Plan: | Actualisering stationsomgeving |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPACTUALISATIESTAT-0601 |
Het gemeentelijk bodembeleid gaat uit van de volgende algemene uitgangspunten:
WKO
Utrecht is één van de ondertekenaars van het klimaatakkoord tussen Gemeenten en Rijk en stelt zich als Millenniumgemeente als doel om in 2030 energieneutraal te zijn. Uitgangspunt van de revitalisatie is dan ook dat dit op een zo duurzaam mogelijke wijze gebeurt. Voor de huidige en nieuw te realiseren gebouwen kan er energie worden bespaard met behulp van WKO. In 2010 heeft de gemeente middels de Beleidsregel afwijking Wet bodembescherming in Stationsgebied Utrecht en omgeving meer mogelijkheden voor het toepassen van WKO in het stationsgebied gecreëerd.
Hoog Catharijne BV, gemeente Utrecht, NS-vastgoed en Prorail willen grondwaterbronnen plaatsen voor het verwarmen en koelen van hun gebouwen in het Stationsgebied. Het onttrekken en infiltreren van grondwater is een belangrijk onderdeel van WKO en is vergunningsplichtig in het kader van de Waterwet. Ten behoeve van de vergunningverlening is de m.e.r.-procedure doorlopen en een MER opgesteld.
Biowasmachine
Voor een grootschalig gebied rond de binnenstad (waaronder Stationsgebied) is sprake van omvangrijke diepere grondwaterverontreinigingen met vluchtige organische chloorkoolwaterstoffen (VOCl). Om deze verontreinigingen te kunnen aanpakken en beheren, om de omgeving te beschermen en om de ondergrond te kunnen benutten zijn een beleidsregel en een saneringsplan (Biowasmachine) opgesteld, met een gebiedsgerichte aanpak. Het plangebied ligt binnen dit gebied. Dit betekent dat bij activiteiten die ingrijpen in de ondergrond zoals bouwputbemaling en WKO-systemen (bodemenergie) geen rekening gehouden hoeft te worden met de verplaatsing van VOCl verontreinigingen. Hier moet wel een melding van gedaan worden bij de gemeente Utrecht die beoordeelt of de activiteiten binnen de randvoorwaarden van de gebiedsgerichte aanpak uitvoerbaar zijn.
Bodem
Bij werkzaamheden op of in de bodem (zoals afgraven of afvoeren van grond of grondwateronttrekkingen) moet aan de regels uit het Besluit bodemkwaliteit en de Wet bodembescherming worden voldaan. In het geval van sloop- of bouwwerkzaamheden, moet voor de bodemkwaliteit alsnog een onderzoek worden verricht. Informatie over de bodemkwaliteit voor bijvoorbeeld een specifiek adres is te vinden op www.utrecht.nl/milieu/bodem. Bovendien dient bij een aanvraag om omgevingsvergunning, een functiewijziging of aan- dan wel verkoop dient een bodemonderzoek conform de NEN 5740 verricht te worden. Op basis van dit onderzoek wordt beoordeeld of de locatie geschikt is voor de geplande functie of dat er nog een nader onderzoek of misschien zelfs een bodemsanering noodzakelijk is voordat de locatie geschikt is voor de geplande functie.De resultaten van het onderzoek dienen bij de in te dienen bouwaanvraag te worden overlegd voor deze in behandeling wordt genomen. Hierbij dient te worden aangetoond dat de grond ter plaatse geschikt is voor de uitoefening van de functie.
In onderhavig bestemmingsplan worden geen nieuwe ontwikkelingen of functiewijzigingen mogelijk gemaakt. Het bestemmingsplan legt de bestaande (planologisch-juridische) situatie vast waardoor op voorhand geen bodemonderzoek uitgevoerd hoeft te worden.