Plan: | Leidsche Rijn Centrum Kern en Zuid |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPLRCENTRUMKERZUID-0601 |
Groenstructuurplan Utrecht
Het Groenstructuurplan Utrecht (vastgesteld in april 2007) heeft tot doel het verhogen van de kwaliteit van het stedelijk groen ten behoeve van de leefbaarheid van de stad. In het groenstructuurplan zijn de bestaande en wenselijke stedelijke groenstructuren vastgelegd. Deze groenstructuren hebben zowel een landschappelijke, cultuurhistorische, recreatieve als ook ecologische functie.
Het is de bedoeling dat de kwaliteit van het groen in deze zones steeds verder ontwikkelt en verbetert. Veranderen van functie is alleen mogelijk na bestuurlijke afweging. Een afname van oppervlakte van de stedelijke groenstructuur dient gecompenseerd te worden.
Flora & faunawet
Nederland is als lidstaat van de Europese Unie verplicht om zich onder andere te houden aan de verplichtingen tot het beschermen van dier- en plantensoorten uit de Vogel- en Habitatrichtlijn. Deze richtlijnen zijn omgezet in nationale wetgeving zoals met name de Flora en Faunawet.
In de Flora en Faunawet zijn verschillende verbodsbepalingen opgenomen om de (wilde) flora en fauna te beschermen. Het is verboden om dieren opzettelijk te verontrusten, te doden of hun rust- of verblijfplaats te verstoren of te beschadigen. Ook is het verboden om beschermde planten te beschadigen of van hun groeiplaats te verwijderen.
Daarnaast geldt er een algemene zorgplicht voor alle (wilde) dieren en planten en hun directe leefomgeving. Ruimtelijke ontwikkelingen en uitvoering van projecten of (bestemmings-)plannen mogen niet in strijd zijn met de internationale richtlijnen of de Flora- en faunawet.
Natuurbeschermingswet
Binnen de gemeentegrenzen van Utrecht liggen geen Natura 2000 gebieden. Er ligt binnen de gemeentegrenzen één beschermd Natuurmonument; de moerasterreinen langs de Bijleveld. Deze liggen in de wijk Vleuten-De Meern.
De locatie waar het Centrum Leidsche Rijn Kern moet komen, is voor een groot gedeelte al bouwrijp en er liggen momenteel tijdelijke ontsluitingswegen en enkele tennisbanen die nog worden verplaatst.
Eind 2008 is er een quickscan uitgevoerd (IJzerman advies Tilburg; rapportnummer 2008123). Uit dit rapport is gebleken dat de planning geen belemmeringen ondervindt door planologische gebiedsbescherming op basis van natuurwetgeving. Algemeen voorkomende soorten kunnen mogelijkerwijs worden aangetroffen. Enkele sloten in het plangebied kunnen mogelijk worden gebruikt door beschermde vissoorten als kleine modderkruiper en bittervoorn. Wanneer demping van sloten noodzakelijk is, zal dat worden uitgevoerd conform de vastgestelde gedragscode van de gemeente Utrecht.
De Flora en Faunawet vormt geen belemmering voor uitvoering van dit bestemmingsplan.