direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding en doelstelling
Plan: Randmeer
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0313.randmeer0800-0402

1.1 Aanleiding en doelstelling

1.1.1 Aanleiding

In de zomer van 2006 heeft de commissie Ruimte van de gemeente Bunschoten de herziene versie van 'Plan van Aanpak Herziening bestemmingsplannen' vastgesteld. In de hierbij behorende planning is aangegeven wanneer welk bestemmingsplan voor herziening in aanmerking komt. Voor 2007 stond het opstellen van een herziening van het bestemmingsplan Randmeer op de planning.
Daarbij komt dat het college van burgemeester en wethouders op 20 maart 2007 besloten heeft het gebied van het bestemmingsplan Weikamp uit het plangebied voor het bestemmingsplan Spakenburg-Centrum te knippen. Gelet op de samenhangende problematiek tussen de projecten Kuststrook-Oost en Oostmaat ligt het voor de hand deze nu beide onder te brengen in een herziening van het bestemmingsplan Randmeer.

Enige jaren geleden is al eens gestart met het opstellen van een herziening van het bestemmingsplan Randmeer. Deze werkzaamheden zijn destijds stilgelegd omdat nog niet voldoende duidelijkheid bestond over het landelijk beleid omtrent de problematiek van de permanente bewoning van recreatiebungalows. Ook de op handen zijnde ontwikkelingen rond het project Kuststrook-Oost, die in het plan moesten worden ondergebracht, hebben voor het opschuiven van de planvorming gezorgd.

1.1.2 Doelstelling

Het voorliggende bestemmingsplan heeft deels betrekking op bestaand stedelijk gebied met nieuwe ontwikkelingen binnen stedelijk gebied, deels landelijk (niet stedelijk) en gedeeltelijk ook buitendijks gebied. Naast in beperkte mate de conservering van de bestaande (cultuurhistorische) waarden, moet het bestemmingsplan ook een duidelijk kader bieden voor de nieuwe inbreidingslocatie en de realisatie van de nieuwe jachthaven:

  • de hoofddoelstelling van dit bestemmingsplan is dan ook het bieden van een juridisch kader om bestaande (cultuurhistorische) waarden in het gebied Weikamp/Oostmaat te beschermen en anderzijds de ontwikkeling van de inbreidingslocatie Zuyderzee (voormalig Oostmaat geheten), inclusief de jachthaven planologisch mogelijk te maken;
  • daarnaast heeft dit bestemmingsplan tot doel om een juridisch kader te bieden ten behoeve van de permanente bewoning van de in het plangebied gelegen recreatieparken. Hierbij wordt rekening gehouden met de persoonlijke gedoogstatus voor permanente bewoning welke voor de bewoning van een aantal recreatiewoningen is afgegeven.
1.1.3 Uniforme planologische regeling

In de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (en het bijbehorende Besluit) is de verplichting opgenomen dat een (nieuw) bestemmingsplan in digitale vorm dient te worden vastgesteld. Echter om de overgang van analoog (papier) naar digitaal te versoepelen, is besloten deze verplichting een jaar later (1 juli 2009) in te stellen. Vooruitlopend op deze datum heeft de gemeente Bunschoten besloten om met de nieuwe bestemmingsplannen aan te sluiten op de ministeriƫle richtlijn waarin de ro-standaarden voor digitalisering (RO Standaarden en regels 2008) zijn opgenomen. Op grond van deze standaarden wordt met dit bestemmingsplan aangesloten op het rapport 'Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008 (SVBP 2008)'. Deze standaard geeft aanbevelingen en richtlijnen voor de opzet van bestemmingsplannen. Op een groot aantal punten wijkt deze standaard af van de tot nu toe gebruikelijke vormgeving van bestemmingsplannen in Bunschoten. Bij het opstellen van deze standaard is tevens aangesloten op het Informatiemodel Ruimtelijke Ordening 2008 (IMRO 2008) en de Praktijkrichtlijn Bestemmingsplannen 2008 (PRBP 2008).

Het voorgaande leidt ertoe dat het bestemmingsplan Randmeer op het eerste gezicht afwijkt van de gebruikelijke bestemmingsplanmethodiek in Bunschoten. De volgorde van de bestemmingen, het kleurgebruik van de verbeelding en dergelijke, komen voort uit bovengenoemde regelingen. Inhoudelijk gezien is aangesloten op de in Bunschoten gebruikelijke juridisch-planologische regelingen.
Waar mogelijk is aangesloten op het bestemmingsplan Koenraadswetering, het eerste bestemmingsplan waarmee is aangesloten op de digitale standaarden.