Plan: | bedrijventerrein |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0339.BDTR-vg01 |
Het plangebied is grofweg onder te verdelen in drie gebieden. Het betreft hier de bedrijventerreinen De Hooge Hoek en Groot Overeem en het gebied bedrijventerrein West met overwegend bedrijven en woningen.
In onderstaande paragrafen wordt de huidige ruimtelijke en functionele situatie beschreven. Daarnaast wordt apart ingegaan op de infrastructuur en aanwezige groengebieden.
afbeelding - deelgebieden in bestemmingsplangebied
Stedenbouwkundige opzet
Algemeen
Het plangebied heeft een sterk gevarieerde ruimtelijke opzet. De oorsprong van de uiteenlopende ruimtelijke opzet voor dit deel van Renswoude ligt in de ontstaansgeschiedenis van het dorp. Waar Renswoude is ontstaan langs de Dorpsstraat/Utrechtseweg bevinden zich met name langs de Dorpsstraat, Oude Holleweg en Barneveldsestraat, als uitstekende vingers, linten van woonbebouwing. Het betreft hier met name vrijstaande en half-vrijstaande woningen van één laag met kap. Alleen langs de Oude Holleweg zijn ook rijenwoningen terug te vinden. Deze woningen bestaan voornamelijk uit twee lagen met kap en vormen gesloten wanden. De woonbebouwing is hier over het algemeen ondiep en georiënteerd op de straat. De woonbebouwing langs de Barneveldsestraat gaat in noordelijke richting over in kleinschalige bedrijfspercelen met bedrijfswoningen. Langs de Dorpsstraat/Utrechtseweg bevinden zich in westelijke richting wisselende functies.
afbeelding - huidige situatie
Bedrijventerrein West
In de loop van de tijd heeft zich zowel in westelijke als noordelijke richting bedrijvigheid ontplooid. Het eerste bedrijventerrein dat is aangelegd bevindt zich ten noorden en zuiden van de Utrechtseweg/Dorpsstraat. Dit gebied richting het noorden is begrensd door de Molenstraat. De bedrijfsbebouwing tussen de Utrechtseweg/Dorpsstraat en de Molenstraat varieert van kleinschalige tot grootschalige bebouwing op wisselende kavelvormen. De hoogte van de bebouwing is variërend maar bereikt een maximum van circa 10 m. Uitzondering vormt de kantoortoren langs de Utrechtseweg die een hoogte bereikt van 15 meter. De bebouwing vormt met name langs de Molenstraat een nagenoeg gesloten wand. De bedrijfsbebouwing wordt afgewisseld met bedrijfswoningen. Opvallende kavel langs de Molenstraat is het agrarische perceel ter hoogte van de rotonde Utrechtseweg/Molenstraat.
Het gebied ten zuiden van de Dorpsstraat en Utrechtseweg wordt gekenmerkt door enkele ruim opgezette bedrijfspercelen. Naast deze grotere percelen liggen enkele kleinschaliger bedrijven. De bebouwing staat veel met de gevel in de bebouwingsgrens en midden op de kavel, zodat rondom ruimte is voor transportbewegingen. De bedrijfspanden laten geen eenheid in bebouwing zien. De hoogte van de bebouwing bedraagt maximaal 7 tot 10 meter. Het gebied wordt door middel van een groenstrook afgeschermd van de Dorpsstraat/Utrechtseweg.
Bedrijventerrein De Hooge Hoek
Eind van de 20ste eeuw is begonnen met de ontwikkeling van het bedrijventerrein De Hooge Hoek. De Hooge Hoek ligt ten westen van de Barneveldsestraat en ten noorden van de Molenstraat. Dit bedrijventerrein is onder te verdelen in twee gebieden. Het noordelijke deel, grenzend aan de Luntersebeek, bestaat uit een zone met lichte bedrijvigheid op overwegend kleinschalige kavels. In deze zone bevinden zich, georiënteerd op de Luntersebeek, enkele bedrijfswoningen.
Het zuidelijke deel van De Hooge Hoek bestaat uit zwaardere bedrijvigheid op grotere kavels. Op dit deel van De Hooge Hoek zijn ook enkele bedrijfswoningen aanwezig. De bouwhoogte op bedrijventerrein De Hooge Hoek varieert van 6 tot 10 meter.
Bedrijventerrein Groot Overeem
De laatste programmatische uitbreiding van het bedrijventerrein in Renswoude betreft Groot Overeem. Dit gebied bevindt zich ten westen van De Hooge Hoek en wordt sinds 2008 ontwikkeld. Het bedrijventerrein is inmiddels grotendeels uitgegeven maar nog niet volledig benut. Bij de ruimtelijke opzet voor Groot Overeem is aangesloten bij De Hooge Hoek. In het noorden, langs de Luntersebeek, bevinden zich met name bedrijven op kleinschalige kavels met de mogelijkheid om bedrijfswoningen te realiseren. Het middengedeelte van Groot Overeem bestaat uit ruimere bedrijfskavels met grote volumes aan bedrijfsbebouwing. Qua bouwhoogte is eveneens aansluiting gezocht bij De Hooge Hoek. Net als in het gebied voor De Hooge Hoek bevindt zich ook in dit gebied nog een agrarisch perceel.
Groenstructuur
In het plangebied is niet echt sprake van een groenstructuur. Het beeldbepalende groen dat in het plangebied aanwezig is bevindt zich met name langs de randen. De belangrijkste groenzone in het plangebied wordt gevormd door de oevers langs de Luntersebeek. De watergang met de direct aangrenzende oevers vormen een natuurlijk geheel. Deze groenzone vormt de scheiding tussen het stedelijk gebied van Renswoude en het landelijk gebied. De groene uitloper aan de westzijde van het plangebied vormt direct ook de begrenzing van het stedelijk gebied aan deze zijde. Vanuit de groenzone langs de Luntersebeek loopt één groenstrook het bedrijventerrein op. De groenstrook loopt tot de Molenstraat en ligt direct langs het agrarische perceel, dat zich in het midden van het bedrijventerrein bevindt.
Naast de minimale aanwezige groenvoorzieningen op het bedrijventerrein van Renswoude ligt langs de zuidzijde van de Dorpsstraat en Utrechtseweg een groenstrook. Deze groenstrook dient als afscheiding van de aanwezige bedrijfsbebouwing in de driehoek Dorpsstraat/Oude Holleweg/Nijborg.
Infrastructuur
De infrastructuur in het plangebied bestaat uit twee soorten wegen. De belangrijkste wegen in het plangebied zijn de Dorpsstraat en de Barneveldsestraat. Beide wegen zorgen naast de bereikbaarheid van het plangebied ook in belangrijke mate voor de ontsluiting van Renswoude richting Zeist, Veenendaal en Barneveld.
Op de Dorpsstraat en Barneveldsestraat sluiten meerdere wegen aan die gekenmerkt kunnen worden als gebiedsontsluitingswegen. Het gaat hier om de Molenstraat, Oude Holleweg, De Hooge Hoek en Groot Overeem. Over het bedrijventerrein loopt een ontsluitingsweg die de Barneveldsestraat verbindt met de Utrechtseweg. De ontsluitingsweg bestaat uit de wegen De Hooge Hoek en Groot Overeem. De Hooge Hoek sluit in het oosten aan op de Barneveldestraat, de weg Groot Overeem sluit aan op de Molenstraat nabij de rotonde op de Utrechtseweg.
Parkeren in het plangebied vindt hoofdzakelijk plaats op eigen terrein. Daarnaast is langs De Hooge Hoek aan één zijde een parkeerstrook opgenomen voor bezoekers.
Bedrijven
Het plangebied bestaat grotendeels uit bedrijventerrein. De typen bedrijven die in het plangebied aanwezig zijn varieren sterk van timmerbedrijf tot diervoeder productiebedrijf en van groothandelsbedrijf tot kantoor. De bedrijfscategorieën die in het plangebied aanwezig zijn wisselen dan ook sterk. De meeste bedrijven behoren tot milieucategorie 1 tot en met 3.2. Met een enkele uitschieter naar categorie 4.1.
Naast de 'reguliere' bedrijvigheid bevinden zich in het plangebied ook nog twee tankstations en een brandweerkazerne.
Kantoren
Op diverse plaatsen op het bedrijventerrein bevinden zich kantoren, deze zijn veelal ondergeschikt aan het bijbehorende bedrijf en vormen daarmee geen zelfstandig kantoor. Op enkele specifieke plaatsen langs de Dorpsstraat en de Nijborg zijn zelfstandige kantoren aanwezig.
Wonen
Vanaf de rotonde Dorpsstraat/Barneveldsestraat/Oude Holleweg bevinden zich langs bovengenoemde wegen reguliere burgerwoningen. Het betreft veelal vrijstaande of halfvrijstaande woningen. Noordelijker langs de Barneveldsestraat bevinden zich voornamelijk bedrijfswoningen. Langs dit deel van de Barneveldsestraat overheerst dan ook het bedrijfskarakter. De noordrand van de bedrijventerreinen, langs de Luntersebeek, worden eveneens gekenmerkt door een zone met bedrijfswoningen.
Overige functies
In het plangebied ligt aan de Molenstraat een detailhandelsvestiging. De fietsenspeciaalzaak is de enige detailhandelsvestiging in het plangebied. Andere opvallende functies in het plangebied zijn de twee agrarische percelen Molenstraat 34 en Utrechtseweg 24. Het agrarische bedrijf gevestigd aan de Molenstraat 34 is een agrarisch bedrijf in ruste, de functie als zodanig wordt nog kleinschalig in stand gehouden. De agrariër aan de Utrechtseweg 24 betreft een kalverhouderij en is nog actief.