de ruimte ecologisch ingericht.
- Kruising Moezeldreef – Moldaudreef
Fase: Uitgevoerd
De kruising Moezeldreef-Moldaudreef is aangepast ten behoeve van de oversteekbaarheid. Het kruispunt is inmiddels een rotonde.
- Vader Rijndreef 7-9
Fase: 1e fase uitvoerd en 2e fase haalbaarheidsonderzoek
Op deze locatie is een middelbare school gevestigd. De school wordt gerenoveerd en het terrein rondom heringericht. Er wordt onder meer een waterpartij aangelegd voor een betere landschappelijke inpassing van de school. Voor de 2e fase wordt de bouw onderzocht van 2 gymlokalen op het dak.
Postzegelbestemmingsplannen
- Amazonedreef 110
Fase: Bestemmingsplan - onherroepelijk per 3 februari 2011
In het kader van de Inventarisatie Vrijkomende ROC-locaties (eindrapport 13 oktober 2003) heeft het college van B&W in 2004 voor o.a. de ROC locatie aan de Amazonedreef 110 de randvoorwaarden vastgesteld voor de herontwikkeling. Er zullen ca. 105 appartementen, in combinatie met maatschappelijke voorzieningen en dienstverlening ontwikkeld worden.
- Orinocodreef
Fase: Bestemmingsplan - onherroepelijk per 20 april 2011
In het kader van het Masterplan Voortgezet Onderwijs is de locatie Orinocodreef vrij voor ontwikkeling gekomen. In de startnotitie van 29 september 2004 (vastgesteld op 25 januari 2005 door het College van B&W) is voorgesteld deze locatie te gebruiken voor herontwikkeling ten behoeve van woningbouw. Er komen ongeveer 52 grondgebonden woningen en ongeveer 30 appartementen waarbij de structuur en richting van het woongebied aansluit bij Klopvaartbuurt. De grondgebonden woningen hebben maximaal 3 bouwlagen met voortuin en achtertuin. De gestapelde woningen hebben een hoogte van maximaal 5 bouwlagen en een duidelijk 'gezicht' naar het groen en staan als losse bebouwing in groene omgeving. De groenstrook tussen de bestaande bebouwing aan de Franciscusdreef en de locatie wordt gehandhaafd en tussen de woonwagenlocatie en het plangebied wordt een nieuwe groenstrook gerealiseerd. Daarnaast dient er een afstand gehouden te worden van ten minste 40 meter tot aan de fortgracht. Het plangebied wordt ontsloten vanaf de Orinocodreef en parkeren van de gestapelde woningen wordt gesitueerd in een gebouwde voorziening.
- Bruisdreef
Fase: bestemmingsplan onherroepelijk (buiten het plangebied)
Dit project is onderdeel van Gebiedsplan Spoorzone. Aan de Bruisdreef worden op een voormalige schoollocatie 117 nieuwe appartementen in drie gebouwen ontwikkeld met gebouwd parkeren. De bebouwing bestaat uit torentjes in het groen. De bouwhoogte van de bebouwing is maximaal 8 bouwlagen.
Conclusie voor het bestemmingsplan
De bovengenoemde ontwikkelingen zijn –met uitzondering van het gebied Bruisdreef waarvoor een apart bestemmingsplan is opgesteld– in dit bestemmingsplan verwerkt. De bouwplannen zijn op de verbeelding ingetekend. In de regels zijn betreffende gronden van de bijbehorende bestemmingen voorzien.
Binnen het plangebied zijn diverse plannen in voorbereiding die nog niet direct kunnen worden overgenomen in het bestemmingsplan. Sommige bevinden zich nog in de schetsfase zitten, andere in de afrondingsfase.
Hieronder worden deze plannen kort benoemd. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen plannen waarvoor een postzegelbestemmingsplan in maak is, ontwikkelingen in de drempelfase en ontwikkelingen in de beginfase.
Ontwikkelingen in drempelfase
- Camposdreef
Fase: SpvE, vastgesteld
Ter plaatse van het voormalige buurthuis zullen 12 appartementen met bebouwd parkeren gebouwd worden. De bebouwing is in volume ondergeschikt aan de 4-hoog blokken en de relatie tussen het gebied binnen de 4-hoog blokken en de parkzone blijft gegarandeerd. De bebouwing heeft een alzijdig karakter en is georiënteerd op zowel het binnenterrein als de parkzone. De bomen en ecologische infrastructuur worden gehandhaafd of gecompenseerd.
Overige Ontwikkelingen
Gebiedsplan de Gagel
Het Gebiedsplan de Gagel beoogt een vernieuwingsslag voor Overvecht door een samenhangend pakket van fysieke ingrepen (sloop/nieuwbouw, renovatie en herinrichting van de openbare ruimte) en sociale maatregelen. Het THEMA-gebied in het Gebiedsplan de Gagel was de grootste ontwikkellocatie met de sloop van 6 flats (circa 720 woningen) en de bouw van 360 woningen. Onlangs hebben gemeente en corporaties besloten de flats te laten staan. Wat hiervan de gevolgen zijn voor de rest van het gebiedsplan is nog niet duidelijk. Vooralsnog wordt uitgegaan van de plannen met uitzondering van het THEMA-gebied, zoals vastgesteld in het Gebiedsplan
- Themabuurt
Fase: : in planvorming
In het THEMA-gebied vinden geen herontwikkeling meer plaats. De vernieuwing van het THEMA-gebied bestaat uit de renovatie van de 6 flats en de herinrichting van de openbare ruimte.
- Bangkokdreef
Fase: het project is nog niet opgestart
De voormalige schoollocatie is in het Gebiedsplan de Gagel aangewezen voor woningbouw.
- Carnegiedreef
Fase: Het project is nog niet opgestart
De locatie Carnegiedreef is in het Gebiedsplan de Gagel aangewezen voor nieuwbouw, verbetering van bestaande bebouwing en vernieuwing van de woonomgeving. Er zullen appartementen gerealiseerd worden op een plint van voorzieningen.
- Indusdreef
Fase: Haalbaarheidsstudie
Het verzorgingshuis Rosendael is voor een deel reeds gesloopt. Het verzorgingstehuis voldoet niet meer aan de eisen en wensen van zorgverlening. Er wordt, door de eigenaar, onderzocht hoe herstructurering mogelijk is, hierbij zal een gecombineerd programma van (zorg)wonen en maatschappelijke functies een plek krijgen.
- Ramsesdreef
Fase: Project is nog niet opgestart
In het gebiedsplan de Gagel is een zoekgebied aangegeven op deze locatie voor woningen.
- Hanoidreef
Fase: Project nog niet opgestart
Het betreft een sloop-nieuwbouw project in het kader van gebiedsplan de Gagel waar appartementen gerealiseerd zullen worden.
- Ivoordreef
Fase: Project nog niet opgestart
Het betreft een sloop-nieuwbouw project in het kader van gebiedsplan de Gagel. Er zullen circa 150 woningen gerealiseerd worden, waarvan een deel appartementen en een deel grondgebonden woningen.
Gebiedsplan Spoorzone
- Heradreef
Fase: Bouwplan
Het project betreft een kinderdagverblijf. Er vindt nog nader onderzoek plaats voor dit project, zodat het onvoldoende concreet is om in het bestemmingsplan op te nemen (zie ook hieronder).
- Camera Obscuradreef
Fase: SpvE is vastgesteld en planvorming bouwplan
De Camera Obscura is een sloop-nieuwbouwproject. De plannen zijn om hier nieuwbouw te realiseren en hetzelfde aantal woningen terug te bouwen.
- Van Brammendreef – Teun de Jagerdreef
Fase: SpvE, is opgestart
Het project maakt deel uit van het Masterplan Primair Onderwijs. Twee scholen aan de Teun de Jagerdreef en de Winterboeidreef krijgen nieuwe huisvesting in een nieuwe MFA.
- Arno-Tiberdreef
Fase: concept SPVE
Hier spelen twee ontwikkelingen. In de 1e fase wordt ter versterking van het winkelcentrum de uitbreiding met een supermarkt onderzocht. Het project betreft een uitbreiding van ca. 600-1200 m² detailhandel. In de 2e fase wordt upgrading van de station en omgeving onderzocht.
- Winterboeidreef
Fase: Project is nog niet opgestart
Het project maakt deel uit van het Masterplan Primair Onderwijs. De school op de locatie gaat in ieder geval verdwijnen, maar op het moment is het nog onduidelijk welk programma er voor in de plaats komt.
- Rhonedreef
Fase: Project is nog niet opgestart.
Op het moment is hier buurthuis De Bram gehuisvest welke wellicht verplaatst wordt tijdens de ontwikkelingen van de Camera Obscura en Teun de Jagerdreef. Mocht het buurthuis verplaatst worden, dan worden er nieuwe bebouwingsmogelijkheden onderzocht.
Masterplan Primair Onderwijs
- Wezerdreef
Fase: Haalbaarheidsonderzoek
De locatie komt vrij als de school nieuwbouw op een andere plek krijgt. Het is op het moment nog niet duidelijk welk programma ontwikkeld kan worden.
- Scharlakendreef
Fase: Haalbaarheidsonderzoek
De locatie ligt in Overvecht Zuid in het midden van een stempel op het plein van de buurt. Gedacht wordt de huidige school onder te brengen aan de Neckardreef, waardoor herontwikkeling van het plein mogelijk wordt. Het is op het moment nog niet duidelijk welk programma ontwikkeld kan worden.
- Neckardreef
Fase: Haalbaarheidsonderzoek
De voormalige scholen aan de Wezerdreef, de Scharlakendreef en Neckardreef worden samengevoegd tot het kindercluster Neckardreef. Op het moment wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd om het totale programma en ruimtelijke uitgangspunten te formuleren voor deze locatie of in de directe omgeving.
- Ibisdreef en Pyramidedreef
Fase: SPVE is opgestart
In het kader van het Masterplan Primair Onderwijs wordt onderzocht of op de locatie Ibisdreef een multifunctionele accommodatie gerealiseerd kan worden. Het plangebied is gelegen te midden van drie hoge flats van 10 bouwlagen. Op de locatie is plaats voor een multifunctionele accommodatie (MFA) en woningbouw (Pyramidedreef).
- Grote Trekdreef
Fase: Project is nog niet opgestart
De locatie maakt deel uit van het Masterplan primair onderwijs en het Gebiedsplan de Gagel en komt vrij als de school op de Grote Trekdreef naar het cluster op de Ibisdreef verplaatst. De locatie kan dan een woonfunctie krijgen.
- Ghanadreef
Fase: Project is nog niet opgestart
De locatie maakt deel uit van het Masterplan primair onderwijs en het Gebiedsplan de Gagel en komt mogelijk vrij door verplaatsing van de school naar het cluster op de Ibisdreef. Op de locatie kan woningbouw plaatsvinden.
- Beiroetdreef
Fase: Project is nog niet opgestart
De locatie maakt deel uit van Gebiedsplan de Gagel en komt vrij als de huidige school een andere plek heeft gekregen. Er kunnen woningen worden gebouwd, waarbij de huidige structuur wordt aangeheeld en aansluit bij de maat en schaal van de omgeving.
- Pagodedreef
Fase: SPVE is gestart
De locatie maakt deel uit van het Gebiedsplan de Gagel. Op dit moment wordt onderzocht of het mogelijk is om deze locatie ter herontwikkelen voor een multifunctionele accommodatie cq. kindercluster. Als dat niet mogelijk blijkt wordt deze locatie benut voor primair een basisschool.
- Dianadreef
Fase: Planvorming
De locatie maakt deel uit van gebiedsplan Spoorzone. De Op Dreef School zal hier nieuwbouw realiseren. Hierbij zullen de twee vestigingen samen op de Dianadreef komen.
- Jeanne D'Arcdreef
Fase: Project is nog niet opgestart
De locatie ligt in Overvecht-Zuid in het midden van een stempel en ligt op het plein van de buurt. Het gehele plein wordt als één ruimtelijke eenheid gezien en dient ook als zodanig ontworpen te worden. Op het moment is het nog niet duidelijk of alle schoolgebouwen gesloopt gaan worden of slechts enkele en welk programma er in de plaats gaat komen.
- Victoria Regiadreef
Fase Project nog niet opgestart
Bij dit project komt óf de school terug in een grotere vorm, óf er wordt een andere bestemming gezocht. Dit is op dit moment nog niet duidelijk.
- Boadreef
Fase: Project nog niet opgestart
Bij dit project komt óf de school terug in een grotere vorm, óf er wordt een andere bestemming gezicht. Dit is op dit moment nog niet duidelijk.
- Mayadreef
Fase: Haalbaarheidonderzoek
De locatie ligt in Overvecht-Noord en betreft een hof waarin een schoolcomplex is gelegen. Het gehele hof is één ruimtelijke eenheid en dient als zodanig ontworpen te worden. Op het moment is het nog onduidelijk of school terugkomt in een grotere vorm, of dat er wordt een andere bestemming gezocht wordt. Onderdeel van de het onderzoek is ook de bouw van 2 gymlokalen.
Noordelijke stadsrand
- Tuincentrum Overvecht
Aan Gageldijk 3 is het tuincentrum Overvecht gevestigd. In de vorige eeuw hebben het Tuincentrum Overvecht en de gemeente Utrecht een convenant afgesloten voor de toekomstige ontwikkeling aan de Gageldijk (30.000 m² tuincentrum). Het tuincentrum wil nu overgaan tot sloop en nieuwbouw op haar terrein aan de Gageldijk. De gemeente Utrecht wil de plannen van het Tuincentrum Overvecht toetsen op haar programmatische en ruimtelijke consequenties en wil zowel aan het convenant als aan het huidige beleid tegemoet komen. Hiervoor is een haalbaarheidsstudie gestart naar aanvullend programma dat passend is bij tuincentra, stadsrand en recreatiegebied. Parallel hieraan is er een haalbaarheidsstudie gestart naar een P&R ter plaatse van het huidige tuincentra. In kader van 2e fase MER van de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU) zijn beide haalbaarheidsstudies stil gelegd.
Het convenant wordt wel mogelijk gemaakt via wijzigingsbevoegdheid.
Overige bebouwingsprojecten
- St. Anthoniusziekenhuis (Mesos-terrein)
Fase: SpvE, vastgesteld en planvorming bouwplan opgestart
Er zijn plannen om het ziekenhuis te verplaatsen naar Leidsche Rijn. Het terrein van het huidige ziekenhuis komt dan vrij en kan worden herontwikkeld voor woningbouw. Voor het terrein is een SpvE opgesteld met verschillende herontwikkelingsvarianten. Afhankelijk van het gekozen model zal het aantal woningen dat op het terrein gerealiseerd gaat worden liggen tussen 350 en 500. Indien het ziekenhuis wordt verplaatst zullen onderdelen van het ziekenhuis een nieuwe plek moeten krijgen in Overvecht. Het betreft dan een kleinschalig gezondheidscentrum.
- Centrumkwadrant
Fase: SpvE
Om het winkelcentrum van Overvecht te laten functioneren als hart van de wijk zullen de komende tijd meerdere ontwikkelingen plaats gaan vinden. De ontwikkelingen rondom het centrum van Overvecht bestaat uit twee delen: ten eerste zullen er een aantal ingrepen gedaan worden in het bestaande centrum. Daarnaast is er een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en de ontwikkelende partijen om 10.000 m² commerciële voorzieningen, 10.800 m² maatschappelijk programma en leisure en 569 woningen, waarvan 48 sociaal te realiseren. Belangrijk onderdeel is de realisatie van een parkeergarage t.b.v. de winkels.
- Kaaphoorndreef
Fase: Projectbestemmingsplan opgestart
De locatie van het voormalige politiebureau kan ontwikkeld worden voor wonen voor een bijzondere doelgroep, met op de begane grond ruimte voor maatschappelijke voorzieningen of kleinschalige bedrijvigheid.
- RWZI
Fase: Haalbaarheidsstudie
De RWZI is toe aan vernieuwing van de installaties. Er wordt onderzocht of verplaatsing van de RWZI mogelijk is of dat de vernieuwing op de huidige locatie zal gebeuren. Indien de RWZI kan worden verplaatst biedt het gebied ruimte voor een nieuw woongebied aan de Vecht. De RWZI is onderdeel van Stedelijk Dynamisch Masterplan
- Pahud de Mortangesdreef
Fase: Project is nog niet opgestart
Toekomstige bestemming nog niet duidelijk in verband met het toekomstige ruimtebeslag en milieukundige belemmeringen van de ontwikkelingen NRU. Het plan zal in samenhang met de Moldaudreef (zie hieronder) moeten worden ontwikkeld.
- Moldaudreef
Fase: Project is nog niet opgestart
Er staat nu een buurthuis. Toekomstige bestemming nog niet duidelijk in verband met het toekomstige ruimtebeslag en milieukundige belemmeringen van de ontwikkelingen NRU. Het plan kan alleen ontwikkeld worden samen met de Pahud de Mortangesdreef (voormalige ROC).
Er wordt gedacht aan maatschappelijke voorzieningen en woningen in de toekomst.
- Amazonedreef 25
Fase: Bouwvergunning
Het splitsen van een restaurant in een eethuis en restaurant en daarmee samenhangend het wijzigen van de achtergevel.
- Damascusdreef
Fase: Bouwvergunning aangevraagd, nog niet verleend
Het realiseren van twee woningen.
- Texaco tankstation
Fase: Bouwaanvraag
Herinrichting van het tankstationterrein met o.a. een nieuwe wasstraat.
- Noordelijke randweg (NRU)
Fase: MER 2e fase
Recent heeft het kabinet besloten om het noordelijk deel van de Ring Utrecht (Karl Marxdreef, Albert Schweizerdreef en Einhovendreef) op te waarderen. Het wordt een autoweg met een minimale snelheid van 80 km uur en ongelijkvloerse kruisingen ter plaatsen van het Gandhiplein, Dunantplein en Kochplein. De aansluitingen buiten deze drie pleinen om zullen naar verwachting vervallen. Een en ander zal grote ruimtelijke gevolgen hebben. In het kader van de MER 2e fase is gestart met inpassingsstudies.
- Wijkring De Gagel
Fase: IPVE
In het kader van het Gebiedsplan de Gagel wordt de wijkring als 50 km weg heringericht ter verbetering van de verkeersveiligheid.
- Park Spoorzoom
Fase: IPVE en planvorming inrichtingsplan opgestart
In het kader van het Gebiedsplan Spoorzone wordt Park Spoorzoom heringericht. Er wordt onder meer voorzien in de aanleg van nieuwe waterpartij en (fiets)paden.
In het kader van het Gebiedsplan de Gagel wordt de wijkring als 50 km weg heringericht ter verbetering van de verkeersveiligheid.
- Kaaphoorndreef 10-14
Fase: omgevingsvergunning aangevraagd, nog niet verleend
Een aanvraag is ingediend om een bestaand kantoorpand mede geschikt te maken voor een woonfunctie. Voor deze ontwikkeling dient een procedure hogere grenswaarde te worden doorlopen.
- Moeseldreef 127
Fase: Project nog niet opgestart
Op het terrein van de (voormalige) gemeentewerf wordt de haalbaarheid van nieuwe functies onderzocht, bijvoorbeeld in de maatschappelijke sfeer.
- St. Antoniedijk 101/103
Fase: gespreksfase
Op het terrein zijn op dit moment twee kleine loodsen aanwezig. De eigenaren hebben aangegeven te denken aan een herverkaveling en sloop/nieuwbouw op deze plek. Er is geen sprake van een concreet initiatief. De mogelijkheden op deze locatie worden verder verkend.
Onwikkeling Heradreef
Op 28 november 2011 is een aanvraag ingediend voor het realiseren van een kinderdagverblijf aan de Fortunadreef met een omvang van circa 700m2 b.v.o. De gemeente staat positief tegenover het initiatief. Op grond van de VNG brochure Bedrijven en Milieuzonering geldt voor een dergelijke voorziening een richtafstand van 30 meter tot gevoelige functies. In dit specifieke geval zijn woningen aanwezig op een kleinere afstand. Een geringere afstand is toelaatbaar indien kan worden aangetoond dat een acceptabel woon- en leefklimaat kan worden gewaarborgd. Het geluid door buiten spelende kinderen is daarbij eveneens relevant. Voor het waarborgen van het woon- en leefklimaat zijn (bouwkundige) maatregelen denkbaar. Daarnaast zal ook voldaan dienen te worden aan het Activiteitenbesluit en is voor een nieuw kinderdagverblijf/buitenschoolse opvang toestemming nodig van de GG&GD. Een concrete afweging kan plaatsvinden in het kader van een wijzigingsbevoegdheid, waarbij ook de eventuele hinder als gevolg van geluid van buiten spelende kinderen zal worden afgewogen. De locatie ligt niet binnen 300 meter van een rijksweg of binnen 50 meter van een provinciale weg.
De locatie Heradreef-Fortunadreef is in de huidige situatie een braakliggend terrein.
Het bouwvlak ligt op de hoek Heradreef-Fortunadreef en maakt deel uit van de groene voeg die van Spoorzoompark richting Park de Watertoren (onderdeel van het Raamwerk Overvecht) loopt. Door bebouwing op deze locatie toe te voegen wordt de hoek Heradreef-Fortunadreef een accent, als beëindiging van de straten en introductie van de groene voeg op deze locatie. In het bestemmingsplan kan een bestemmingsvlak worden opgenomen. Het vlak mag voor maximaal 65% bebouwd worden.
Bebouwing dient bij voorkeur parallel, in het verlengde van de groene voeg, aan de Heradreef geplaatst te worden zodat de ruimte aan de groene voeg onbebouwd blijft. Hierdoor sluit het beter aan bij de bestaande bebouwing in de voeg. In de voeg ontstaat er meer openheid en zicht.
Voor de nieuwbouw wordt een maximale hoogte van 3 bouwlagen (10 meter) aangehouden. Op deze manier wordt er in hoogte een overgang gemaakt tussen winkelcentrum Overkapel met woningen, bestaande uit 5 lagen met een terugliggende 6e laag, en de bebouwing in de groene voeg bestaande uit 2 lagen met een kap.
Dit alles dient op een goede ruimtelijke manier ingepast te worden.
Conclusie voor het bestemmingsplan
Deze plannen zijn nog zo weinig concreet dat ze niet rechtstreeks kunnen worden meegenomen in dit bestemmingsplan. Vooralsnog wordt uitgegaan van de geldende bestemming. Uitgangspunt is dat hiervoor aparte bestemmingsplannen worden opgesteld om de ontwikkeling mogelijk te maken, of gebruik wordt gemaakt van een wijzigingsbevoegdheid.