direct naar inhoud van 3.3 Croeselaan e.o.
Plan: Actualisering stationsomgeving
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPACTUALISATIESTAT-0601

3.3 Croeselaan e.o.

3.3.1 Bestaande situatie

Binnen deelgebied Croeselaan e.o. bevinden zich een aantal locaties die onderscheiden kunnen worden:

NH-hotel
Tussen het Jaarbeursplein en de Leidsche Rijn is het NH-hotel gevestigd, waarbij tevens sprake is van vergaderfaciliteiten en een bijbehorende horecagelegenheid. Het 4-sterren hotel beschikt over circa 276 kamers en heeft tevens een bar en een restaurant.

Kantoorlocaties Leeuwesteijn en Sypesteijn
Aan het Jaarbeursplein staan een tweetal kantoorgebouwen Leeuwensteijn en Sijpesteijn (Cranenborg is gesloopt). De gronden die behoren tot Cranenborg zullen herontwikkeld worden en vallen buiten de grenzen van dit veegplan en wordt meegenomen in een separaat bestemmingsplan West-Flank Noord en HOV-baan. Kantoorgebouwen Leeuwensteijn en Sypesteijn zijn bestaande kantoren en zijn ook op die wijze meegenomen in onderhavig bestemmingsplan.

Beatrixgebouw
Het meest noordelijke gebouw aan de oostzijde van de Croeselaan is in gebruik door het Beatrixtheater, het vergader- en congrescentrum en kantoren van de Jaarbeurs Holding. Het theater wordt gebruikt door Joop van de Ende Theaterproducties waarbij de zalen naast gebruikt worden voor (musical)voorstellingen.

Knoopkazerne
Aan de Mineurslaan 500 is de voormalige Luitenant generaal Knoopkazerne gelegen. Op 21 oktober 1986 is hiervoor middels een vrijstellingsprocedure ex. artikel 19, lid 1 (WRO) vergunning verleend voor het oprichten van de kazerne. Het plangebied wordt grotendeels gevormd door de bebouwing van de voormalig kazerne en is eigendom van de Rijksgebouwendienst. Rond het gebouw zijn daarnaast een waterpartij en enkele plantsoenen aanwezig.

Kantoor Rabobank
Het hoofdkantoor van de Rabobank bestaat uit een gebouwcomplex aan de oostzijde van de Croeselaan. Meest recente herontwikkeling van dit gebied dateert uit 2006 waarbij de Rabobank haar hoofdkantoor op basis van een vrijstellingsprocedure ex. artikel 19, lid 1 (WRO) heeft uitgebreid en vernieuwd. De meest voorname ontwikkeling is de realisatie van het tweetal glazen kantoortorens van 105 meter hoog. Daarnaast werd ook de bestaande bebouwing gerenoveerd en vond een uitbreiding van de parkeervoorzieningen plaats. Over het perceel loopt tevens de Valeriusbaan die zorgt voor de OV-aansluiting van de Van Zijstweg op de Mineurslaan.

PostNL kantoor
Het perceel en de bebouwing aan de Mineurslaan 20 is in gebruik als kantoorpand met bijbehorende parkeervoorziening van het bedrijf PostNL.

Woonbebouwing met gemengde functies Croeselaan
Het deelgebied omvat tevens de woonbebouwing met gemengde functies aan het Veemarktplein en direct ten westen van de Croeselaan noord.

3.3.2 Toekomstige ontwikkelingen

Op deze deellocatie zijn een aantal toekomstige ontwikkelingen ambtelijk in voorbereiding:
- integrale herontwikkeling Knoopkazerne (West-Flank Zuid);
- integrale herontwikkeling Jaarbeursplein;
- integrale herontwikkeling REMU-terrein.

De plannen zijn nog niet ver genoeg uitgewerkt om mee te nemen in een bestemmingsplan. Zodra dit wel het geval is, zal hiervoor een aparte planologische procedure worden doorlopen.