Voorliggend bestemmingsplan betreft een consoliderend bestemmingsplan. Voor wat betreft de wijze van bestemmen betekent dit dat zo veel als mogelijk aangesloten wordt bij de geldende bestemmingen ten tijde van het opstellen van dit bestemmingsplan. Echter, als onderdeel van de invoering van de Wet ruimtelijke ordening in 2008 is de digitaliseringsverplichting van kracht geworden. Onderdeel van deze verplichting is dat bestemmingsplannen moeten voldoen aan de SVBP. De SVBP hanteert een vast aantal bestemmingen waar niet van afgeweken mag worden. Een aantal van de geldende bestemmingen kan daardoor niet één op één worden overgenomen worden. Voor deze bestemmingen is een nieuwe bestemming opgenomen waarbinnen de geldende functie mogelijk is dan wel mogelijk gemaakt wordt.
Bestemmingen
Het bestemmingsplan bevat de volgende bestemmingen:
Agrarisch en
Agrarisch met waarden (artikel 3 en 4)
Delen van het agrarisch buitengebied aan de rand van de kern vallen binnen de plangrens van dit bestemmingsplan. Deze delen zijn bestemd als Agrarisch of Agrarisch met Waarden. De regels komen overeen met de vigerende regels uit het bestemmingsplan voor het landelijk gebied.
De bestaande nutsvoorzieningen hebben een bedrijfsbestemming gekregen. Bepaald is dat daar uitsluitend dergelijke voorzieningen mogen komen en dus niet andersoortige bedrijvigheid.
De belangrijkste groenstructuren binnen het plangebied hebben een groenbestemming gekregen. Dit geldt dus niet voor elk klein hoekje snippergroen of bijvoorbeeld bermen langs wegen. Binnen de groenbestemming zijn voet- en fietspaden alsmede ontsluitingswegen ten behoeve van aangrenzende bestemmingen toegestaan. Ook mogen speelvoorzieningen worden opgericht. Parkeervoorzieningen zijn niet toegestaan. Binnen de groenbestemming is de functie ‘water’ ook toegestaan.
In het plangebied komt één kantoor voor wat tevens een monument is.. Voor dit deel is de bestemming kantoor opgenomen waarbij de monumentale waarden aanvullend beschermd zijn.
Maatschappelijk (artikel 8)
De school, het buurthuis en de kerk en de begraafplaats hebben een maatschappelijke bestemming gekregen. De definitie van bestemming maatschappelijk is ruim van opzet zodat ruimte voor het wisselen van functies mogelijk is. Om het huidig gebruik duidelijk mogelijk te maken zijn de hiervoor benoemde functies expliciet mogelijk gemaakt.
De bestemming Natuur is opgenomen voor het buitendijks gebied. De gronden zijn in eigendom en beheer van Rijkswaterstaat. De gronden zijn vooral ten behoeve van een goede waterhuishouding maar hebben ook ecologisch waarde. De waterhuishoudkundige functie wordt mede gewaarborgd door de dubbelbestemming Waterstaat - Waterstaatkundige functie.
De bestemming recreatie is opgenomen voor speeltuin en volkstuinen. De volkstuinen zijn specifiek aangeduid met een functieaanduiding.
De bestemming tuin is opgenomen voor gronden waar siertuinen zijn gelegen en geen ruimte geboden wordt voor erfbebouwing zoals mogelijk is binnen de woonbestemming.
Verkeer en
Verkeer - Verblijfsgebied (artikel 12 en 13)
Er is onderscheid gemaakt tussen verkeer en verkeer - verblijfsgebied. De dijk is bestemd als verkeer en de overige wegen als verblijfgebied. Binnen de kern betreft het namelijk enkel bestemmingsverkeer.
De belangrijkste watergangen in het gebied hebben de bestemming “Water” gekregen. Voorzieningen ten behoeve van kruisend wegverkeer (zoals bruggen) alsmede bijbehorende groenvoorzieningen (zoals oevers) zijn daarbij toegestaan. Dat kleinere waterpartijen niet als “Water” bestemd zijn, wil niet zeggen dat ze zijn wegbestemd: in vrijwel alle andere bestemmingen is de functie water namelijk wel toegestaan.
De bestemming wonen is opgenomen voor de woonhuizen in het plangebied. Wanneer het gestapelde woningen betreft is dit middels een bouwaanduiding op de verbeelding aangegeven. Enkel op deze plekken zijn dan ook gestapelde woningen toegestaan. Verder zijn de bijgebouwen bij de woningen ook middels een bouwaanduiding aangegeven.
In het plangebied zijn een aantal (rijks)monumentale woningen aanwezig. Deze zijn op de verbeelding weergegeven met de bouwaanduiding 'specifieke bouwaanduiding - monument'.
Dubbelbestemmingen
Het bestemmingsplan bevat de volgende dubbelbestemmingen:
Waarde - Archeologie 2, 3, 4 en 5 (artikel 16 t/m 19
)
De dubbelbestemming Waarde Archeologie is opgenomen om mogelijk archeologische waarden in de ondergrond te beschermen. Het onderscheid zit hem in de zogenaamde trefkans dat er waarden in de ondergrond zitten zoals nader toegelicht in hoofdstuk 4.
Waarde - Beschermd Dorpsgezicht (artikel 20)
Het plangebied is gedeeltelijk aangewezen als beschermd Dorpsgezicht. De te beschermen waarden zijn vastgelegd in de regels middels een dubbelbestemming.
Waarde - Monument (artikel 21)
Het kasteel Veldestein ligt als ruïne nog in de grond. Dit monument wordt beschermd door middel van de dubbelbestemming. In deze gronden zijn geen graafwerkzaamheden zonder omgevingsvergunning van B&W toegestaan.
Waterstaat - Waterkering en
Waterstaat - Waterstaatkundige functie (artikel 22 en 23)
De dijk en de rivierbedding zijn middels een dubbelbestemming beschermd. Het is niet mogelijk om bouwkundige aanpassingen dan wel graafwerkzaamheden uit te voeren zonder toestemming van de beheerder. In dit geval is voor de dijk het waterschap de beheerder en de rivierbedding Rijkswaterstaat.