direct naar inhoud van 6.3 Artikelsgewijze bespreking
Plan: Dorpshart Renswoude
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0339.BpDorpshart-vg01

6.3 Artikelsgewijze bespreking

Hoofdstuk 1: Inleidende regels

Begrippen

In artikel 1 is een aantal begrippen nader gedefinieerd teneinde onduidelijkheid te voorkomen. Voor een gedeelte van de begrippen is aansluiting gezocht bij de begrippenlijst uit bijlage 11 bij het SVBP 2008.

Wijze van meten

In artikel 2 wordt aangegeven op welke wijze gemeten moet worden bij het beoordelen of de maatvoering in overeenstemming is met de regels. Ook hier is aansluiting gezocht bij de standaard (meet)regels uit de SVBP 2008.

Hoofdstuk 2: Bestemmingsregels

In het plan zijn de volgende bestemmingen opgenomen:

Centrum

De bestemming 'Centrum' is opgenomen voor het openbare gebied en de gebouwen aan de noordzijde van het plangebied, welke gelet op hun ligging aan de Dorpsstraat aan te merken zijn als onderdeel van het (nieuwe) centrum van Renswoude. Voor deze bestemming is gekozen voor een flexibele regeling, zodat binnen het bestemmingsvlak meerdere functies zijn toegestaan welke thuishoren in een centrumgebied. De volgende functies zijn toegestaan op basis van de bestemmingsomschrijving:

  • detailhandel (met max. één supermarkt van niet meer dan 1350 m² bvo);
  • dienstverlening;
  • horeca;
  • maatschappelijke voorzieningen;
  • wonen.

Naast deze algemene functies zijn ook voorzieningen voor het openbare gebied toegestaan, zoals paden en wegen, parkeervoorzieningen, groenvoorzieningen, water e.d. De bovenstaande functies zijn echter, waar nodig, in de regels beperkt teneinde sturing te geven aan de ontwikkelingen.

Zo geldt voor de bovenstaande centrumfuncties, met uitzondering van wonen, dat deze uitsluitend zijn toegestaan op de begane grondbouwlaag, met dien verstande dat ondergeschikte functies op de verdieping of in de kelder zijn toegestaan als niet-zelfstandig onderdeel van de functie op de begane grond (bijvoorbeeld een kantine, kantoorruimte behorend bij de winkel of opslag van goederen).

De verdieping(en) boven de begane grond zijn grotendeels gereserveerd voor wonen, met dien verstande dat woningen in de vorm van appartementen uitsluitend zijn toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden'. Door middel van deze aanduiding wordt tevens het toegestane aantal appartementen gemaximeerd.

Voor horeca geldt dat uitsluitend horeca uit horecacategorie 1 is toegestaan. Het betreft hier horeca welke qua exploitatievorm aansluit bij winkelvoorzieningen en waar naast kleinere etenswaren in hoofdzaak alcoholvrije dranken wordt verstrekt, onder deze categorie vallen bijvoorbeeld broodjeszaken, cafetaria's, ijssalons, eethuisjes, lunchrooms en afhaalhoreca. Daarnaast is de oppervlakte aan horeca binnen de bestemming beperkt tot maximaal 250 m².

Gemengd

De bestemming 'Gemengd' is vergelijkbaar met de bestemming 'Centrum', aangezien ook binnen deze bestemming diverse functies naast elkaar zijn toegestaan. In de bestemmingsomschrijving zijn de volgende functies opgenomen:

  • dienstverlening;
  • detailhandel;
  • kantoren;
  • maatschappelijke voorzieningen;
  • wonen;

Een belangrijk verschil met de bestemming 'Centrum' is dat wonen in deze bestemming ook op de begane grond is toegestaan, en dat horeca niet is toegestaan. Een toevoeging is dat kantoren binnen deze bestemming wel zijn toegestaan. Voor detailhandel geldt dat dit uitsluitend is toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'detailhandel', en uitsluitend op de begane grondbouwlaag. Detailhandel buiten deze aanduiding is uitsluitend toegestaan indien hiervoor een omgevingsvergunning wordt verleend, waarbij echter geldt dat oppervlakte aan detailhandel buiten het aanduidingsvlak niet meer dan 200 m² mag bedragen.

Groen

De bestemming 'groen' is opgenomen voor de gronden binnen het plangebied welke een groen karakter krijgen en dat dienen te behouden. Binnen de bestemming zijn naast groenvoorzieningen ook paden, speelvoorzieningen, water, waterhuishoudkundige voorzieningen e.d. toegestaan.

Verkeer - Verblijfsgebied

Het openbare gebied is bestemd als 'verkeer - verblijfsgebied'. Binnen deze bestemming zijn wegen, paden, parkeervoorzieningen, groenvoorzieningen e.d. toegestaan.

Wonen

Deze bestemming geldt voor de bestaande appartementen binnen het plangebied, alsmede voor de nieuw te bouwen woningen op de hoek van de Oude Holleweg en de Taets van Amerongenweg.

De nieuwe woningen dienen te worden gebouwd binnen het op de verbeelding aangegeven bouwvlak. De maximaal toegestane bouwhoogte is op de verbeelding opgenomen door middel van de aanduiding “maximale bouwhoogte”. Het aantal woningen binnen het bouwvlak mag niet meer bedragen dan aangegeven ter plaatse van de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden'.

Voor de nieuw te bouwen woningen is naast het bouwvlak ook de aanduiding 'bijgebouwen' opgenomen. Ter plaatse van deze aanduiding zijn uitsluitend bijbehorende bouwwerken toegestaan met een goot- en bouwhoogte van maximaal 3,0 en 5,0 m, het bebouwingspercentage ter plaatse van deze aanduiding mag per bouwperceel niet meer bedragen dan 50 %.

Waarde - Archeologie (dubbelbestemming)

Omdat de aanwezigheid van archeologische waarden binnen het meest noordelijk deel van het plangebied op basis van het archeologische bureau- en booronderzoek niet kan worden uitgesloten is in de regels een dubbelbestemming opgenomen om deze potentiële waarden te beschermen.

Voor de bescherming van de archeologische waarden zijn beperkingen met betrekking tot het bouwen van gebouwen opgenomen, alsmede een omgevingsvergunningstelsel voor het uitvoeren van bepaalde werken en werkzaamheden. Uit het uitgevoerde archeologisch onderzoek blijkt dat de grond tot 0,5 m onder het maaiveld is verstoord, voor grondwerkzaamheden tot deze diepte geldt derhalve geen onderzoeksverplichting.

Hoofdstuk 3: Algemene regels

Anti-dubbeltelregel

Met de anti-dubbeltelregel wordt geregeld dat grond die reeds eerder bij een verleende omgevingsvergunning voor het bouwen is meegenomen niet nog eens bij de verlening van een nieuwe omgevingsvergunning voor het bouwen mag worden meegenomen. Deze regel is rechtstreeks overgenomen uit het Besluit ruimtelijke ordening.

Algemene gebruiksregels

In de algemene regels zijn enkele algemene gebruiksregels opgenomen die voor alle bestemmingen gelden, zoals het verbod om gronden en gebouwen te gebruiken voor een seksinrichting of voor een stort/opslagplaats.

Daarnaast zijn gebruiksregels opgenomen met betrekking tot het uitoefenen van een aan huis verbonden beroep of bedrijf.

Algemene bouwregels

In dit artikel is een regeling opgenomen voor het ondergronds bouwen, alsmede voor overstekende ondergeschikte bouwdelen, welke ook tot maximaal 1 m buiten het bouwvlak zijn toegestaan.

Algemene afwijkingsregels

In dit artikel is een algemene afwijking opgenomen voor de maatvoering van bouwwerken, geen gebouwen zijnde.

Tevens zijn twee afwijkingen opgenomen teneinde zowel ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - ontheffingsgebied 1' als 'wro-zone - ontheffingsgebied 2' meer appartementen toe te staan dan aangegeven ter plaatse van de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden'. Met deze afwijkingen wordt de flexibiliteit geboden om kleinere appartementen te realiseren in een lagere prijsklasse. Alvorens de omgevingsvergunning kan worden verleend dient echter wel aangetoond te worden dat in de omgeving voorzien kan worden in voldoende parkeergelegenheid.

Algemene wijzigingsregels

In dit artikel is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen teneinde de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' te verwijderen, indien blijkt dat geen archeologische waarden aanwezig zijn.

Hoofdstuk 4: Overgangsrecht en slotregel

Overgangsrecht

In dit artikel is een regeling opgenomen voor bestaande zaken en rechten die niet in overeenstemming zijn met de overige regelingen in dit bestemmingsplan. De regels voor het overgangsrecht zijn overgenomen uit het Besluit ruimtelijke ordening, waarin standaard overgangsrecht voor bestemmingsplannen is opgenomen.

Slotregel

De slotregel bevat de titel van het bestemmingsplan.