In de kern Polsbroek zijn verschillende deelgebieden te onderscheiden. Op de volgende afbeelding zijn deze gebieden weergegeven en in navolgende tekst wordt per deelgebied een beschrijving gegeven.
Woongebieden eind 20e en begin 21e eeuw
In Polsbroek bestaat een groot deel van de kern uit bebouwing uit het eind van de 20e eeuw. De bebouwing is gerealiseerd tussen 1980 en 1995. Het gaat hierbij om de bebouwing aan de Heer van Egmondstraat, Ridder A. van Amstelstraat en de Jonglevenweg.
De bebouwing bestaat uit diverse vormen. Er zijn diverse kapvormen toegepast, zowel met rode als zwarte gebakken pannen. De detaillering bij de bebouwing is uitgebreider dan bij de standaard stroken- en blokverkaveling. Er is veel aandacht besteed aan de situering van de bebouwing. Door de rooilijn op enkele plaatsen te laten verspringen is een levendig beeld gecreëerd.
Als individueel object binnen dit gebied kan de school worden aangeduid. Het gebouw staat midden in de wijk. Het gebouw bestaat uit 1 laag met een plat dak, waarbij aan de buitenrand enkele accenten op het dak zijn geplaatst.
Woongebieden in stroken- en blokverkaveling
In Polsbroek zijn de Baronieweg en de Vrijheer de Graefweg opgebouwd volgens het principe van de stroken- en blokverkaveling. Dit gebied wordt gekenmerkt door een eenvoudige ruimtelijke structuur, stedenbouwkundig patroon en eenvoudige hoofdbouwvorm. De bebouwing dateert uit de jaren '70, en bestaat uit 2 lagen met kap. De toegepaste rooilijn volgt het verloop van de weg. De woningen zijn uitgevoerd in een lichte baksteen. In de gevel zijn naast bakstenen ook houten panelen toegepast. Er zijn diverse gedekte kleuren gebruikt. Enkele bouwblokken zijn voorzien van een inham waar een balkon in aangebracht is.
Het historisch dorpsgebied van Polsbroek wordt gevormd door een deel van het Dorp en de Oranjekade. Het deel van het Dorp bestaat uit de bebouwing in de directe omgeving van het plein met daaraan de kerk en de bebouwing aan de noordzijde van de Polsbroekerwetering lopend tot de hoogte van de Heer Willem van Egmondstraat. De bebouwing aan de noordzijde van de wetering verbindt de kern met meer recentere bebouwing met het centrale plein. De bebouwing is gesitueerd op de kop en in de richting van de kavel en bestaat uit historische boerderijen afgewisseld met woningen uit de wederopbouwperiode. De overwegende bouwhoogte is 1 laag met een forse kap. Er zijn zowel rieten kappen als kappen met gebakken pannen, in een rode of zwarte kleur, toegepast. De historische boerderijen zijn verfraaid met onder andere muurankers, rollagen en grote lijsten om de kozijnen. Er zijn zowel gevels toegepast met bakstenen als wit gepleisterde muren.