Plan: | Beekweide-plus |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0339.BPBeekweideplus-ow03 |
Op 17 september 2009 is het Waterbeheersplan 2010 - 2015 vastgesteld door het bestuur van Waterschap Vallei en Eem. Het Waterschap geeft zijn taken ten aanzien van waterbeheer vorm in drie programma's: veilige dijken, voldoende en schoon water, zuivering van afvalwater. Het programma Veilige dijken heeft betrekking tot bescherming tegen overstroming vanuit de Nederrijn en de Randmeren. Voldoende en schoon water heeft betrekking op de manier waarop het waterschap omgaat met oppervlakte water en grondwater met als doel water van een goede kwaliteit beschikbaar te hebben waar dat nodig is en zonder dat daarvan overlast wordt ondervonden. Zuivering afvalwater heeft betrekking op het op adequate wijze zuiveren van afvalwater voordat het op het oppervlaktewater wordt geloosd.
Ten aanzien van het stroomgebied Lunterse Beek waar het plangebied deel van uitmaakt merkt het Waterbeheersplan op dat dit gebied behoort tot de Veluwe. Sinds de aanleg van het Valleikanaal mondt de Lunterse Beek daarin uit in plaats van in de Heiligenbergerbeek. De Munnikenbeek en de Fliertse Beek zorgen voor de afwatering van het gebied Ederveen. De Nederwoudse Beek, Buzerdse Beek, Overwoudse Beek en Lunterse Beek zorgen voor de afwatering van het gebied tussen Lunteren, Barneveld en Scherpenzeel.
In stedelijke gebieden is het voorkomen van wateroverlast en watertekort. Daarnaast dienen de belevingswaarde en de ecologische waarde van water in het stedelijk gebied behouden en versterkt te worden. Daarnaast is het beleid gericht op het voorkomen wateroverlast in omliggende gebieden en het verminderen van lozingen van verontreinigende stoffen.
Waterschap Vallei & Eem werkt samen met de provinicies Utrecht en Gelderland aan de bescherming en waar nodig verbetering van de ecologische kwaliteit en natuurwaarden in en langs beken van de Gelderse vallei. De Lunterse Beek is opgenomen in de Structuurvisie 2005-2015 van de Provincie als ecologische verbindingszone, die deel uitmaakt van de EHS.
Daarnaast is Kaderrichtlijn Water relevant voor de Lunterse Beek als waterlichaam. In de Nota Inrichtingsbeelden Lunterse Beek wordt concreet invulling gegeven aan de water- en natuurdoelen uit het Reconstructieplan en de Kaderrichtlijn Water voor de Lunterse Beek. Het gaat erom dat de beek een leefgebied en waar gewenst een verbindende schakel (ecologische verbindingszone) vormt voor planten en dieren en dat de verdroging van natuurgebieden in het stroomgebied wordt bestreden. Als belangrijke tussenstap is aangegeven welke inrichting nodig is in 2015 om de goede ecologische toestand en de natte ecologische verbindingen uit het Reconstructieplan te realiseren. Het streefbeeld van de verbindingszone bestaat uit een beek met waardevolle oevers en nabijgelegen loofbossen, moeraselementen en gebieden met schraalland. Voor het hele stroomgebied zijn inrichtingsbeelden gegeven, voor onderhavige plannen is het profiel van deelgebied 2 relevant (zie afbeelding 24). De profielen zijn vertaald in de regels van dit bestemmingsplan.
Afbeelding 24: inrichtingsbeeld voor Lunterse Beek ter hoogte van Renswoude,
bron: p. 29 Inrichtingsbeelden Lunterse Beek, Waterschap Vallei en Eem, Leusden mei 2008