direct naar inhoud van 6.2 Bestemmingen
Plan: Herziening Valleipark 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0327.128-0401

6.2 Bestemmingen

6.2.1 Bestemming "Water"

De Liniesloot is in het bestemmingsplan bestemd als "Water". Deze bestemming is verder bedoeld voor de waterhuishouding, extensieve openluchtrecreatie, instandhouding van aanwezige landschaps- en natuurwaarden en bij een en ander horende voorzieningen, zoals nutsvoorzieningen. Het is binnen deze bestemming enkel toegestaan bouwwerken, geen gebouw zijnde op te richten. Daarbij valt te denken aan bruggen, steigers en duikers.

Er is een vergunningsplicht opgenomen voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden. Dit betekent dat het niet is toegestaan om zonder vergunning wegen of paden aan te leggen, watergangen te dempen of aan te leggen, of werken of werkzaamheden uit te voeren die de waterhuishouding kunnen beïnvloeden. Voordat de vergunning wordt verleend, dienen burgemeester en wethouders advies in te winnen bij een deskundige.

Overigens zijn bepaalde werken of werkzaamheden uitgezonderd van deze vergunningplicht, zoals werken en werkzaamheden in het kader van het normale beheer en onderhoud.

6.2.2 Bestemming "Woongebied"

De precieze invulling waar de woonfuncties worden gepositioneerd zijn nog niet bekend en daarom niet aangegeven. Wel zijn er enkele globale maatvoeringen opgenomen, die stedenbouwkundig en planologisch kaderstellend en bepalend zijn voor de uiteindelijke verkaveling en invulling van deze bestemming. Zo is op de verbeelding onder meer het minimum en maximum aantal woningen aangegeven, alsmede de minimale en maximale dakhelling. De maximale bouwhoogte is in de regels opgenomen. Ten aanzien van de maximale goothoogte voor woningen is een tabel opgenomen. Afhankelijk van de afstand van de voorgevel tot de voorste perceelsgrens is een variërende goothoogte van toepassing; hoe verder van de voorste perceelsgrens verwijderd, hoe hoger de maximale goothoogte mag zijn. Wanneer de openbare ruimte voor het perceel meer dan 15 m bedraagt, is ook een hogere maximale goothoogte toegestaan.

In beginsel is het enkel toegestaan om grondgebonden woningen te realiseren. Naast woningen is deze bestemming ook bedoeld voor tuinen en erven, verkeers- en parkeervoorzieningen, waterhuishoudkundige voorzieningen en voor groen- en speelvoorzieningen.

De aanduiding "groen" is opgenomen voor de vizieren. Op deze gronden mogen geen gebouwen worden geplaatst en ze moeten voor tenminste 70% uit groenvoorzieningen bestaan. Dit zorgt ervoor dat de cultuurhistorische waarden van de vizieren worden gewaarborgd.

Langs de Liniedijk is de aanduiding "specifieke bouwaanduiding - bebouwing uitgesloten" opgenomen. Ter plaatse van deze aanduiding mag geen bebouwing worden gerealiseerd, teneinde de Liniedijk vrij te houden van bebouwing.

Uitoefening van een "vrij" beroep aan huis is zonder meer toegestaan in een deel van de woning en bijbehorende aan- of uitbouwen en bijgebouwen. Dat wordt algemeen beschouwd als inherent aan de woonfunctie. Er is wel een maximum gesteld aan het oppervlak dat voor beroep aan huis mag worden gebruikt.

Verder is er een afwijkingsmogelijkheid opgenomen om, onder nader aangegeven voorwaarden, bepaalde bedrijfsmatige activiteiten aan huis uit oefenen. Het gaat dan om activiteiten die in principe met beroep aan huis vergelijkbare gevolgen hebben voor de omgeving. Om die gevolgen per geval te kunnen beoordelen, zijn bedrijfsmatige activiteiten aan huis aan een afwijking, per geval, gekoppeld, met een zorgvuldige afweging van de betrokken belangen.

Tevens is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen, waarmee onder voorwaarden de bouw van een appartementencomplex mogelijk wordt gemaakt. Daarbij dient de noodzaak van het wijzigen van woningtype (van grondgebonden naar appartement) te zijn aangetoond.
Voor de zuidpunt van het plangebied is een aparte afwijkingsbevoegdheid opgenomen, ter plaatse van de aanduiding "wro-zone - afwijkingsgebied appartementencomplex". Hiermee kan onder voorwaarden een appartementencomplex worden opgericht met ruimte voor een ondergrondse parkeervoorziening.

Binnen de bestemming is de aanduiding "milieuzone - geurzone" opgenomen. Dit geeft de geurhindercirkel weer van de veehouderij aan de Asschatterweg 207. Binnen deze aanduiding mogen geen geurgevoelige objecten, zoals woningen, worden opgericht. Er is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarmee deze aanduiding kan worden verwijderd, als vaststaat dat deze niet meer van toepassing is.

Ter hoogte van het gasontvangststation en zendmast net buiten het plangebied, is sprake van een geluidzone. Hiervoor is de aanduiding "geluidzone - 50 dB(A)" opgenomen. Binnen deze aanduiding is het niet toegestaan om geluidgevoelige functies, zoals woningen, op te richten, of om gebouwen voor niet-geluidgevoelige functies te gebruiken voor geluidgevoelige functies.

Binnen het woongebied ligt om het gasontvangststation een veiligheidszone waarbinnen geen kwetsbare objecten zoals woningen zijn toegestaan. Op de verbeelding hebben deze gronden de aanduiding "veiligheidszone - bedrijven".

6.2.3 Dubbelbestemming "Leiding - Gas"

De door het gebied lopende gasleiding, richting gasontvangststation, heeft deze bestemming gekregen. Dit is een "dubbelbestemming", deze bestemming is over andere bestemmingen heen gelegd. Het gaat om de gasleiding en de aan weerszijden daarvan gelegen bebouwingsvrije stroken. In deze bestemming mogen uitsluitend de nodige bouwwerken ten behoeve van de betreffende leiding worden gebouwd.

In geval bouwwerken voor andere bestemmingen nodig zijn, dan mogen de belangen van en de veiligheidssituatie rond de betreffende leiding niet worden geschaad; om te bepalen of dat al of niet het geval is, wordt per geval het advies van de leidingbeheerder gevraagd.

Deze bestemming bevat een (eigen) omgevingsvergunningplicht om te voorkomen dat bij bepaalde werken of werkzaamheden, zoals graafwerkzaamheden, de gasleiding wordt beschadigd.

6.2.4 Dubbelbestemming "Waarde - Archeologie"

De delen van het plangebied waar sprake is van "aanwezige of naar (lage / middelhoge / hoge) verwachting aanwezige archeologische waarden" zijn respectievelijk bestemd als "Waarde - Archeologie lage verwachting", "Waarde - Archeologie middelhoge verwachting" en "Waarde - Archeologie hoge verwachting". Dit zijn zogenoemde "dubbelbestemmingen", deze gronden zijn, naast voor de andere voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor bescherming van aanwezige of naar verwachting aanwezige archeologische waarden.

Om daadwerkelijk te kunnen beschermen, zijn in deze bestemmingen specifiek op dit onderwerp toegesneden omgevingsvergunningvereisten opgenomen. Voor diverse activiteiten, waarbij de grond wordt "geroerd", vooral graafwerkzaamheden, is een omgevingsvergunning nodig.

Per dubbelbestemming geldt een aparte maatvoering voor wanneer een omgevingsvergunning niet vereist is. Deze zijn hierna weergegeven.

Dubbelbestemming   Omgevingsvergunning  
Waarde - Archeologie hoge verwachting   Minder dan 30 cm-mv en minder dan 100 m²  
Waarde - Archeologie middelhoge verwachting   Minder dan 30 cm-mv en minder dan 500 m²  
Waarde - Archeologie lage verwachting   Minder dan 30 cm-mv en minder dan 10.000 m²  

Zowel de dieptemaat als de oppervlakte maat worden per bestemming naast elkaar gebruikt. Dat betekent dat voor een bouwwerk waarvoor dieper dan 30 cm onder het maaiveld moet worden geroerd, maar met een oppervlakte van slechts 50 m² geen omgevingsvergunning in dit kader nodig is. Eveneens is een omgevingsvergunning niet nodig wanneer meer dan de gegeven oppervlaktemaat wordt gebouwd, maar de grond niet dieper dan 30 cm onder het maaiveld hoeft te worden geroerd.