Plan: | Cabauw - Uitbreiding |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0331.04cabauwuitbr00000-BP00 |
Inbreidingslocatie
Op de inbreidingslocatie wordt de realisatie van een wooncomplex voor senioren voorzien in combinatie met een gezamenlijke 'huiskamer'. Het exacte programma voor de inbreidingslocatie is nog onvoldoende bekend om al direct in het bestemmingsplan vast te leggen, uitgegaan wordt van circa vijftien appartementen. Het is de bedoeling om bij de ontwikkeling van de locatie het bestaande schoolgebouw zoveel mogelijk te handhaven.
Bij de verdere planvorming wordt rekening gehouden met een gunstige bezonning van de seniorenwoningen, de aanwezigheid van de begraafplaats en de bestaande woningen aan de Kofbaan. Ook dienen in de nabijheid van het nieuwe complex voldoende parkeerplaatsen te worden gerealiseerd op zo kort mogelijke afstand van de woningen.
Ten slotte dient het openbare groen op de betreffende locatie zoveel mogelijk in stand te worden gehouden evenals het wandelpad.
Uitbreidingslocatie
In afbeelding 2.1 is het ontwerp van de uitbreidingslocatie weergegeven. De hoofdfunctie is wonen.
Afbeelding 2.1: ontwerp uitbreidingslocatie
Woningbouwprogramma
De uitbreidingslocatie bestaat uit 36 woningen. In het Streekplan van provincie Utrecht wordt echter een maximum van 25 woningen voor dit gebied toegestaan.
Het plan past echter met toepassing van de touwtjesmethode in het Streekplan. De motivatie voor het realiseren van 36 woningen in plaats van 25 woningen ligt in het feit dat de vraag naar nieuwe woningen binnen de kern Cabauw groot is. Om te voorzien in voldoende woningen voor de natuurlijke toename van het aantal inwoners en de doorstroming binnen de woningmarkt te bevorderen, wordt een vergroting van het aantal te realiseren woningen aanvaardbaar geacht. Het migratiesaldo kan mede hierdoor op 0 uitkomen, dit heeft een positieve invloed op de bevolkingssamenstelling binnen de kern Cabauw.
In het gebied is ruimte voor vijf vrijstaande woningen, achttien twee onder één kap woningen en dertien rijenwoningen. Deze drie verschillende woningtypologieën worden verspreid over het gebied gesitueerd. In het noordoosten is plaats voor vrijstaande woningen, het middenstuk van het gebied biedt plaats aan twee onder één kapwoningen en in het westen worden de rijwoningen gerealiseerd. Met het ontwikkelen van verschillende typen woningen wordt getracht de woningdoorstroming binnen de kern Cabauw te bevorderen. Het uiteindelijke doel is om voor zoveel mogelijke doelgroepen een passend woningaanbod te creëren.
Tevens is langs de Cabauwsekade een wijzigingsbevoegdheid opgenomen die het mogelijk maakt om een extra vrijstaande woning te realiseren. Omdat de watergang grenzend aan het wijzigingsgebied een belangrijke ruimtelijke drager is van het uitbreidingsplan, dient de vrijstaande woning op een afstand van vijf meter vanuit de watergang gerealiseerd te worden. Hierdoor wordt het mooie doorzicht op het veenweidelandschap behouden. In de regels zijn randvoorwaarden vastgelegd ten behoeve van de realisatie van de vrijstaande woning.
Afbeelding 2.2: Mogelijke situering Brede school
Naast de woningen vindt in het noordwesten van het gebied de nieuwbouw van de basisschool Gerardus Majella, afkomstig uit de inbreidingslocatie, plaats. De school beperkt zich niet enkel tot het geven van onderwijs maar biedt ook plaats aan functies als een buitenschoolse opvang (BSO) en een kinderdagverblijf. Door van de basisschool een brede school te maken wordt tegemoetgekomen aan de wens en de visie van de Gerardus Majella school om in Cabauw verschillende diensten aan te bieden. De extra zorgfuncties hebben niet alleen een meerwaarde voor de brede school maar ook voor de dorpsgemeenschap. Meer mensen uit het dorp hebben iets bij de school te zoeken dan alleen de schoolkinderen en hun ouders. Verschillende ruimtes in het nieuwe schoolgebouw zullen voor meerdere doelen kunnen worden gebruikt.
De nieuwe school wordt zoveel mogelijk gelijkvloers gerealiseerd. Vanwege de beperkte ruimte op het perceel wordt een klein gedeelte van het schoolgebouw met twee bouwlagen gerealiseerd, als een hoogteaccent. Hierdoor blijft enerzijds aan de voorzijde voldoende vrije uitzicht op de Cabauwsekade over voor de naastgelegen woningen en ontstaat anderzijds aan de achterzijde voldoende ruimte voor een speelplein voor de basisschool en een speelplein voor het kinderdagverblijf.
Verenigingsgebouw en evenemententerrein
In het oostelijke deel van het plangebied wordt het verenigingsgebouw met een oppervlakte van circa 700 m2 gerealiseerd. Het nieuwe verenigingsgebouw zal onder andere gebruikt gaan worden door de verenigingen Jong Nederland en de KPJ.
Ten zuiden van het verenigingsgebouw vindt de aanleg van het evenemententerrein plaats. Op dit terrein kunnen dorpsfeesten, tentfeesten en andere festiviteiten plaatsvinden.
Landschappelijke structuur
Bij het ontwerp van de uitbreidingslocatie is de huidige structuur van de watergangen als leidend principe gehanteerd. De structuur die voortkomt uit de ontginning wordt gekenmerkt door langgerekte noord-zuid georiënteerde kavels met haaks daarop enkele oost-west georiënteerde bebouwingslinten en weteringen. Door het ontwerp te laten leiden door de ontginningsstructuur kunnen de aanwezige watergangen in het plan behouden blijven. Bij het ontwerp is met de wegenstructuur en de bebouwingsstructuur dan ook voortgeborduurd op de ontginningsstructuur van langgerekte kavels. Het kadepad wat oost-west is georiënteerd, vormt de verbinding van de dorpskern met de uitbreidingslocatie en kan gezien worden als een gebiedseigen element. De inspiratie voor het kadepad is afkomstig van de historische oost-west verbindingen in het omliggende landschap.
Infrastructuur
De uitbreidingslocatie krijgt drie ontsluitingswegen. Twee hiervan sluiten aan op de Cabauwsekade en één mondt uit in de woonwijk gelegen ten westen van het gebied (Kerklaan). Om de wegenstructuur logisch en efficiënt aan te leggen wordt in het gebied, vanwege het behouden van de waterstructuur, gebruik gemaakt van bruggen en dammen. Het is hierdoor ook mogelijk om het kadepad haaks op de ontginningsstructuur aan te leggen. Het pad wordt voorzien van een bomenrij en vormt de langzaamverkeersroute en het wandelpad naar de dorpskern toe. Eveneens verbindt het kadepad het nieuwe verenigingsgebouw en evenemententerrein met de huidige kern.
Openbaar gebied
Het openbare gebied komt in de uitbreidingslocatie voornamelijk terug in de vorm van enkele groenstroken langs de sloten en de sloten zelf.
Het parkeren voor de vrijstaande woningen en twee onder één kapwoningen gebeurt volledig op eigen terrein. Op eigen terrein wordt voorzien in een parkeergarage en twee opstelplaatsen in de voortuin. Op enkele plaatsen is langs de nieuwe ontsluitingsweg ruimte voor 'langsparkeerplaatsen' voor de bezoekers.
Aan de voorzijde van de rijenwoningen bij de Kerklaan worden 'haaksparkeerplaatsen' gerealiseerd. Deze zijn in eerste instantie bestemd voor de bewoners. De parkeerplaatsen kunnen gedurende delen van de dag worden gebruikt als kiss&ride zone voor de Gerardus Majella school. De medewerkers van de school kunnen blijven parkeren op de parkeerplaats bij de kerk.