direct naar inhoud van 6.2 Bestemmingen
Plan: Valleipark 2009
Status: onherroepelijk
Plantype: ex art. 10 WRO beheer/ontwikkeling
IMRO-idn: NL.IMRO.0327.88-0501

6.2 Bestemmingen

6.2.1 Bedrijf

Het gasdrukregelstation en de zend- en ontvanginstallatie die in het plangebied voorkomen, zijn in deze bestemming begrepen. Bij een en ander behorende voorzieningen, zoals verhardingen en groenvoorzieningen zijn inbegrepen.
De bouwbepalingen van deze bestemming zijn afgestemd op de aanwezige bebouwing.

6.2.2 Groen

De beoogde en deels reeds aanwezige groenvoorzieningen hebben deze bestemming gekregen. De groenvoorzieningen tussen de 'woonvlekken' krijgen een belangrijke, aanvullende functie; de voetgangersontsluitingen naar de voorkanten van de woningen zijn daarin gepland. In deze bestemming zijn daarnaast parken, watergangen en waterpartijen, een voetgangersovergang en (kinder)speelplaatsen toegestaan.

6.2.3 Natuur

De oeverstrook langs het Valleikanaal is bestemd voor "Natuur" en "Waarde - Ecologie". Het gaat dan met name om de instandhouding van landschaps- en natuurwaarden en de ontwikkeling en instandhouding van de ecologische verbinding.
De Liniedijk is ook bestemd voor "Natuur" en is tevens bestemd voor instandhouding van de "cultuurhistorische waarden". Daarnaast zijn hier voorzieningen voor extensieve openluchtrecreatie zoals wandelen en een voetgangersovergang toegestaan.
Als signaal is aan het slot van dit bestemmingsartikel een bepaling opgenomen dat op deze bestemming aanlegvergunningregels van toepassing zijn.

6.2.4 Sport - Jeu de boules

Het bestaande terrein met bijbehorende voorzieningen is als zodanig bestemd. De belangrijkste bebouwing is binnen het bouwvlak begrepen. Daarbij behorende voorzieningen, waaronder begrepen groenvoorzieningen en paden, zijn hier toegestaan.
De bouwbepalingen van deze bestemming zijn afgestemd op de aanwezige bebouwing. Dit is inclusief de aanwezige vlaggenmasten, met een hoogte van 10 meter.

6.2.5 Verkeer - Verblijfsgebied

De centrale verkeersontsluiting van het gebied, tussen Asschatterweg en Valleilaan, en de daarop aangesloten "parkeervlekken" en binnenterreinen zijn in deze bestemming begrepen. De diverse in deze bestemming toegestane functies en voorzieningen maken een "gemengde" invulling van dit gebied mogelijk, waarbij het accent ligt op de inrichting als verblijfsgebied. De bouwbepalingen van deze bestemming maken de in een dergelijk gebied gebruikelijke bebouwing mogelijk.

6.2.6 Water

Het bestaande en het beoogde "nieuwe" water in het gebied zijn als zodanig bestemd.
De bestemming voorziet ook in de instandhouding van ter plaatse voorkomende danwel daaraan eigen landschaps- en natuurwaarden. De bouwbepalingen van deze bestemming maken de in een dergelijk gebied gebruikelijke bebouwing mogelijk. Een voetgangersovergang ter plaatse van de aanduiding "speciale vorm van verkeer - voetgangersovergang" is eveneens toegestaan.
Als signaal is aan het slot van dit bestemmingsartikel een bepaling opgenomen dat op deze bestemming aanlegvergunningregels van toepassing zijn.

6.2.7 Wonen

De precieze invulling van de vlakken met de bestemming "Wonen" is weliswaar nu nog niet bekend en dus nog niet aangegeven. Maar wel zijn er al afzonderlijke bestemmings- en bouwvlakken aangegeven en zijn per vlak regels aangegeven, die stedenbouwkundig en planologisch kaderstellend en bepalend zijn voor de uiteindelijke verkaveling en invulling van deze bestemming.
Per bouwvlak zijn onder meer aangegeven: het aantal woningen, het soort woningen -aantal aaneen-, de plaats van de voorgevels van de woningen en de maximale goothoogte en bouwhoogte.

Verder is bepaald waar en in welke omvang aan- of uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen bij de woningen mogen worden gebouwd. Daarbij is de gekozen plaats van de voorgevel van een woning bepalend voor de situering van de aan- of uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen; deze mogen namelijk worden gebouwd vanaf 1 m achter de voorgevel(rooilijn) van de woning waar ze bij horen.
De regels bevatten een ontheffingsmogelijkheid om in beperkte mate aan- of uitbouwen, zoals erkers en ingangspartijen, tot aan en ook vóór de voorgevel(rooilijn) van een woning te bouwen.

Uitoefening van een "vrij" beroep aan huis is zonder meer toegestaan in een deel van de woning en bijbehorende aan- of uitbouwen en bijgebouwen. Dat wordt algemeen beschouwd als inherent aan de woonfunctie.
Verder is er een ontheffingsmogelijkheid opgenomen om, onder nader aangegeven voorwaarden, bepaalde bedrijfsmatige activiteiten aan huis uit oefenen. Het gaat dan om activiteiten die in principe met beroep aan huis vergelijkbare gevolgen hebben voor de omgeving. Om die gevolgen per geval te kunnen beoordelen, zijn bedrijfsmatige activiteiten aan huis aan een ontheffing, per geval, gekoppeld, met een zorgvuldige afweging van de betrokken belangen.

6.2.8 Wonen - Uit te werken

Naast de directe woonbestemming is een uit te werken woonbestemming opgenomen. In deze bestemming is aangegeven hoe burgemeester en wethouders het plan moeten uitwerken.

Binnen de bestemmingsvlakken is onder meer aangegeven: het aantal woningen, het soort woningen -aantal aaneen (rijtjes of niet) en (al of niet) gestapeld- en de maximale goothoogte en bouwhoogte. Binnen een bestemmingsvlak is met de aanduiding 'gestapeld' de locatie aangegeven waar de gestapelde woningen mogen worden gebouwd.

6.2.9 Leiding - Gas

De door het gebied lopende gasleiding, richting reduceerstation, heeft deze bestemming gekregen. Dit is een "dubbelbestemming", deze bestemming is over de andere bestemmingen, "Natuur" en "Verkeer - Verblijfsgebied", "Groen" en "Bedrijf" heen gelegd. Het gaat om de gasleiding en de aan weerszijden daarvan gelegen bebouwingsvrije stroken. In deze bestemming mogen uitsluitend de nodige bouwwerken ten behoeve van de betreffende leiding worden gebouwd.

In geval bouwwerken voor de andere bestemmingen, "Natuur" en "Verkeer - Verblijfsgebied", nodig zijn, dan mogen de belangen van en de veiligheidssituatie rond de betreffende leiding niet worden geschaad; om te bepalen of dat al of niet het geval is, wordt per geval het advies van de leidingbeheerder gevraagd.

Deze bestemming bevat een (eigen) aanlegvergunningsstelsel om te voorkomen dat bij bepaalde werken of werkzaamheden, zoals graafwerkzaamheden, de gasleiding wordt beschadigd.

6.2.10 Waarde - Archeologie

De delen van het plangebied waar sprake is van "aanwezige of naar (middelhoge / hoge) verwachting aanwezige archeologische waarden" zijn in deze bestemming begrepen. Dit is een "dubbelbestemming", deze gronden zijn, naast voor de andere voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor bescherming van aanwezige of naar verwachting aanwezige archeologische waarden.

Om daadwerkelijk te kunnen beschermen, is in deze bestemming een specifiek op dit onderwerp toegesneden aanlegvergunningsstelsel opgenomen. Voor diverse activiteiten, waarbij de grond wordt "geroerd", vooral graafwerkzaamheden, is een aanlegvergunning nodig. Daarbij wordt, met inschakeling van een archeoloog, bekeken of er daadwerkelijk archeologische waarden aanwezig zijn en als dat het geval is, wat er verder dient te gebeuren: onderzoeken en opgraven of "laten zitten", eventueel gevolgd door aanwijzing tot beschermd monument.

Ter bescherming van (naar verwachting) aanwezige archeologische waarden is in deze bestemming ook de bevoegdheid van burgemeester en wethouders opgenomen om "eisen bij reguliere bouwvergunning" te stellen, overeenkomstig artikel 40 van de Monumentenwet 1988. Die eisen betreffen, onder meer, een rapportageplicht van de aanvrager van de bouwvergunning betreffende de archeologische situatie van het betreffende terrein, en de mogelijkheid om aan de bouwvergunning de verplichting tot "bouwbegeleiding" door een ter zake deskundige (archeoloog) te verbinden.

Als sluitstuk van deze regeling is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen, waarmee deze dubbelbestemming "Waarde - Archeologie" naar ligging kan worden verschoven of naar omvang kan worden vergroot of verkleind en in voorkomend geval uit het plan kan worden verwijderd, voor zover de geconstateerde aanwezigheid of afwezigheid van archeologische waarden, in voorkomend geval na beëindiging van opgravingen, daartoe aanleiding geeft.

6.2.11 Waarde - Ecologie

Deze "dubbelbestemming" omvat de ecologische verbindingszone langs het Valleikanaal.

De betreffende gronden zijn mede bestemd voor instandhouding en ontwikkeling van landschaps- en natuurwaarden langs het Valleikanaal. Het oogmerk is daarbij dat voor flora en fauna verbindingen kunnen ontstaan tussen natuur- of natuurontwikkelingsgebieden.

Deze bestemming bevat een bevoegdheid van burgemeester en wethouders om nadere eisen te stellen aan het bouwen en gebruik krachtens de andere bestemmingen van deze gronden ter voorkoming van onevenredige aantasting van de belangen van de ecologische verbindingszone.

Als signaal is aan het slot van dit bestemmingsartikel een bepaling opgenomen dat op deze bestemming aanlegvergunningregels van toepassing zijn.