Plan: | Randmeer |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0313.randmeer0800-0402 |
Bodemkwaliteitskaart
Op 29 september 2005 zijn de bodemkwaliteitskaart en het bijbehorende bodembeheerplan door de gemeenteraad vastgesteld. Hieruit blijkt dat de bodem binnen de gemeente Bunschoten voldoet aan de criteria voor schone grond. Uitzonderingen op deze basiskwaliteit vormen:
Het bodembeheerplan geeft de mogelijkheden van vrij grondverzet aan.
Bodeminformatiesysteem (BIS)
In het gemeentelijk bodeminformatiesysteem (bis) zijn alle relevante gemeentelijke en provinciale bodemgegevens opgenomen. Lichte en/of matige bodem- en grondwaterverontreinigingen werden aangetroffen op percelen aan de Oostmaat, Weikamp, Oude Haven en Kerkemaat. In de meeste gevallen was er uiteindelijk geen sprake meer van een gebruiksbeperking.
Bodemsaneringen Oostmaat
De locatie waar de nieuwe jachthaven, het parkeerterrein en botenopslag zijn gepland, liggen nog net op het gedeelte met veenbodem. Dit gedeelte loopt als natuurlijke laagte af naar de voormalige Zuiderzee en reeds decennia lang is dit gedeelte begroeid met riet. De bodemkwaliteit van dit gedeelte van het plangebied zal beïnvloed zijn door de overstromingen van het aanliggende water. Voor zover bekend is hier geen bodemonderzoek verricht, maar naar verwachting vormt de milieuhygiënische kwaliteit van de bodem geen belemmering voor de herinrichting van de locatie.
De Oostmaat heeft een lange geschiedenis van bedrijvigheid in visverwerking en op één enkele locatie revisie van scheepsmotoren (Oostmaat 23/13). Deze activiteiten kunnen hebben geleid tot bodemvervuiling. Op één locatie heeft inmiddels bodemsanering plaatsgevonden (Oostmaat 7). In en om de Oostmaat zijn verschillende locaties waar in het verleden bodembedreigende activiteiten hebben plaatsgevonden.
Op het terrein van de voormalig rokerij aan de Oostmaat is in 2003 bodemonderzoek uitgevoerd. Omdat er niet gekeken is naar de aanwezigheid van asbest in de bodem kon de aanwezigheid van een (ernstige) verontreiniging op het terrein derhalve niet geheel worden uitgesloten. In 2007 is vervolgens verkennend bodemonderzoek en asbestonderzoek uitgevoerd door P&J Milieuservices.
Uit dit rapport 'Verkennend bodemonderzoek en verkennend onderzoek asbest Oostmaat
Bunschoten' (nr 0730501A, d.d. 20 november 2007) blijkt dat vier deellocaties als verdacht worden aangewezen ten aanzien van bodemverontreiniging en één deellocatie als onverdacht. Voor de gronden is verkennend bodemonderzoek uitgevoerd. Uit het bodemonderzoek blijkt dat voor een drietal verdachte deellocaties matig tot sterk verhoogde gehalten arseen in grondwater is aangetroffen. Naar verwachting betreft dit natuurlijk verhoogde achtergrondgehalten. Op de onverdachte locatie blijkt sprake van een lichte verontreiniging.
Voor de gehele locatie houdt de hypothese 'asbest verdacht' geen stand. Uit het onderzoek blijkt dat er in het onderzochte mengmonster geen asbest is aangetroffen.
Geconcludeerd wordt dat de vastgestelde milieuhygiënische bodemkwaliteit geen belemmering vormt voor de verdere ontwikkeling. Aanvullend of nader onderzoek wordt niet nodig geacht. Opgemerkt wordt dat bij afvoer van grond van de locatie een aanvullende keuring gevraagd kan worden.
Oostdijk
De voormalige zeedijk (Oostdijk) is een kunstmatig aangebrachte verhoging waarvan de bodem is aangelegd in 1409. Dit is een periode vóór industrialisatie. Vermoedelijk bestaat de dijk uit een kern van zand, afgedekt met klei. Er wordt niet verwacht dat zich hier verontreinigingen bevinden, echter de grondkwaliteit zal moeten worden beoordeeld. De beoordeling is noodzakelijk om de veiligheidsklasse te bepalen en te bekijken of hergebruik mogelijk is.