direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding en doelstelling
Plan: Leusden-Oost - Cohensteeg e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0327.103-0501

1.1 Aanleiding en doelstelling

Aanleiding
De gemeente Leusden staat voor de opgave om de komende jaren een groot aantal bestemmingsplannen te actualiseren. Een belangrijke basis voor de inhoud van de nieuwe bestemmingsplannen vormt de "Startnotitie Actualisering bestemmingsplannen". In deze startnotitie, die op 23 december 2010 is vastgesteld, staan enkele uitgangspunten gebaseerd op de Wet ruimtelijke ordening (Wro), het actuele beleid van diverse vakgebieden en (mogelijke) ontwikkelingen in het plangebied.

Het eerste gebied van Leusden dat voorzien wordt van actuele bestemmingsplannen is Leusden-Oost. Het voorliggende bestemmingsplan heeft derhalve betrekking op de buurten Akkerhoeve, Bosveld, Langenbeek, Munnikhove, Noordwijck en Zwanenburg.

Een andere belangrijke reden, naast de startnotitie, om de bestemmingsplannen te actualiseren is het feit dat de bestemmingsplanregelingen voor de verschillende buurten afkomstig zijn uit de jaren 1989-1991. Op basis van de Wro, die sinds 1 juli 2008 van kracht is, zijn gemeenten verplicht om bestemmingsplannen die ouder zijn dan 10 jaar voor 1 juli 2013 te actualiseren.

Doel
Het hoofddoel is het van kracht laten worden van een nieuw, actueel, adequaat en digitaal bestemmingsplan. De gemeente wenst de beschikking te hebben over een doelmatig en passend planologisch regime, dat aan de inwoners en andere gebruikers voldoende rechtszekerheid biedt over hun rechten en plichten. Op basis van de goede ervaringen met de bestaande bestemmingsplannen is het doel van dit bestemmingsplan om de mogelijkheden uit deze plannen in hoofdlijnen te handhaven.

Het bestemmingsplan heeft een overwegend conserverend karakter. Voor grote delen van het plangebied worden geen nieuwe ontwikkelingen meer mogelijk gemaakt. Het gaat om een reeds bestaand ingericht woongebied. In het bestemmingsplan worden vooralsnog geen grootschalige ontwikkelingen opgenomen. Het bestemmingsplan biedt wel flexibiliteit als het gaat om kleinschalige ondergeschikte ontwikkelingen, zoals herinrichting openbaar gebied of beroep aan huis. Met het voorliggende bestemmingsplan beschikt de gemeente over een instrument om gewenste en ongewenste ruimtelijke ontwikkelingen te sturen en te beheersen.

Het bestemmingsplan is afgestemd op de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro), de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en voldoet aan de meest recente inzichten betreffende de digitale uitwisseling en raadpleging (RO-Standaarden) en het Handboek van de gemeente.