Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Kern Lopikerkapel
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0331.02Lopikerkapel-BP01

2.3 Structuur

In de kern Lopikerkapel zijn verschillende deelgebieden te onderscheiden. Op de volgende afbeelding zijn deze gebieden weergegeven en in navolgende tekst wordt per deelgebied een beschrijving gegeven.  
 
Deelgebieden
 
Woongebieden eind 20e en begin 21e eeuw
Aan de zuidkant van Lopikerkapel zijn enkele woningen uit het eind van de 20e en begin 21e eeuw gesitueerd. De bebouwing is gerealiseerd in 2002. De rooilijn volgt het stratenpatroon. De bebouwing bestaat uit twee-onder-één-kapwoningen van 2 bouwlagen met een kap. Toegepast is een schilddak met aan de voorzijde een topgevel. De gevels zijn opgetrokken in baksteen met verschillende kleuren. Op de begane grond is een gelige baksteen toegepast, afgewisseld met horizontale banen in een donkerkleurige baksteen. Op de 1e verdieping is de donkerkleurige baksteen in zijn geheel toegepast. De topgevels zijn voorzien van licht pleisterwerk. De forse kappen zijn gedekt met grijskleurige pannen. De kappen hebben een forse overstek. boven de voordeuren zijn smalle luifels toegepast.
 
Woongebieden in stroken- en blokverkaveling
De bebouwing langs het Kapelsepad en het westelijk deel van de Sevenhovenstraat dateert uit de jaren '45 tot '75. De bebouwing in de Sevenhovenstraat bestaat uit woningen in stroken- en blokverkaveling. De bebouwing langs het Kapelsepad bestaat uit woningen in de stroken- en blokverkaveling, afgewisseld met vrijstaande woningen opgebouwd volgens hetzelfde principe. De rijtjeswoningen bestaan uit 2 lagen met kap en zijn evenwijdig aan de weg gesitueerd. Er worden bij deze woningen diverse kleuren pannen toegepast. Bij deze woningen is weinig detaillering. De vrijstaande woningen in dit gebied zijn voormalige boederijen die opnieuw zijn opgebouwd in de periode tussen '45 en '75. De bebouwing vertoont veel overeenkomsten met de rijtjeswoningen, als het gaat om detaillering. De bebouwing is gesitueerd in de richting van de kavel en bestaat afwisselend uit 2 lagen met kap en 1 laag met een forse kap. Er is bij de woningen een kap toegepast van zwarte of rode pannen. 
 
Woonerven
Het gebied gebouwd volgens het woonerfconcept in Lopikerkapel bestaat uit het oostelijk deel van de Sevenhovenstraat en de Overvliet. De bebouwing aan de Sevenhovenstraat heeft een gesloten karakter en is gericht naar het plein. De woningen bestaan uit 2 lagen met een kap, bestaande uit zwarte gebakken pannen. De gevels bestaan voor een deel uit donkere bakstenen en voor een deel uit houten panelen en kozijnen. De kozijnen lopen door van voorgevel naar voorgevel. Er worden in de gevels zowel lichte als donkere materialen toegepast voor de kozijnen en houten panelen.  
 
Landelijk ontginningslint
De landelijke ontginningslinten in Lopik worden gekenmerkt door een open karakter. De bebouwing is aan weerszijde van de weg gesitueerd, met daartussen de wetering. De bebouwing is in deze linten, net als bij de uitlopers en buurtschappen, in de richting van de kavel gesitueerd. De overwegende bouwhoogte is 1 laag met een forse kap. De overwegend toegepaste kapvormen zijn zadeldaken of schilddaken. De kappen zijn zowel in riet als met pannen uitgevoerd.
 
Dorpsgebied
Het historisch dorpsgebied van Lopikerkapel wordt gevormd door een deel van de Lopikerweg Oost. binnen dit gebied valt aan de westkant het 'Huis te Vliet' en aan de oostkant is het laatste huis dat nog in de historische kern valt nummer 195. De bebouwing bestaat uit een combinatie van historische boerderijen, voormalige boerderijen en historische woningen. De historische boerderijen zijn gesitueerd in de richting van de kavel. Deze bestaan uit 1 laag met een forse kap, vaak een met riet gedekte kap. De historische woonbebouwing is gesitueerd in de richting van de weg. Dit geldt ook voor de kap die bestaat uit zwarte gebakken pannen. De gevels van de woningen zijn versiert met muurankers en luiken naast de ramen. Bij alle woningtypen komen zowel wit gepleisterde muren voor als bebouwing in rode bakstenen.
 
Enkele bijzondere gebouwen in het historisch dorpsgebied van Lopikerkapel zijn de kerk en het Huis te Vliet. De kerk van Lopikerkapel staat iets naar achteren in het lint en is onder een hoek van ongeveer 45 graden gesitueerd ten opzichte van de weg. De kerk is wit gepleisterd en heeft een forse kap uitgevoerd in leitjes. Het Huis te Vliet staat een stuk verder van het lint dan de kerk, en spring er uit ten opzichte van de andere lintbebouwing. Het huis bestaat uit 2 bouwlagen met een forse kap en is gesitueerd in de richting van de weg. Binnen het historisch dorpsgebied zijn Huis te Vliet, Huis Overvliet, de pastorie, de kerk en een aantal boerderijen aangewezen als rijksmonumenten.