direct naar inhoud van 4.7 Bodem
Plan: Actualisering diverse gebieden
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPACTUALISATIEDG-0402

4.7 Bodem

4.7.1 Kader

Het gemeentelijk bodembeleid gaat uit van de volgende algemene uitgangspunten:

  • Bodembescherming
    Nieuwe bodemverontreiniging moet worden voorkomen en indien er toch bodemverontreiniging ontstaat moet de bodem direct worden gesaneerd. Dit speelt met name bij bedrijfsmatige activiteiten en/of calamiteiten.
  • Bodemsanering
    Ernstig verontreinigde locaties dienen te worden gesaneerd indien er tevens sprake is van milieuhygiënische risico's. Bij immobiele verontreiniging in de bovengrond die zich niet kan verspreiden (zoals zware metalen en PAK) wordt uitgegaan van een zogenoemde functiegerichte benadering. Dit houdt in dat de kwaliteitseisen die aan de bodem worden gesteld afhankelijk zijn van de (toekomstige) bestemming van de locatie. Bij mobiele verontreiniging die zich via het grondwater kan verspreiden, wordt mede afhankelijk van de kosteneffectiviteit, zoveel mogelijk verwijdering van de verontreiniging nagestreefd. Een ander uitgangspunt is dat bij nieuw in te richten gebieden of terreinen hogere eisen worden gesteld aan de bodemkwaliteit dan bij milieuhygiënisch onvermijdbare saneringen in gebieden waar geen nieuwe inrichting plaats vindt. Bij nieuwe situaties ligt het criterium voor saneren bij ernstige verontreiniging.
  • Bodembeheer
    Bij hergebruik van (schone of licht verontreinigde) grond wordt uitgegaan van het principe "wat schoon is moet schoon blijven" en "wat vies is mag niet viezer worden". Waar mogelijk wordt een verbetering van de kwaliteit nagestreefd, zodat de bodem duurzaam geschikt wordt voor elk gewenst gebruik.

Bij een aanvraag van een omgevingsvergunning moet een bodemonderzoek conform de NEN 5740 worden verricht. Op basis van dit onderzoek wordt beoordeeld of de locatie geschikt is voor de geplande functie of dat er nog een nader onderzoek en/of een bodemsanering noodzakelijk is om de locatie geschikt te maken. Als er voor de bouwwerkzaamheden een grondwateronttrekking nodig is, moet rekening gehouden worden met nabij gelegen grondwaterverontreinigingen.

4.7.2 Plangebied

Bij werkzaamheden op of in de bodem (zoals afgraven of afvoeren van grond of grondwateronttrekkingen) moet aan de regels uit het Besluit bodemkwaliteit en de Wet bodembescherming worden voldaan. In het geval van sloop- of bouwwerkzaamheden, moet voor de bodemkwaliteit alsnog een onderzoek worden verricht. Informatie over de bodemkwaliteit voor bijvoorbeeld een specifiek adres is te vinden op www.utrecht.nl/milieu/bodem. Bovendien dient bij een aanvraag om omgevingsvergunning, een functiewijziging of aan- dan wel verkoop dient een bodemonderzoek conform de NEN 5740 verricht te worden. Op basis van dit onderzoek wordt beoordeeld of de locatie geschikt is voor de geplande functie of dat er nog een nader onderzoek of misschien zelfs een bodemsanering noodzakelijk is voordat de locatie geschikt is voor de geplande functie.De resultaten van het onderzoek dienen bij de in te dienen bouwaanvraag te worden overlegd voor deze in behandeling wordt genomen. Hierbij dient te worden aangetoond dat de grond ter plaatse geschikt is voor de uitoefening van de functie.

AA. Fort Blauwkapel

Ter plaatse van de Kapelweg 10 is een huisbrandolietank aanwezig, bij de Kapelweg 29 een benzinetank en bij de Kapelweg 21 een olietank. Hier zijn een rijwielindustrie en benzineservicestation aanwezig. Bij een bodemonderzoek aan de Kapelweg 2-4 van 19-9-2000 is geen sprake van een ernstige bodemverontreiniging. Bij de geitenwei is op 15-8-2003 een saneringsevaluatie uitgevoerd van een ernstige maar niet urgente bodemverontreiniging. Ook elders op en rondom het fort zijn bodemonderzoeken uitgevoerd, maar hier is geen sprake van ernstige verontreinigingen.

A. Bestaand woongebied Queeckhovenplein e.o.

Er is geen bodemonderzoeksrapport bekend van plangebied. Wel een algemeen historisch onderzoek van de wijken Pijlsweerd, Tuinwijk, Ondiep en Zuilen uit 1993. Bij grondwerkzaamheden is (historisch) bodemonderzoek noodzakelijk.

A1 Huis te Zuylenlaan

Er is een bodemonderzoek bekend d.d. 25-10-2012. Er is geen geval van ernstige bodemverontreiniging, er zijn wel lichte tot matige verontreinigingen aanwezig.

B. Fortlaan Scheepswerf en andere bedrijven, bedrijfswoning op nummer 42

Er zijn meerdere bodemonderzoeken verricht en beschikkingen genomen. In 2008 is een actualisatie onderzoek uitgevoerd in een deel van het gebied en een asbestonderzoek. Op de Fortlaan 28-56 is een beschikking ernstig en urgent genomen in 1998 en voor 1 september 2015 moet op basis van humane risico's gesaneerd moet worden. In november 2011 is de beschikking opnieuw tegen het licht gehouden en is de conclusie getrokken dat er wel sprake is van een geval van ernstige bodemverontreiniging, maar dat deze niet spoedeisend is bij huidig gebruik. Derhalve vervalt de uiterste saneringsdatum van september 2015.

Uit het asbestonderzoek kwam naar voren dat zich bij nummer 28-40 asbest in de erfverharding zit en dit valt onder de bevoegdheid van de I&M-inspectie. Mogelijk zijn hier maatregelen genomen.

Fortlaan 4, 24 (scouting) en 42 (bedrijfswoning) zijn licht tot matig verontreinigd met zware metalen en PAK.

Bij herontwikkeling van de bedrijfsterreinen naar woningen of gevoeliger gebruik zal de verontreinigingssituatie opnieuw onderzocht moeten worden en zal bepaald moeten worden of er bodemsanering noodzakelijk voor het gewijzigde gebruik.

C. School Jan van Ransdorpstraat

Ter plaatse van de Nijenrodelaan 25 is op 25-4-2000 een bodemonderzoek gerapporteerd. Er is geen sprake van ernstige bodemverontreinigingen. In het grotere plangebied Schaakwijk/Nijenrodelaan is op 1-9-1995 een bodemonderzoek gerapporteerd. Ook hier zijn geen ernstige verontreinigingen aangetroffen. Vooralsnog vormt de bodemkwaliteit geen belemmering voor herontwikkeling, maar de verouderde bodemonderzoeken kunnen niet gebruikt worden voor een eventuele omgevingsvergunning.

D. Verlegging A2

Bij een bodemonderzoeksrapport van 10-9-2009 zijn plaatselijk ernstige verontreinigingen aangetroffen, maar er is geen sprake van een noodzaak tot spoedige sanering. De weg is inmiddels aangelegd. De toe te passen grond op het tunneldak moet voldoen aan de eisen van het Besluit bodemkwaliteit en de nota bodembeheer van de gemeente en is mede afhankelijk van de functie en inrichting.

E. Gerbrandystraat 20 (voormalig belastingkantoor)

Bij een bodemonderzoek van 9-11-2009 zijn lichte tot matige verontreinigingen aangetroffen. Er is geen sprake van een geval van ernstige verontreinigingen. Er is sprake van een ondergrondse dieseltank. Hiernaast is een algemeen historisch onderzoek uitgevoerd in de wijken Pijlsweerd, Tuinwijk, Ondiep en Zuilen in 1993.

Grondwater

Ook is sprake van omvangrijke verontreinigingen met VOCl in het diepere grondwater (Talmalaan). Bij een eventuele grondwateronttrekking moet rekening gehouden worden met deze verontreinigingen en indien nodig tegenmaatregelen worden getroffen met een saneringsplan.

F. Idenburgerstraat 0/Willen Dreeslaan

Bij een bodemonderzoek van 19-7-2010 zijn ernstige verontreinigingen aangetroffen, maar er is geen sprake van een noodzaak tot spoedige sanering. Aan de noordzijde van het terrein (direct ten zuiden van de Willen Dreeslaan is een saneringsevaluatie uitgebracht op 1-5-1991. Er was destijds geen sprake meer van ernstige restverontreinigingen. Hiernaast is een algemeen historisch onderzoek uitgevoerd in de wijken Pijlsweerd, Tuinwijk, Ondiep en Zuilen in 1993.

Grondwater

Ook is sprake van omvangrijke verontreinigingen met VOCl in het diepere grondwater (Talmalaan). Bij een eventuele grondwateronttrekking moet rekening gehouden worden met deze verontreinigingen en indien nodig tegenmaatregelen worden getroffen met een saneringsplan.

G.Lauwerecht 2, 4 (Troelstralaan)

Op de locatie zijn een tandtechnische werkplaats, een schoonmaakbedrijf en een huisbrandolietank aanwezig. Bij een bodemonderzoek van 27-11-2006 aan de Lauwerecht 4/Troelstralaan 79a-89a zijn licht tot matige verontreinigingen aangetroffen met metalen, PAK en olie. Er is geen sprake van een geval van ernstige bodemverontreiniging. Bij een historisch onderzoek aan de Lauwerecht 2 van 20-12-2006 is sprake van potentiële verontreiniging (verdacht). Bij een rioolvervanging aan de Sam. van Houtenstraat is een saneringsevaluatie uitgebracht op 7-2-2012. De bodemonderzoeken uit 2006 zijn verouderd en kunnen niet gebruikt worden voor een eventuele omgevingsvergunning.

Grondwater

Ook is sprake van omvangrijke verontreinigingen met VOCl in het diepere grondwater (Talmalaan). Bij een eventuele grondwateronttrekking moet rekening gehouden worden met deze verontreinigingen en indien nodig tegenmaatregelen worden getroffen met een saneringsplan.

H. Stroomstraat, Oudenoord en Otterstraat.

Op de Stroomstraat 10 is een tank aanwezig en in de directe omgeving zijn andere tanks (diesel, afgewerkte olie) aanwezig, timmerfabrieken, voormalige chemische wasserijen/stomerij en een verfgroothandel. Bij een bodemonderzoek aan de Oudenoord 330, 340, 370 van 24-11-1997 zijn licht tot matige verontreinigingen aangetroffen. Er is geen sprake van een geval van ernstige bodemverontreiniging. Het bodemonderzoek uit 1997 is verouderd en kan niet gebruikt worden voor een eventuele omgevingsvergunning. Hiernaast is een algemeen historisch onderzoek uitgevoerd in de wijken Pijlsweerd, Tuinwijk, Ondiep en Zuilen in 1993.

Grondwater

Ook is sprake van omvangrijke verontreinigingen met VOCl in het diepere grondwater (Gruttersdijk). Bij een eventuele grondwateronttrekking moet rekening gehouden worden met deze verontreinigingen en indien nodig tegenmaatregelen worden getroffen met een saneringsplan. Mogelijk kan worden aangesloten bij het saneringsplan met de gebiedsgerichte aanpak van het centrum en omgeving (Biowasmachine).

I. Lauwerecht, Nolenslaan en Draaiweg

Op de Draaiweg 44 is een huisbrandolietank aanwezig. Bij een bodemonderzoek aan de Draaiweg 42-44 van 13-1-2005 zijn geen ernstige bodemverontreinigingen aangetroffen. Het bodemonderzoek uit 2005 is verouderd en kan niet gebruikt worden voor een eventuele omgevingsvergunning. Hiernaast is een algemeen historisch onderzoek uitgevoerd in de wijken Pijlsweerd, Tuinwijk, Ondiep en Zuilen in 1993.

Grondwater

Ook is sprake van omvangrijke verontreinigingen met VOCl in het diepere grondwater (Talmalaan, Lijsterstraat). Bij een eventuele grondwateronttrekking moet rekening gehouden worden met deze verontreinigingen en indien nodig tegenmaatregelen worden getroffen met een saneringsplan.

J. Winkelcentrum De Gaard en kerk

Er zijn veel huisbrandolietanks aanwezig (geweest) en enkele bedrijven, waaronder een broodfabriek, vleesconservenfabriek, textiel reiniger, verkoop benzine. In dit deel van Tuindorp oost zijn meerdere bodemonderzoeken verricht, waaronder:

Prof. Jordanlaan 72, op 6-7-2000, geen ernstige verontreiniging;

Prof. Jordanlaan 74, op 19-1-2012, ernstige verontreiniging, maar geen noodzaak voor spoedige sanering. Op het terrein (nummers 70-74) is in 2012 een bodemsanering uitgevoerd in het kader van een bouwvergunning.

Eykmanlaan 0, op 3-3-1998, geen ernstige verontreiniging;

Obbinklaan 2-76, op 13-1-2005, geen ernstige verontreiniging;

Troosterhof (Albert Heijn en riolering), op 31-3-2004, geen ernstige verontreiniging;

Troosterhof 0, op 1-7-1989, geen ernstige verontreiniging

Troosterlaan/De Gaard, op 23-5-1991, geen ernstige verontreiniging.

De meeste uitgevoerde onderzoeken zijn verouderd en kunnen niet gebruikt worden bij een eventuele omgevingsvergunning.

K Rijksweg A12 Veldhuizen

Er zijn geen wijzigingen van de bestaande situatie voorzien.

In het verleden (tussen 2003 en 2010) zijn diverse bodemonderzoeken uitgevoerd, o.a. bij het voormalig tankstation, het terrein van de gasunie, de sloot, de middenberm en de geluidswal (zorgrapportage). Er zijn op dit moment geen gevallen van ernstige bodemverontreiniging bekend. Bij een eventuele omgevingsvergunning moet bodemonderzoek worden uitgevoerd, indien daar geen recent bodemonderzoek beschikbaar is. Bij grondverzet langs de A12 moet voldaan worden aan de eisen van het Besluit bodemkwaliteit en de nota bodembeheer van de gemeente.

L. Burgemeester Verderlaan e.o. (tussen Hogeweidebaan, Park Voorn, eventuele uitbreiding dienstverlening)

Bij een bodemonderzoek aan de Burgemeester Verderlaan 17-19 op 1-10-2007 zijn plaatselijk sterke verontreinigingen aangetroffen, maar er geen sprake van een geval van ernstige bodemverontreiniging. Bij een bodemonderzoek op Park Voorn 5 op 2-4-2010 zijn licht tot matige verontreinigingen aangetroffen. Bij een bodemonderzoek op Park Voorn 3 op 11-8-2011 zijn eveneens licht tot matige verontreinigingen aangetroffen. Ter plaatse van Park Voorn 4-6 is op 9-1-2003 een tanksanering uitgevoerd, waarbij destijds sprake was van een ernstige maar niet urgente bodemverontreiniging. Het bodemonderzoek uit 2007 is verouderd en kan niet meer gebruikt worden bij een eventuele toekomstige omgevingsvergunning.

M. Hoek Kanaalweg/Leidsche weg.

Er zijn diverse bedrijven op de locatie gevestigd, waaronder een papier/karton fabriek, een detailhandel auto's, en een hout/plaatzagerij. Ook zijn er huisbrandolietanks en een benzinetank aanwezig. Bij een bodemonderzoek aan de Kanaalweg 86 op 15-7-2010 zijn plaatselijk sterke verontreinigingen aanwezig, maar er is geen sprake van een geval van ernstige bodemverontreiniging. Bij een bodemonderzoek ter plaatse van de naastgelegen autodetailhandel op 6-8-2001 zijn geen ernstige verontreinigingen aangetroffen. Ter plaatse van de Leidscheweg 96/97 en Strawinskylaan is een saneringsevaluatie uitgevoerd op 19-06-2008. Bij een bodemonderzoek ter plaatse van de hout en plaatzagerij aan de Strawinskylaan op 3-10-2001 zijn geen ernstige bodemverontreinigingen aangetroffen. Dit geldt ook voor een bodemonderzoek aan de Strawinskylaan 30 op 3-10-2001.

Grondwater

Er is sprake van omvangrijke verontreinigingen met VOCl in het diepere grondwater in de directe omgeving (o.a. Graadt van Roggenweg). Bij een eventuele grondwateronttrekking moet rekening gehouden worden met deze verontreinigingen en indien nodig tegenmaatregelen worden getroffen met een saneringsplan. Een deel van de uitgevoerde onderzoeken is verouderd en kan niet meer gebruikt worden bij een eventuele toekomstige omgevingsvergunning.

N. De Rooseveltlaan, het Atleeplantsoen, de Beneluxlaan en de Van Heuven Goedhartlaan (Ziekenhuis en woningen)

Naast het ziekenhuis zijn er diverse bedrijven aanwezig, waaronder een taxibedrijf, fotografisch bedrijf, dakdekkersbedrijf, utiliteitsbouwbedrijf. Er is een olietank aanwezig op de Spaaklaan 70. Bij het Mesosziekenhuis is op 24-4-2006 een bodemonderzoek uitgevoerd, waarbij lichte tot matige verontreinigingen zijn aangetroffen. Bij de naast de locatie gelegen autodetailhandel aan de van Pearsonlaan 103-125 zijn diverse olietanks aanwezig, maar bij een onderzoek uit 2001 is geen sprake van een ernstige bodemverontreiniging. Het bodemonderzoek uit 2006 is verouderd en kan niet gebruikt worden bij een eventuele toekomstige omgevingsvergunning.

O. Van Bynkershoelaan (school)

Ter plaatse van de Van Bynkershoeklaan 8 is op 1-4-1998 een bodemonderzoek uitgevoerd bij een ondergrondse olietank. Hierbij is geen ernstige verontreiniging aangetroffen. In de noordelijk gelegen speeltuin zijn op 26-9-2008 lichte tot matige verontreinigingen aangetroffen.

Grondwater

In de omgeving van de locatie is sprake van omvangrijke verontreinigingen met o.a. VOCl in het diepere grondwater (o.a. Graadt van Roggenweg, Kanaalweg). Bij een eventuele grondwateronttrekking moet rekening gehouden worden met deze verontreinigingen en indien nodig tegenmaatregelen worden getroffen met een saneringsplan. Bij een eventuele toekomstige omgevingsvergunning is bodemonderzoek noodzakelijk.

P. Merwede Kanaalzone deelgebied 4

Bij het Militair Complex Kanaalweg 63A, 64, 65 en Overste Den Oudenlaan 20 zijn verontreinigingen met olie en aromaten in grond en grondwater aanwezig en met olie, metalen en PAK in de grond. Beide zijn ernstig, de eerste is bovendien urgent (beschikking uit 2003). In 2013 moet de sanering aanvangen. Er is een benzineservicestation aanwezig op Kanaalweg 60c, waar sprake is van een verontreiniging met olie (eindsituatieonderzoek 2011). Er is een beschikking genomen op Kanaalweg 60B/61 voor een ernstige niet urgente verontreiniging met minerale olie (1999) en een deelsaneringsplan voor de vaste bodem is destijds goedgekeurd. De situatie ter plaatse van de bedrijfswoningen is niet bekend en onderzocht, maar deze bevinden zich buiten de huidige verontreinigingscontouren. Bij herontwikkeling en grondwateronttrekkingen moet rekening gehouden worden met onderzoekskosten en een (forse) saneringsinspanning.

 

Q. Dichterswijk west en Parkhaven

Ter plaatse van Royco aan de Heijkopstraat 42 is sprake van licht tot matige verontreinigingen (bodemonderzoek 2001). Nabij de Veilinghaven (tussen P en Q in) is een (diepere) verontreiniging met vluchtige gechloreerde oplosmiddelen aanwezig, waar nog onderzoeks- en saneringswerkzaamheden voor lopen. Een immobiele verontreiniging in de grond is bij het bouwrijp maken van Dichterswijk-West tussen 2002 en 2004 gesaneerd. Bij herontwikkeling en grondwateronttrekkingen moet rekening gehouden worden met onderzoekskosten en een saneringsinspanning.

R. de Bernadottelaan, Beneluxlaan, Churchilllaan en de Rooseveltlaan (woningbouw, winkelcentrum Kanaleneiland)

Er zijn diverse bedrijven aanwezig, waaronder een chemische wasserij, boekdrukkerij, laboratorium, lasinrichting, autodetailhandel. Ter plaatse van de Van Starkenborghof 92 is een tank voor afgewerkte olie aanwezig. Bij een bodemonderzoek in Kanaleneiland Noord van 21-7-2003 zijn plaatselijk sterke verontreinigingen aangetroffen. Dit geldt ook voor een bodemonderzoek aan de Zuidradiaal Churchillaan, waar op 5-10-2009 een bodemonderzoek is verricht. Ook andere (verouderde) bodemonderzoeken ter plaatse van het winkelcentrum en de parkeerplaats uit 1993 en 1994 geven een vergelijkbaar beeld. Bij toekomstige herontwikkeling is voor een omgevingsvergunning een nieuw bodemonderzoek noodzakelijk.

S. de Churchilllaan, de Marco Pololaan en de Amerikalaan (ROC Midden Nederland).

Bij een bodemonderzoek in Kanaleneiland Noord van 21-7-2003 zijn plaatselijk sterke verontreinigingen aangetroffen. Bij toekomstige herontwikkeling is voor een omgevingsvergunning een nieuw bodemonderzoek noodzakelijk.

T. Marco Pololaan (Afrikalaan, Columbuslaan, scholencluster).

Bij een bodemonderzoek bij het gezondheidscentrum aan de Marcopololaan van 14-8-2000 is geen sprake is van een geval van ernstige bodemverontreiniging. In de grond is een licht verhoogd gehalte aan kwik aangetroffen. Het uitgevoerde bodemonderzoek uit 2000 is verouderd. Er moet een nieuw bodemonderzoek worden uitgevoerd op het hele terrein, ook ter plaatse van gedempte sloten en de huidige bebouwing (eventueel na sloop) voor een toekomstige omgevingsvergunning. Als een ondergrondse tank aanwezig is, moet deze worden verwijderd.

U. Lomanlaan (Park Transwijk, kantoorgebouwen)

Op het terrein bevindt zich een cv- en luchtbehandelingsapparatuurinstallatiebedrijf. Bij een bodemonderzoek uit 23-9-1983 is geen ernstige bodemverontreiniging aangetroffen. Bij herontwikkeling is voor de omgevingsvergunning een bodemonderzoek noodzakelijk.

V Beneluxlaan (Koeriersterlaan en Vreugdenhillaan, transformatie naar zorg- en woningen).

Er is een chemische wasserij aanwezig. Ter plaatse van het terrein aan de Beneluxlaan 924 is op 18-11-2010 een bodemonderzoek uitgevoerd. Hierbij zijn plaatselijk sterke verontreinigingen aanwezig, maar er is geen sprake van een geval van ernstige bodemverontreiniging. Dit onderzoek kan mogelijk gebruikt wordt ten behoeve van een omgevingsvergunning. In de omgeving van de locatie is een omvangrijke diepere grondwaterverontreiniging met vluchtige stoffen (VOCl, 't Goylaan) aanwezig. Bij een eventuele grondwateronttrekking moet rekening gehouden worden met deze verontreiniging en indien nodig tegenmaatregelen worden getroffen met een saneringsplan.

W. Merwedekanaalzone deelgebied 5 (Beneluxlaan, Mewedekanaal, Kanaalweg, transformatie van bedrijventerrein naar woningen, werken en voorzieningen).

Er zijn meerdere brandstoftanks aanwezig voor diesel, benzine en huisbrandolie. Bij de diverse bedrijven zijn meerdere bodemonderzoeken verricht, waaronder:

Europalaan 12, Kanaalweg 13, 26-10-2010, geen ernstige verontreiniging;

Europalaan (PTT Post), 1-3-1999, geen ernstige verontreiniging;

Kanaalweg 29, 20-4-2000, saneringsevaluatie (geen ernstige verontreiniging meer);

Europalaan 30 (Shell tankinstallatie), 1-6-1994, saneringsevaluatie en een potentieel ernstige verontreiniging in de noordhoek (31-3-2003) bij de dieseltank;

De meeste uitgevoerde onderzoeken zijn verouderd en kunnen niet gebruikt worden bij een eventuele omgevingsvergunning.

Grondwater

In de omgeving van de locatie is een omvangrijke diepere grondwaterverontreiniging met vluchtige stoffen (VOCl, 't Goylaan) aanwezig. Bij een eventuele grondwateronttrekking moet rekening gehouden worden met deze verontreiniging en indien nodig tegenmaatregelen worden getroffen met een saneringsplan.

X. Knooppunt Oudenrijn

Bij het knooppunt Oudenrijn 0 is op 22-4-1996 een saneringsevaluatie uitgevoerd. In de berm van de A2 bij de afslag Den Haag is op 5-2-2010 een saneringsevaluatie uitgevoerd van een ernstige, maar niet urgente bodemverontreiniging. In het algemeen is er door het gebruik als snelweg sprake van (nieuwe) verontreiniging van de bodem met lood, zink, PAK en olie. Het betreft een verdachte locatie. Bij grondverzet moet men moet voldoen aan de eisen van het Besluit bodemkwaliteit en de nota bodembeheer van de gemeente en dit is mede afhankelijk van de functie en inrichting.

Y. Woonboulevard (exclusief Ikea, inclusief een deel van de A12, tussen Australiëlaan, de Nieuw Amsterdamlaan, Europalaan, Winthontlaan, het Merwedekanaal en de A12 en de Van Rensselaerlaan).

Er zijn meerdere brandstoftanks aanwezig voor diesel, benzine en huisbrandolie. Er zijn in de jaren negentig en later vele bodemonderzoeken uitgevoerd. In de meeste gevallen is hierbij geen sprake van een geval van ernstige bodemverontreinigingen, maar zijn wel licht tot matige en plaatselijk sterke verontreinigingen aanwezig. Informatie hierover staat op www.utrecht.nl/milieu/bodem. Bij onder andere de volgende percelen is sprake van ernstige verontreinigingen:

Ceylonlaan 11, 12-11-2007; ernstig, urgentie niet bepaald;

Van Rensselaerlaan 6, 27-3-1998, saneringsevaluatie (destijds ernstig en urgent);

Nieuwe Amsterdamlaan 13, 1-4-1995, ernstig, urgentie niet bepaald;

Winthontlaan 8, 27-7-2005, saneringsevaluatie (destijds ernstig en urgent);

Winthontlaan 180-200, 27-1-2004, ernstig, niet urgent;

Winthontlaan 40 (ANWB), 24-11-2006 saneringsevaluatie (destijds plaatselijk sterk verontreinigd).

In het algemeen is er door het gebruik als snelweg sprake van (nieuwe) verontreiniging van de bodem met lood, zink, PAK en olie. Het betreft een verdachte locatie. Bij grondverzet moet men moet voldoen aan de eisen van het Besluit bodemkwaliteit en de nota bodembeheer van de gemeente en dit is mede afhankelijk van de functie en inrichting. Ook bedrijven kunnen verontreiniging veroorzaken en zijn verdachte locaties. Naast de Wet bodembescherming is de Wet milieubeheer hierop van toepassing.

De meeste uitgevoerde onderzoeken zijn verouderd en kunnen niet gebruikt worden bij een eventuele omgevingsvergunning.

Grondwater

Op de locatie is een omvangrijke diepere grondwaterverontreiniging met vluchtige stoffen (VOCl, 't Goylaan) aanwezig. Bij een eventuele grondwateronttrekking moet rekening gehouden worden met deze verontreiniging en indien nodig tegenmaatregelen worden getroffen met een saneringsplan.

Z. Zuidpunt Westraven (Gelderlandlaan

Op het terrein zijn grote opslagdepots voor brandstoffen aanwezig (Shell en van der Sluijs). Er zijn meerdere gevallen van ernstige bodemverontreiniging bekend met olie, vluchtige aromaten en MTBE. Er is op dit moment geen sprake van een noodzaak tot spoedige sanering. Bij herontwikkeling moet rekening gehouden worden met aanzienlijke onderzoeks- en saneringskosten.

Voor de nieuwbouwlocatie Westraven (in de noordpunt, tegen de A12 aan) is op 22-3-2010 een saneringsevaluatie uitgevoerd. Er was hier sprake van een ernstige en urgente bodemverontreiniging. Voor de ontsluitingsweg Griffioenlaan/Galecopperbrug oostzijde is saneringsplan opgesteld (19-3-2013). Er is hier sprake van een ernstige verontreiniging maar geen noodzaak tot spoedige sanering.

4.7.3 Conclusie

In onderhavig bestemmingsplan worden geen nieuwe ontwikkelingen of functiewijzigingen mogelijk gemaakt. Het bestemmingsplan legt de bestaande (planologisch-juridische) situatie vast waardoor op voorhand geen bodemonderzoek uitgevoerd hoeft te worden.