direct naar inhoud van 1.1 Doelstelling
Plan: Castellum Novum, De meern
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPCASTELNOVUMDEM-0601

1.1 Doelstelling


Doel van het plan is om de realisering van detailhandel, dienstverlening, horeca en appartementen mogelijk te maken op de locatie van het huidige restaurant Castellum Novum. Het plan is onderdeel van het centrumplan dat voorziet in de vorming van een levendig dorpshart in het centrum van De Meern. Deze herontwikkeling van de locatie Castellum Novum is een uitwerking van het stedenbouwkundig plan "Centrumplan De Meern" d.d. 13 juli 2007.

De Meern ontbeert een echt dorpshart. Na diverse studies is gebleken dat het noodzakelijk is om de bestaande winkelfuncties van het Mereveldplein te verplaatsen naar de kern van het dorp. Een concentratie met een beperkte uitbreiding van het winkelbestand is noodzakelijk om het kernwinkelapparaat van De Meern een volwaardige functie te laten vervullen naast de verschillende winkelcentra in Utrecht west. Voor een uitbreiding met renovatie op de bestaande locatie is geen ruimte. Daarom ligt verplaatsing naar het historische hart van De Meern voor de hand. De kruising Leidsche Rijn - Meerndijk is van oudsher een plek waar handel gedreven werd. De realisatie van een winkelcentrum op deze locatie betekent ook dat De Meern op deze locatie weer een echte dorpskern krijgt. In het centrum van De Meern is een aantal parallelle ontwikkelingen gaande die alle kwadranten van de Leidsche Rijn en Meerndijk bedekt. Alle ontwikkelingen gezamenlijk vormen het nieuwe hart voor De Meern. Deze ontwikkelingen worden zo onafhankelijk mogelijk gerealiseerd maar worden wel in maximale samenhang met elkaar ontwikkeld.

Het bestemmingsplan is ontwikkelingsgericht van aard en richt zich op het mogelijk maken van de herontwikkeling van de locatie Castellum Novum, die een onderdeel is van het centrumplan. Met dit bestemmingsplan wordt aansluiting gezocht bij recent tot stand gekomen bestemmingsplannen binnen de gemeente, waarbij wordt gestreefd naar uniformiteit van de bestemmingslegging en regelgeving.

Wabo
Per 1 oktober 2010 is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht in werking (Wabo) getreden. Hierdoor vervallen diverse gebruikelijke termen voor vergunningen zoals bouwvergunning, sloopvergunning, aanlegvergunning, ontheffing etc.

Hieronder geven we de meest voorkomende termen weer:
De term bouwvergunning wordt omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen; hierna te noemen "omgevingsvergunning voor het bouwen".
De term sloopvergunning wordt "omgevingsvergunning voor de activiteit slopen" ;hierna te noemen "omgevingsvergunning voor het slopen".
De term aanlegvergunning wordt "omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden"; hierna te noemen "omgevingsvergunning voor het aanleggen".
De term "ontheffing" of "het verlenen van een ontheffing" wordt "afwijking" of "afwijken bij omgevingsvergunning".