Plan: | Dorp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0339.BP2012Dorp-vg01 |
Om het Streekplan 2005-2015 na 1 juli 2008 slagvaardig te kunnen blijven toepassen hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht op 23 juni 2008 het Streekplan 2005-2015 beleidsneutraal omgezet in de "Beleidslijn nieuwe Wro". Wanneer gesproken wordt over het Streekplan worden de op dit moment geldende streekplannen bedoeld: het Streekplan 2005-
2015, de streekplanuitwerkingen Hart van de Heuvelrug I en II, en de Streekplanuitwerking Nationale Landschappen. Samen met de handleiding bestemmingsplannen 2006 vormt het Streekplan het beoordelingskader voor gemeentelijke ruimtelijke plannen in brede zin.
De Beleidslijn maakt daarbij duidelijk wat onder de nieuwe Wro van de provincie verwacht mag worden: het provinciaal belang wordt gemarkeerd en de inzet van de nieuwe Wro-instrumenten wordt vastgelegd. Omdat de inhoud van het streekplan niet verandert heeft deze beleidslijn geen consequenties voor het bestemmingsplan.
In het kader van de (nieuwe) Wet ruimtelijke ordening (Wro), is op 1 juli 2008 het Streekplan omgezet naar een provinciale structuurvisie. De Structuurvisie Utrecht 2005-2015 is op 13 december 2004 vastgesteld. De structuurvisie bevat het ruimtelijk beleid voor de provincie Utrecht voor de periode 2005-2015. In de structuurvisie worden de volgende hoofdbeleidslijnen onderscheiden, als uitwerking van het credo: kwaliteit, uitvoering en samenwerking:
Het ruimtelijk beleid is voor een belangrijk deel ingegeven door het principe van beheerste groei. De aantasting van waardevolle en kwetsbare open ruimte door nieuwe verstedelijking dient zoveel mogelijk vermeden te worden. Daarbij dient de contrastwerking tussen stad en land te worden versterkt. In verband daarmee is het gewenst om nieuwe bouwmogelijkheden binnen het bestaand stedelijk gebied goed te benutten. Beleidsmatig is dit vertaald in een ruimtelijke afbakening van het stedelijk gebied door rode contouren. De structuurvisie streeft er onder andere naar de kwaliteit van de leefomgeving in stand te houden en waar mogelijk te verbeteren. Dit kan worden bereikt door in te zetten op duurzame kwalitatief hoogwaardige oplossingen voor ruimtelijke vraagstukken. Leidend hierin is het vinden van een evenwicht tussen leefkwaliteit en de druk op de ruimte.
In de navolgende afbeelding is een uitsnede weergegeven van de structuurvisiekaart. Het dorp Renswoude is begrensd door de rode contour en wordt omgeven door het landelijk gebied.
afbeelding - uitsnede plankaart Structuurvisie Utrecht 2005-2015
Stedelijk gebied
Het dorp Renswoude is op de structuurvisiekaart aangewezen als stedelijk gebied. De bebouwde kom van Renswoude is dan ook grotendeels omsloten door een rode contour. Dit geldt ook voor de nieuwe woonbuurt Beekweide die eveneens gelegen is binnen de rode contour. In de structuurvisie staat beschreven dat in de gemeente Renswoude 150 woningen gebouwd mogen worden. Aan de noordwestzijde van de kern wordt conform de structuurvisie de mogelijkheid geboden voor een stedelijke uitbreiding in de vorm van industrie.
Landelijk gebied 2
De gronden langs het Grand Canal behorende bij het Kasteel Renswoude zijn aangeduid als 'Landelijk gebied 2': agrarisch gebied met zowel grondgebonden als niet-grondgebonden landbouw. Het beleid voor dit landelijk gebied is primair afgestemd op de belangen en waarden die in dit gebied aanwezig zijn: agrarische, cultuurhistorische, landschappelijke en natuurlijke waarden. Behoud van de huidige kwaliteiten staat daarbij voorop. Tevens wordt gekozen voor behoud en versterking van de sociale structuur en identiteit in dit gebied.
Landelijk gebied 3
Het Kasteel Renswoude en de omliggende gronden zijn in de structuurvisie aangeduid als 'Landelijk gebied 3'. De gronden binnen 'Landelijk gebied 3' zijn bedoeld voor verweving van meerdere functies. Het gaat hierbij om natuur, recreatie, militair gebruik extensieve woningbouw en instellingen. Nieuwe ontwikkelingen dienen de kernkwaliteiten van natuur en landschap te versterken. De provincie streeft er tevens naar om cultuurhistorie te benutten om meer kansen te creëren voor recreatief medegebruik.
Ecologische hoofdstructuur
In de structuurvisie is de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) planologisch verankerd. De EHS bestaat uit een netwerk van zowel bestaande als nog te ontwikkelen natuurgebieden, tussenliggende agrarische gebieden met natuurwaarden en verbindingen daartussen. De EHS is onderverdeeld in onder andere bestaande natuur, nieuwe natuur, overige gebieden en ecologische verbindingszones. De EHS, inclusief de gebieden die vallen onder de Natuurbeschermingswet, en de Vogel- en Habitatrichtlijngebieden zijn op basis van het streekplan begrensd met een zogeheten 'groene contour'.
De gronden direct rondom het Kasteel Renswoude maken deel uit van de EHS en liggen derhalve binnen de 'groene contour'. Binnen de groene contour geldt het 'nee, tenzij'-regime en kan op gebiedsniveau de saldobenadering toegepast worden.
Het 'nee, tenzij'-regime houdt in dat ruimtelijke ingrepen, zoals uitbreidingen, nieuwe plannen, projecten of handelingen, binnen en in de nabijheid van de EHS niet zijn toegestaan, als deze de wezenlijke kenmerken of waarden daarvan significant aantasten, tenzij er geen reële alternatieven zijn én er sprake is van redenen van groot openbaar belang. |
Voor gebieden binnen de 'groene contour' geldt dus een basisbescherming, waarbij de beheerder verplicht is zorg te dragen voor de kwaliteit van het gebied. Uitgangspunten zijn om de EHS:
Zowel het algemene als het regiospecifieke beleid van de provincie is in het kader van dit bestemmingsplan voor Renswoude niet direct van toepassing. Het onderhavige bestemmingsplan voorziet namelijk in het vastleggen van de huidige situatie en staat geen (grootschalige) ontwikkelingen toe die in het kader van de structuurvisie nader verklaard moeten worden.
De provincie Utrecht is momenteel bezig met de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie. De nieuwe structuurvisie dient ter vervanging van de Structuurvisie Utrecht 2005-2015. In april 2012 is het ontwerp van de structuurvisie ter visie gelegd. De betrokken gemeenten en maatschappelijke partners zijn in de gelegenheid gesteld hierop te reageren.
Bij de nieuwe structuurvisie hoort ook de herziene versie van de Provinciale Ruimtelijke Verordening. De Provinciale Ruimtelijke Verordening bevat regels voor gemeenten. De gemeenten moeten deze regels in acht nemen bij het maken van ruimtelijke plannen. De regels zijn nodig om het provinciale ruimtelijke beleid te kunnen realiseren. Op 21 september 2009 is een eerste versie van de verordening vastgesteld. Op basis van deze verordening zijn de volgende onderwerpen uit de verordening relevant:
De bepalingen zoals deze zijn opgenomen in de Provinciale Ruimtelijke Verordening hebben met name betrekking op ontwikkelingen in stedelijk gebied of in het landelijk gebied. Omdat sprake is van een conserverend bestemmingsplan spelen de meeste aspecten geen rol. Het bestemmingsplan maakt immers geen ontwikkelingen mogelijk die gevolgen hebben voor het landelijk gebied, cultuurhistorische hoofdstructuur en de EHS. Voorzover de verordening doorwerking behoeft in de planregels is hier in de regels specifiek rekening meegehouden.
Het beleid voor waterveiligheid, waterbeheer en gebruik en beleving van water in de provincie Utrecht is vastgelegd in het Waterplan 2010-2015. Op 23 november 2009 is het plan vastgesteld. Het nieuwe waterplan vervangt het Waterhuishoudingsplan 2005-2010. In het Waterplan wordt de essentie van het provinciaal waterbeleid uiteengezet. Dit op basis van een toekomstverkenning naar de ontwikkelingen en trends waarmee rekening gehouden moet worden en een beschrijving van het speelveld van partijen die bij het waterbeleid betrokken zijn. Gestreefd wordt, vanuit de kernwaarden duurzaamheid, kwaliteit en samenwerking, naar de ontwikkeling van duurzame, robuuste watersystemen en het borgen van bestaande kwaliteiten, waarbij het gaat om het bieden van zo veel mogelijk toegevoegde waarde. Van belang is een gebiedsgerichte aanpak, gericht op de lange termijn. De inzet van de provincie daarin bestaat uit initiëren, coproduceren of volgen.
Voor deze ruimtelijke onderbouwing is een waterparagraaf opgenomen in paragraaf 5.8. Hierin is opgenomen welke waterhuishoudkundige thema's relevant zijn voor het plangebied en op welke manier daarmee wordt omgegaan.
Het plan beschrijft hoe de provincie Utrecht in deze periode de beschikbare voorraad zoet grondwater beschermt en beheert en het gebruik ervan onderwerpt aan wettelijke bepalingen en regelingen. Uitgangspunt hierbij is dat de hoeveelheid en kwaliteit van grondwater geschikt is voor duurzaam gebruik door mens en natuur.
Het plan speelt in op recente ontwikkelingen als veranderende wetgeving, Europese richtlijnen (Kaderrichtlijn Water, Grondwaterrichtlijn, Natura 2000), de aanpak van verdrogingsbestrijding (TOP-gebieden) en het toenemend gebruik van de ondergrond voor winning van energie.
Twee van de in het oog springende beleidsmaatregelen zijn dat indien na evaluatie blijkt dat als een waterwinning ongewenst is, in het uiterste geval, na zorgvuldige beoordeling en schadeloosstelling, de vergunninghouder zijn vergunning kan verliezen. Daarnaast worden, om de risico's voor de grondwaterkwaliteit rondom drinkwaterwinningen te beperken, bodemwarmtewisselaars rondom deze winningen verboden.
Voor dit bestemmingsplan is een waterparagraaf opgenomen in paragraaf 5.8. Hierin is opgenomen welke waterhuishoudkundige thema's relevant zijn voor het plangebied en op welke manier daarmee wordt omgegaan.