direct naar inhoud van 8.5 Bestemmingen
Plan: Beekweide-plus
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0339.BPBeekweideplus-vg01

8.5 Bestemmingen

Het centrale onderdeel van een bestemmingsplan is de bestemming. Ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening worden aan alle in het plan begrepen gronden bestemmingen toegewezen met bijbehorende doeleinden. Aan de bestemmingen zijn regels gekoppeld over het gebruik van die gronden en ten aanzien van de bebouwingsmogelijkheden. Elke bestemming is geometrisch bepaald. In dit bestemmingsplan zijn de volgende bestemmingen opgenomen:

8.5.1 Relevante bestemmingen

Groen

Bestaande en nieuw aan te leggen houtsingels en groenelementen hebben de bestemming 'Groen'. Binnen deze bestemming mogen groenelementen, houtwallen maar ook paden en speelvoorzieningen worden aangebracht. Het oprichten van gebouwen is niet toegestaan. Ter bescherming van de natuurwaarden aan de westzijde van de sportvelden, is in lijn met de aanbevelingen uit het flora- en fauna onderzoek, aanvullend gekozen voor een functieaanduiding. De natuurwaarden bestaan uit de aanwezige kwelsloot met bijbehorende kwelvegetatie en begeleidende houtwal. Ter bescherming van de aanwezige natuurwaarden dient voor een aantal werkzaamheden een omgevingsvergunning te worden aangevraagd.

Sport

Het vernieuwde sportcomplex De Hokhorst zijn, evenals de gronden van de naastgelegen en gelijknamige sporthal en het tennisbanencomplex voorzien van de bestemming 'Sport'. De bestaande oppervlakten bedrijfsgebouwen en overkappingen is in het bestemmingsplan vastgelegd. Daarnaast is het bouwvlak vergroot met circa 135m² ten behoeve van de gewenste uitbreiding van de kleedkamers. Hiermee is de in het bestemmingsplan Buitengebied geboden uitbreidingsruimte (15%) benut.

Verkeer

De bestaande wijkontsluitingsweg heeft de bestemming 'Verkeer' gekregen.

Woongebied

Voor de overige - nog te ontwikkelen - gronden is gekozen voor een bestemming 'Woongebied'. Dit gebied is primair bestemd voor woningen, al dan niet in combinatie met een beroep aan huis. Binnen deze bestemming kunnen ook verkeers- en verblijfsgebieden worden aangelegd, evenals groen, water en doeleinden van openbaar nut. De structuurbepalende elementen zijn waar mogelijk specifiek bestemd.

Voor de op te richten bebouwing gelden regels ten aanzien van de omvang van de bebouwing en de situering van de bebouwing op het perceel. Overeenkomstig het plan Beekweide I bedraagt de inhoud van een woning, inclusief aan- en uitbouwen maximaal 1000m³, de afstand tussen de voor- en achtergevel van de woning mag niet meer bedragen dan 15 meter. De woning dient te bestaan uit 2 bouwlagen met een kap(verdieping) waarbij de goot- en bouwhoogte zijn gemaximeerd tot 7,5m, respectievelijk 14 meter. De dakhelling voor woningen die aan de hoofdontsluitingsweg (de Beekweide) liggen bedraagt 45°, voor de overige woningen is geen dakhelling voorgeschreven.

Ter voorkoming van knellende situaties wat betreft (stem)geluid, is bepaald dat Burgemeester en Wethouders nadere eisen kunnen stellen aan de situering van woningen. Zodoende is het mogelijk binnen het stedenbouwkundig plan tot een optimale situering van woningen te komen ten opzichte van de sportvelden en de nieuwe schoollokatie.

Ter bescherming van de natuurwaarden die verbonden zijn aan de Lunterse Beek, zijn regels gesteld ter borging van natuurvriendelijke oevers en een bebouwingsvrije zone van 10 meter, gemeten vanuit de waterinsteek. Daarnaast is de hoogte van lantaarnpalen beperkt tot een hoogte van 7 meter om zodoende de uitstraling zoveel mogelijk te beperken.

Ten behoeve van de uitvoering van de ontwikkelingsplannen is een verkenning gedaan naar de archeologische waarden in het gebied. Uit de verkenning is naar voren gekomen dat de verwachtingswaarde van het gebied als 'laag' dient te worden gekwalificeerd.