Duurzaamheid is anno 2011 een actueel thema. Ook binnen de gemeente Houten wordt aan het aspect duurzaamheid veel belang gehecht. In het collegeprogramma 2010-2014: “Houten werkt!” is het nastreven van een gemeente gericht op duurzaamheid ook als ambitie door het college vastgelegd. Ook bij woningbouw is het aspect duurzaamheid van belang; echter: stringente eisen op het gebied van duurzaamheid zijn niet op te leggen. De regels uit het bouwbesluit zijn leidend; strengere eisen zijn niet op te leggen.
Op projectniveau is voor het plan De Griend zelf het principe van duurzaamheid leidend geweest. Er is door de familie Kool een bewuste keuze gemaakt om voor de toekomst niet langer te kiezen voor bedrijfsactiviteiten op deze plaats en om te kiezen voor de bouw van starterswoningen primair voor inwoners van Schalkwijk. Een bewuste keuze vanuit sociaal-maatschappelijke belangen. In samenhang daarmee ook een keuze vanuit ecologische belangen, namelijk het kunnen sparen van het aanwezige aangrenzende natuurgebiedje en het kleinschalig ontwikkelen van de biologische tuin met streekproducten en het verstrekken van informatie hierover aan belangstellenden (educatie). Economische belangen hebben bij de (duurzaamheids)afweging op projectniveau geen rol gespeeld.
Voor de inrichting van de gemeenschappelijke ruimte is de insteek om waar mogelijk een 'groene' invulling aan het gebied te geven, zoals het toepassen van (half)openverhardingen en te kiezen voor materialen met een lange levensduurverwachting. Er is een voorkeur voor het toepassen van natuurvriendelijke materialen en waar mogelijk hergebruiksmateriaal. Voor regenwater wordt uitgegaan van het principe van gebruik binnen het systeem en eventueel bergen in de bodem. Voor de verlichting wordt uitgegaan van het principe om dit zo beperkt mogelijk te doen om daarmee hinder naar de omgeving (het natuurgebiedje) te voorkomen en ook onnodig verbruik van energie.
Voor wat betreft de woningen geldt dat het een project betreft dat zich richt op starters,voor wie de financiering van de woning vaak een drempel vormt. Omdat en zolang lagere energielasten door financiers niet worden beloond met een hoger te financieren bedrag, is het jammer maar aanvaardbaar dat nu nog niet alle maatregelen worden toegepast om deze woningen energieneutraal te laten zijn. Wel zullen de woningen worden gebouwd volgens het no-regret beginsel, wat betekent dat energiebesparende of -producerende maatregelen die nu nog niet rendabel zijn of toegankelijk voor de doelgroep in een later stadium alsnog kunnen worden aangebracht, zonder drempelverhogende verbouwingskosten. Voorbeelden hiervan zijn voorzieningen om PV-panelen of zonnecollectoren (en de bijbehorende zonneboiler) te kunnen plaatsen. Ook nu toepassen van vloerverwarming of low-H2O units maakt zuinige lage temperatuurverwarming mogelijk en op termijn is ook de drempel op warmtepompen toe te passen hierdoor lager. Belangrijk is dat nu geïnvesteerd gaat worden in een goed geïsoleerde schil van de woning (RC=5), om de redenen dat na-isoleren juist niet eenvoudig gaat. Bij het materiaalgebruik zal uitgegaan worden van ruwbouwmateriaal , zoals het toepassen van materiaal met een lange levensduur. Ook wordt bij de keuze van materialen en het bouwen ingezet op het realiseren van een zo hoog mogelijke energieprestatiecoëfficiënt.