Plan: | Het Bosje fase 3, Elst |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0340.BPHetBosje3-VA01 |
De gemeentelijke structuurvisie geeft richting aan de gewenste bouwinitiatieven passend bij de schaal en het karakter van de drie kernen Elst, Achterberg en Rhenen. De woningbouwopgave van de gemeente Rhenen bedraagt 650 tot 750 woningen in de periode tot 2020. Deze visie levert een bijdrage aan de nieuwe prestatieafspraken met de woningbouwcorporaties. Het is het toetsingsinstrument voor individuele bouwaanvragen, basis voor het opstellen van gebiedsvisies met beeldkwaliteitplannen, en basis voor het opstellen van (herziening) bestemmingsplannen en projectbesluiten.
Belangrijke en relevante aandachtspunten uit de structuurvisie in het kader van de voorgenomen ontwikkeling zijn:
Voor Elst geldt dat het dorpskarakter dient te worden gekoesterd. Het betreft het behoud van de (halfopen) linten, de doorzichten naar het achterland en het volume van de bebouwing. De landschappelijke overgangen naar de Utrechtse Heuvelrug en de Nederrijn worden gerespecteerd en niet verder bebouwd. Uitsluitend bouwen met voornamelijk vrijstaande en twee onder één kap woningen - de voor Elst gangbare woningbouwtypen - is ongewenst. Dit zou teveel een eenvormig beeld opleveren. Verschillende bebouwingstypen en volumes zijn gewenst, een gevarieerd aanbod van woningen is noodzakelijk om alle doelgroepen te huisvesten. Ook wordt gezocht naar een mix van wonen, werken en voorzieningen, zodat de levendigheid en werkgelegenheid in het dorp is gegarandeerd.
Het Bosje fase 3
Tot 2015 zal de planmatige uitbreiding van woongebied Het Bosje worden afgerond. Het Bosje fase 3 biedt ruimte aan grondgebonden woningen, speelvoorzieningen, twee scholen en een multifunctioneel gebouw. Op het naastgelegen groene plein kan de bestaande muziektent van Elst een nieuwe plek krijgen, die past nabij het multifunctionele gebouw. Daarmee vormt de locatie Het Bosje een ruimtelijke en functionele overgang tussen centrum en ruime landschappelijke bebouwing richting buitengebied.
Voor Elst bestaan plannen voor de ontwikkeling van een functioneel en aantrekkelijk centrum dat past bij de schaal van het dorp, waardoor de levendigheid, het woongenot en het vestigingsklimaat worden bevorderd. De planvorming van Het Bosje fase 3 kan aansluiten op de visie voor het centrum zodat deze twee gebieden een relatie met elkaar krijgen. In de structuurvisie wordt voor Het Bosje fase 3 rekening gehouden met de nieuwbouw van circa 60 woningen. Door de bouw van het multifunctionele gebouw in Het Bosje komen elders in Elst locaties vrij voor bebouwing.
Bouwhoogte
Als bouwvorm wordt voor geheel Elst bebouwing met een steile kap voorgeschreven. De nokhoogte is overwegend maximaal 10 m (2 lagen met kap).
Welstand
Voor de toetsing door Welstand voor onder andere Het Bosje fase 3 wordt verwezen naar het Beeldkwaliteitplan Het Bosje fase 3, Elst (2008).
Maatschappelijk belang
Bouwontwikkelingen moeten qua woningbouwprogramma bijdragen aan de realisatie van de volkshuisvestelijke ambities zoals vastgelegd in de visie Wonen Zorg en Welzijn en de toekomstige woonvisie.
De voorgenomen ontwikkeling van Het Bosje past binnen de structuurvisie. Bij de ontwikkeling wordt ingezet op gevarieerde woonmilieus, multifunctioneel ruimtegebruik, parkeeroplossingen en een projectmatige aanpak.