Plan: | Valleipark 2009 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | ex art. 10 WRO beheer/ontwikkeling |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0327.88-0501 |
Unieke ligging
Leusden ligt op de overgang van twee verschillende landschapstypen: aan de zuid-westzijde de Utrechtse Heuvelrug, aan de noord-oostzijde de Gelderse Vallei met het kampenlandschap. Het kampenlandschap kenmerkt zich door een open karakter met een onregelmatige blokverkaveling. Beide landschapstypen hebben een eigen karakteristiek wat tot uitdrukking komt aan de randen van het bebouwde gebied. Gelegen aan de noordoostelijke kant van het centrum van Leusden, is er vanaf het toekomstige Valleipark een mooi zicht op het open landschap met beekdalen en bebouwingslinten met boerenhoeves die los in het landschap liggen.
Afbeelding 2. Valleipark in het landschap
Het plangebied heeft een bijzondere ligging. Het is een langgerekte circa 100 meter brede strook aan de rand van Leusden, omgeven door de twee waardevolle landschappelijke elementen Liniedijk en Valleikanaal. De ligging tussen dijk en kanaal bepaalt de sfeer in het plangebied. Door de ingeklemde ligging is er sprake van een zeker isolement. De Liniedijk en het Valleikanaal verankeren het plangebied tegelijkertijd stevig aan het omringende landschap en ze vormen daarmee de grondslag voor de bijzondere kwaliteit van het toekomstige Valleipark. Afbeelding 3 toont de ligging van het plangebied tussen Liniedijk en Valleikanaal.
Afbeelding 3. Plangebied tussen Liniedijk en Valleikanaal
Beeldbepalende elementen
De noordoostelijke grens van het plangebied wordt gevormd door het Valleikanaal. Het Valleikanaal wordt wel als een onderdeel van de Grift of Grebbe beschouwd. Deze Grift, gegraven in de middeleeuwen, loopt van de Nederrijn bij Rhenen (aan de voet van de Grebbeberg) naar de Eem in Amersfoort. Het Valleikanaal is in ecologisch opzicht van betekenis, de oevers zijn op provinciaal niveau aangewezen als natte ecologische verbinding. De natuurwaarden zijn op dit moment nog gering, maar kunnen door een goed planconcept, een zorgvuldige inrichting en goed onderhoud aanzienlijk versterkt worden.
De Liniedijk maakt onderdeel uit van de Grebbelinie en is cultuurhistorisch gezien van grote typologische waarde als voorbeeld van een steunkering annex verdedigingswal. Tevens is de Liniedijk een kenmerkende groenstructuur. De cultuurhistorische waarde van de Liniedijk uit zich in de aanwezigheid van 'open vizieren' vanaf de bunkers op de Liniedijk over het plangebied naar het landschap. In de huidige situatie is de dijk dicht begroeid.