1.3 Geldend bestemmingsplan
Het plangebied bestaat uit twee woonvelden die grotendeels binnen de plangrenzen van het bestemmingplan 'Beekweide II' liggen. Dit bestemmingsplan is op 15 februari 2022 vastgesteld door de raad van de gemeente Renswoude. In het noordelijke woonveld is een deel van de gronden in het bestemmingsplan Beekweide II voorzien van de aanduiding 'wonen uitgesloten'. Dit plandeel is vernietigd door de Afdeling Bestuursrecht van de Raad van State. Dit is hersteld door middel van het op 20 juni 2023 vastgestelde bestemmingsplan 'Herstelbesluit Beekweide II', waarin de gronden zijn voorzien van de bestemming 'Wonen'. Middels de administratieve bepaling uit dit bestemmingsplan is bepaald dat het herstelbesluit onderdeel gaat uitmaken van bestemmingsplan 'Beekweide II'. Daarom geldt voorliggend wijzigingsplan als wijziging van bestemmingsplan 'Beekweide II' en is in de GML gekoppeld aan dit bestemmingsplan.
De navolgende afbeelding toont een uitsnede van het bestemmingsplan 'Beekweide II'.
Uitsnede geldend bestemmingsplan 'Beekweide II', de twee woonvelden rood omcirkeld (bron: ruimtelijkeplannen.nl).
De gronden van de twee bouwvlakken hebben in de huidige bestemmingsplannen de bestemming 'Wonen'. Binnen deze bestemming zijn woningen toegestaan, in de vorm van vrijstaande, twee-aaneengebouwde, aaneengebouwde, gestapelde woningen.
Het noordelijke bouwvlak beschikt over de bouwaanduiding 'aaneengebouwd' met maximaal 16 wooneenheden. Het zuidelijke bouwvlak beschikt over de bouwaanduiding 'gestapeld' met maximaal 8 wooneenheden. Voorliggend wijzigingsplan is op de volgende onderdelen strijdig met het bestemmingsplan 'Beekweide II':
- In het noordelijke bouwvlak zijn 20 wooneenheden beoogd, terwijl er 16 toegestaan zijn.
- In het zuidelijke bouwvlak zijn 6 rijwoningen beoogd, terwijl slechts 8 gestapelde woningen toegestaan zijn.
Gezien voornoemde strijdigheden is een partiële herziening of wijziging van het geldende bestemmingsplan vereist. Het bestemmingsplan 'Beekweide II' bevat een dergelijke regeling. Dit wordt navolgend beschouwd.
Wijzigingsregels Beekweide II en Herstelbesluit Beekweide II
In de bestemmingsplannen 'Beekweide II' en 'Herstelbesluit Beekweide II' is de volgende algemene wijzigingsregel opgenomen:
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd, voorzover daaraan behoefte bestaat en zulks het belang van een goede ruimtelijke ontwikkeling van het in het plan begrepen gebied niet schaadt, de ligging van grenzen van bestemmings- en bouwvlakken en aanduidingen te wijzigen zodanig, dat;
- de geldende oppervlakte van de bij wijziging betrokken vlakken met niet meer dan 10% wordt verkleind of vergroot, en
- geen van de grenzen met meer dan 10 m wordt verschoven.
Met voorliggend plan worden de ligging van de grenzen van bouwvlakken en aanduidingen gewijzigd. Daarbij wordt de oppervlakte van de betrokken grenzen niet met meer dan 10% verkleind of vergroot en worden geen van de grenzen met meer dan 10 m verschoven. Daarom kan een beroep gedaan worden op deze algemene wijzigingsregels voor de benodigde wijzigingen.
4.2 Geluid
Woningen zijn geluidgevoelig in de zin van de Wet geluidhinder (Wgh). Met voorliggend plan worden twee extra woningen mogelijk gemaakt. Uit het akoestisch onderzoek (SPA, 2210020.r01a, d.d. 28 september 2021) dat in het kader van het moederplan Beekweide II is uitgevoerd bleek reeds dat er ter hoogte van het plangebied geen overschrijdingen van de voorkeursgrenswaarde plaatsvonden. Dit vormt dan ook geen belemmering voor voorliggend plan.
4.3 Bedrijven en milieuzonering
Aan de Barneveldsestraat 16 is een bedrijfsperceel gelegen waar verschillende bedrijfsactiviteiten plaatsvinden. Dit bedrijf heeft de mogelijkheid de bedrijfsvoering voort te zetten. Er dient daarom inzichtelijk gemaakt te worden dat het bedrijf niet gehinderd wordt in zijn bedrijfsvoering door voorliggend wijzigingsplan.
Ook na vaststelling van voorliggend plan enkele bedrijven gevestigd aan de Barneveldsestraat, waardoor hier nog sprake is van gemengd gebied. Er komen immers woningen direct naast bedrijven voor. Bovendien is aan de overzijde van de Barneveldsestraat een bedrijventerrein aanwezig. Ook de drukke aard van de Barneveldsestraat, een van de belangrijkste ontsluitingswegen van Renswoude, draagt bij aan het gemengde karakter.
Conform het geldende bestemmingsplan zijn op de locatie Barneveldsestraat 16 activiteiten toegestaan tot en met milieucategorie 3.2, waaronder een afvalsorteerbedrijf, opslag, agrarisch hulpbedrijf, landbouwmechansiatiebedrijf en transportbedrijf. Verder is aan het bedrijf vergunning verleend voor het inzamelen van bouw- en sloopafval, zand- en grindhandel, transport- en loonwerkbedrijf. Hierbij horen de navolgende bedrijfscategorieën uit de VNG-richtafstandenlijst.
In gemengd gebied geldt voor de vergunde bedrijfsactiviteiten een richtafstand van 50 m. Zonder nader onderzoek kan niet aangetoond worden dat realisatie van woningen binnen deze richtafstand het bedrijf niet hinderen in zijn bedrijfsvoering. Het plangebied van voorliggend wijzigingsplan ligt op ca. 70 m, waarmee wordt voldaan aan de richtafstand.
Niet alleen is binnen het plangebied de op- en overslag van schone grond en zand vergund, maar ook is er een mestopslag (120 m³) middels vergunning (2012) mogelijk gemaakt. Voor de opslag van vaste mest zijn geen specifieke richtafstanden opgenomen in de VNG-brochure, maar worden de afstanden van het Activiteitenbesluit gehanteerd. Eisen voor de opslag van mest zijn opgenomen in het Activiteitenbesluit en zijn van toepassing op inrichtingen type B en C. Het gaat hier om een type C inrichting. Dit betekent dat de voorschriften uit de vergunning van 2012 over mestopslag van rechtswege zijn vervallen en zijn vervangen door het artikel 3.46 uit het Activiteitenbesluit. Vanaf een opslag voor vaste mest geldt voor woningen binnen de bebouwde kom een afstand van 100 meter (artikel 3.46 lid 1 Activiteitenbesluit). Deze afstand is echter niet van toepassing als niet voldaan wordt aan de afstand en het opslaan reeds voor 1 januari 2013 plaatsvond en verplaatsing van de opslag redelijkerwijs niet kan worden gevergd (artikel 3.46 lid 2 Activiteitenbesluit). Omdat deze activiteit reeds voor 1 januari 2013 plaatsvond is de afstand uit lid 1 in onderhavig geval niet van toepassing. Desalniettemin is zekerheidshalve een individuele beoordeling van de geurhinder uitgevoerd (SPA WNP ingenieurs, 22200304.r01, d.d. 4 oktober 2022, zie
bijlagen bij toelichting bijlage 1). Hieruit is gebleken dat de geurcontour van de paardenstallen en de mestopslag waarbinnen geurhinder te verwachten is kleiner is dan 50 m vanaf de erfgrens van Barneveldsestraat 16. Aangezien het plangebied zich niet binnen deze afstand bevindt is dit niet van invloed op de uitvoerbaarheid van voorliggend plan.
Er kan geconcludeerd worden dat de beoogde wijzigingen in het kader van milieuzonering uitvoerbaar zijn.
4.5 Verkeer en parkeren
Omdat er met deze wijziging twee wooneenheden worden toegevoegd, van 24 naar 26, treedt er een verandering van het aantal verkeersbewegingen op. In navolgende tabellen is een vergelijking gemaakt tussen de geldende planologische situatie en de beoogde planologische situatie.
| verkeersgeneratie per woning | aantal woningen | totale verkeersgeneratie |
Koop, huis, tussen/hoek | 7,4 | 8 | 59,2 |
Huur, huis, vrije sector | 6,9 | 8 | 55,2 |
Huur, appartement, midden/goedkoop (inclusief sociale huur) | 4,1 | 8 | 32,8 |
Totaal | | | 147,2 |
Verkeersgeneratie geldende planologische situatie
| verkeersgeneratie per woning | aantal woningen | totale verkeersgeneratie |
Koop, huis, tussen/hoek | 7,4 | 10 | 74 |
Huur, huis, sociale huur | 5,6 | 16 | 89,6 |
Totaal | | | 163,6 |
Verkeersgeneratie beoogde planologische situatie
De toename van de verkeersgeneratie bedraagt 16,4 verkeersbewegingen per etmaal. Deze toename is beperkt en leidt niet tot capaciteitsproblemen op de wegen binnen en buiten Beekweide II.
Parkeren
Door het wijzigen van het woonprogramma en het toevoegen van twee woningen neemt de parkeervroeg toe. In een memo is beschreven hoe deze toename wordt opgevangen binnen het projectgebied Beekweide II (gemeente Renswoude, d.d. 29 november 2023, zie
bijlagen bij toelichting bijlage 2). In deze memo wordt geconcludeerd dat na het doorvoeren van de wijzigingen uit voorliggend wijzigingsplan er nog steeds een sluitende parkeerbalans binnen het projectgebied Beekweide II kan worden gerealiseerd.
5.3 Planregels
Voor de planregels is de gestandaardiseerde opbouw uit de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 gebruikt. In de planregels is een standaard hoofdstukindeling aangehouden die begint met 'Inleidende regels' (begrippen en wijze van meten), vervolgens met de 'Bestemmingsregels', de 'Algemene regels' (de regels die voor alle bestemmingen gelden) en de 'Overgangs- en slotregels'.
In het tweede hoofdstuk, de Bestemmingsregels, staan de verschillende bestemmingen op alfabetische volgorde. Hierbij wordt verwezen naar de planregels van het bestemmingsplan 'Beekweide II' zoals vastgesteld door de raad van Renswoude op 15 februari 2022. Die regels worden, voor zover relevant, van overeenkomstige toepassing verklaard.