direct naar inhoud van 4.2 Nadere toelichting op de planregels
Plan: Wonen-West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0313.WonenWest1100-0301

4.2 Nadere toelichting op de planregels

De SVBP2008 geeft een verplichte indeling van de hoofdstukken van de regels uit oogpunt van leesbaarheid en raadpleegbaarheid:

  • Hoofdstuk 1 Inleidende regels (begrippen en wijze van meten).
  • Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels.
  • Hoofdstuk 3 Algemene regels (onder meer: anti-dubbeltelbepaling, algemene gebruiksregels, algemene afwijkingsregels en algemene wijzigingsregels).
  • Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels (overgangsrecht en slotregel).

4.2.1 Inleidende regels

In het eerste hoofdstuk van de regels worden begrippen verklaard die in de regels voorkomen en die om een nadere omschrijving vragen. Daarnaast wordt ook aangegeven op welke wijze moet worden gemeten om bijvoorbeeld een goot- of bouwhoogte te bepalen. Deze bepalingen zijn opgenomen conform de SVBP2008.

4.2.2 Bestemmingsregels

De regels van een bestemming zijn als volgt opgebouwd en benoemd, waarbij een bestemmingsregel niet alle elementen hoeft te bevatten. Dit kan per bestemming verschillen.

  • Bestemmingsomschrijving;
  • Bouwregels;
  • Afwijken van de bouwregels;
  • Specifieke gebruiksregels;
  • Afwijken van de gebruiksregels;
  • Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, of van werkzaamheden;
  • Wijzigingsbevoegdheid.


Bestemmingsomschrijving

De bestemmingsomschrijving omvat een opsomming van de functies/gebruiksmogelijkheden binnen de gegeven bestemming. Deze opsomming is van wezenlijk belang, aangezien zij de basis vormt voor de overige op de bestemming betrekking hebbende regels.


Bouwregels

In de bouwregels zijn objectieve regels gesteld met betrekking tot de plaats en de afmetingen van de gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde.


Afwijken van de bouwregels

Hierin zijn mogelijkheden weergegeven om in beperkte mate af te wijken van de bouwregels, indien aan de opgenomen voorwaarden wordt voldaan.


Specifieke gebruiksregels

In de specifieke gebruiksregels worden nadere regels omtrent het gebruik gesteld. Daarnaast kunnen er verbodsbepalingen opgenomen worden.


Afwijken van de gebruiksregels

Hierin zijn mogelijkheden opgenomen om in beperkte mate af te wijken van de specifieke gebruiksregels indien aan de opgenomen voorwaarden wordt voldaan.


Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, of van werkzaamheden

Om de kwaliteiten van een bestemming te beschermen, is een aantal werken en werkzaamheden niet zonder meer toegestaan, maar alleen nadat een omgevingsvergunning is verkregen. De desbetreffende werken en werkzaamheden en de toetsingscriteria voor de beoordeling van een aanvraag voor een omgevingsvergunning zijn hier opgenomen.


Wijzigingsbevoegdheid

Op grond van de Wet ruimtelijke ordening kan in een bestemmingsplan worden bepaald dat burgemeester en wethouders het plan kunnen wijzigen.

4.2.3 Bestemmingen

De in dit bestemmingsplan voorkomende bestemmingen en bijbehorende planregels zullen in deze paragraaf nader worden toegelicht.


Bedrijf

De bestemming 'Bedrijf' is opgenomen voor het verkooppunt van motorbrandstoffen. De verkoop van LPG is bij dit verkooppunt niet toegestaan. Naast de verkoop van motorbrandstoffen zijn ook een shop en een autowasplaats toegestaan. Het verkoopvloeroppervlak van de shop mag niet meer bedragen dan 50 m2.

De gebouwen zijn uitsluitend toegestaan binnen het bouwvlak, waarbij enige ruimte voor uitbreiding is meegenomen. De bouwhoogte van gebouwen mag niet meer bedragen dan 4 m. De overkapping valt onder de bouwwerken, geen gebouwen zijnde.


Detailhandel

De bestemming 'Detailhandel' is opgenomen voor de detailhandelsfuncties binnen het plangebied.

De gebouwen zijn uitsluitend toegestaan binnen het bouwvlak. De maatvoering van deze gebouwen mag niet meer bedragen dan op de verbeelding is weergegeven.


Gemengd

Voor de detailhandelsvestiging met de bovenwoningen aan de Almarestraat is de bestemming 'Gemengd' opgenomen, zodat er flexibiliteit ontstaat. Het perceel mag ook volledig voor wonen worden gebruikt. De functie detailhandel is echter uitsluitend op de begane grond toegestaan.

In het geval van woningsplitsing zal in de directe nabijheid voorzien moeten worden in de parkeerbehoefte.

De gebouwen zijn uitsluitend toegestaan binnen het bouwvlak. De maatvoering van deze gebouwen mag niet meer bedragen dan op de verbeelding is weergegeven.


Groen - 1 en Groen - 2

In het bestemmingsplan 'Wonen-West zijn twee groenbestemmingen opgenomen voor de hoofdgroenstructuur. Binnen deze bestemming 'Groen - 1' zijn uitsluitend groenvoorzieningen toegestaan en daarbij behorende voorzieningen. De bestemming 'Groen - 2' is ruimer. Naast groenvoorzieningen zijn binnen deze bestemming ook parkeervoorzieningen toegestaan. Binnen de bestemming 'Groen - 1' kunnen parkeervoorzieningen enkel mogelijk gemaakt worden door middel van een afwijking bij een omgevingsvergunning.

De mogelijkheden om snippergroen toe te voegen aan de woonpercelen is binnen de beide groenbestemmingen mogelijk via een afwijking.


Horeca

Ten behoeve van horecabedrijven is de bestemming 'Horeca' opgenomen. Binnen de bestemming zijn uitsluitend bedrijven die vallen onder de categorie 'Horeca B' toegestaan. Dit zijn onder andere restaurants, koffieshops, lunchrooms, brasserieën en dergelijke.

De gebouwen zijn uitsluitend toegestaan binnen het bouwvlak. De maatvoering van deze gebouwen mag niet meer bedragen dan op de verbeelding is weergegeven.


Kantoor

De bestemming 'Kantoor' is opgenomen ten behoeve van de uitoefening van administratieve, boekhoudkundige en zakelijke functies. Detailhandel is niet toegestaan.

De gebouwen zijn uitsluitend toegestaan binnen het bouwvlak. De maatvoering van deze gebouwen mag niet meer bedragen dan op de verbeelding is weergegeven.


Maatschappelijk en Maatschappelijk - Begraafplaats

Ten behoeve van de maatschappelijke voorzieningen is de bestemming 'Maatschappelijk' opgenomen. Uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'bedrijfswoning' is een bedrijfswoning toegestaan ten behoeve van deze voorzieningen.

De gebouwen zijn uitsluitend toegestaan binnen het bouwvlak. Dit bouwvlak mag volledig worden bebouwd, tenzij een bebouwingspercentage is opgenomen op de verbeelding.

Ten behoeve van de begraafplaats is de bestemming 'Maatschappelijk - Begraafplaats' opgenomen. De bebouwingsmogelijkheden op de begraafplaats zijn afwijkend ten opzichte van de overige maatschappelijke voorzieningen. Om deze reden is een afzonderlijke bestemming opgenomen voor de begraafplaats. Binnen de bestemming 'Maatschappelijk - Begraafplaats' zijn gebouwen uitsluitend toegestaan binnen het bouwvlak. Daarnaast is geregeld dat ten hoogste twee ondergeschikte bijgebouwen gerealiseerd mogen worden buiten het bouwvlak. Tevens is een opslagruimte mogelijk gemaakt, welke ook ten dienste van de korenmolen De Hoop en het gemeentehuis gebruikt kan worden.


Sport

Ten behoeve van de sporthal aan de Torenvalk is de bestemming 'Sport' opgenomen. Hierbinnen zijn sportvoorzieningen met ondergeschikte horeca zoals de kantine toegestaan, evenals diensten op het gebied van lichaamsverzorging. Ook het parkeerterrein is binnen deze bestemming toegestaan.

De gebouwen zijn uitsluitend toegestaan binnen het bouwvlak. De maatvoering van deze gebouwen mag niet meer bedragen dan op de verbeelding is weergegeven. Vlaggenmasten mogen een bouwhoogte van 10 m hebben.


Tuin

De bestemming 'Tuin' is opgenomen voor de voortuinen van de woningen. De bestemming 'Tuin' is opgenomen voor de gronden tot 1 m achter de voorgevel van de woning.

Binnen de bestemming 'Tuin' zijn geen gebouwen toegestaan met uitzondering van erkers, ingangspartijen en bestaande aan- en bijgebouwen. De aan- en bijgebouwen zijn uitsluitend toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'bijgebouw'. Op de gronden welke grenzen aan de aanduiding 'bijgebouw' is het bouwen van bouwwerken toegestaan, mits de oppervlakte niet meer bedraagt dan 6 m2 en de bouwhoogte niet meer bedraagt dan 2,5 m.


Verkeer en Verkeer - Verblijfsgebied

De wijkontsluitingswegen zijn voorzien van de bestemmingen 'Verkeer'. De overige wegen zijn voorzien van de bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied'.


Water

Voor de watergangen en de waterpartijen binnen het plangebied is de bestemming 'Water' opgenomen.


Wonen - Autobox

De garageboxen binnen het plangebied zijn voorzien van de bestemming 'Wonen - Autobox'. Deze garageboxen zijn bestemd voor de stalling van (motorvoertuigen).

Gebouwen ten behoeve van deze garageboxen zijn uitsluitend toegestaan binnen het bouwvlak.


Wonen - Aaneengesloten, Wonen - Gestapeld, Wonen - Twee aaneengesloten en Wonen - Vrijstaand

In het bestemmingsplan zijn vier woonbestemmingen opgenomen, te weten:

  • 1. Wonen - Aaneengesloten;
  • 2. Wonen - Gestapeld;
  • 3. Wonen - Twee aaneengesloten;
  • 4. Wonen - Vrijstaand.

De woonbestemmingen zijn opgesteld op basis van het type woningen. De aaneen gebouwde woningen zijn bestemd met de bestemming 'Wonen - Aaneengesloten, de gestapelde woningen zijn bestemd met de bestemming Wonen - Gestapeld, de twee-onder-een-kapwoningen worden voorzien van de bestemming 'Wonen - Twee aaneengesloten' en de vrijstaande woningen zijn bestemd met de bestemming 'Wonen - Vrijstaand'.

De bestemmingen 'Wonen - Aangesloten', 'Wonen - Twee aaneengesloten' en 'Wonen - Vrijstaand' hebben dezelfde systematiek. Ook de aan- en uitbouwen en bijgebouwenregelingen van deze bestemmingen zijn nagenoeg identiek. Er wordt uitgegaan van het principe dat diepte van de woningen niet meer mag bedragen dan 12 m, inclusief aan- en uitbouwen. Daarnaast is 85 m2 aan bijgebouwen toegestaan, deze oppervlakte is exclusief de aan- uitbouwen welke onderdeel uitmaken van de diepte van de woning van 12 m. Door middel van een afwijking bij een omgevingsvergunning wordt het mogelijk gemaakt om het gehele hoofdgebouw, twee lagen en een kap, uit te breiden tot een maximale diepte van 12 m. Daarnaast is het mogelijk om door middel van een afwijking bij een omgevingsvergunning de diepte van de eerste bouwlaag uit te breiden tot 18 m.

Voor de bestemming 'Wonen - Gestapeld' is een afwijkende bijgebouwenregeling opgenomen. Bij een gestapelde woning mag ten hoogste één bijgebouw gerealiseerd worden. De oppervlakte van dit bijgebouw mag niet meer bedragen dan 10 m2.

Er wordt steeds uitgegaan van het bestaande aantal woningen. Voor de situaties waar bij recht nieuwe woningen mogelijk gemaakt worden, aan Jan Zwartplantsoen en aan Velduil, is het maximum aantal wooneenheden op de verbeelding aangegeven.

Een woning is gedefinieerd als een complex van ruimten bedoeld voor de huisvesting van één afzonderlijk huishouden of voor maximaal vier afzonderlijke personen. Via een algemene afwijkingsregel is het mogelijk om -onder voorwaarden- een huishouden met meer dan vier personen toe te staan.

Naast de woonfunctie zijn ook vrije beroepen toegestaan binnen de woonbestemming. Dit zijn beroepen met een administratief, juridisch, medisch of soortgelijk karakter. Daarnaast is het mogelijk om door middel van een afwijking bij een omgevingsvergunning de uitoefening van beroeps- of bedrijfsmatige activiteiten toe te staan.

Daarnaast zijn de bestaande garageboxen als zodanig bestemd (Wonen - Garageboxen).


Wonen - Woonwagencentrum

Voor het woonwagencentrum binnen het plangebied is de bestemming 'Wonen - Woonwagencentrum' opgenomen. Binnen deze bestemming zijn ten hoogste vijf standplaatsen voor woonwagens toegestaan.


Waarde - Archeologie

Ter bescherming van de archeologische waarden binnen het plangebied zijn er drie dubbelbestemmingen opgenomen, te weten:

  • 1. Waarde - Archeologie 2;
  • 2. Waarde - Archeologie 3;
  • 3. Waarde - Archeologie 4.

De archeologische waarden worden beschermd doordat slechts mag worden gebouwd indien de aanvrager van een omgevingsvergunning voor het bouwen een onderzoeksrapport kan overleggen. Vervolgens kunnen aan de omgevingsvergunning voor het bouwen voorwaarden worden gesteld.


Waterstaat - Waterkering

Ten behoeve van de bescherming van de waterkering is de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering' opgesteld. Op deze gronden mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde worden gebouwd ten behoeve van de waterkering.

4.2.4 Algemene regels

In hoofdstuk 3 van de regels zijn de algemene regels die betrekking hebben op het gehele bestemmingsplan opgenomen. Het betreft onder meer de anti-dubbeltelbepaling.

Daarnaast zijn algemene gebruiksregels opgenomen waarin het gebruik is beschreven dat in strijd is met het bestemmingsplan.

Ook zijn algemene aanduidingsregels opgenomen ten behoeve van de aanduidingen 'geluidzone - industrie'.

Voorts biedt het plan op diverse onderdelen zogenaamde algemene afwijkingsregels. Dat gaat over kleine afwijkingen van de regels, het realiseren van nutsvoorzieningen en over het toelaten van meer dan vier afzonderlijke personen in een woning.

In de algemene wijzigingsregels zijn regels opgenomen ten behoeve van het wijzigen van het plan. Op een aantal locaties wordt het mogelijk gemaakt om nieuwe woningen, door middel van een wijzigingsbevoegdheid, te realiseren. Deze locaties zijn voorzien van een aanduiding. Tevens is het via een algemene afwijkingsregel mogelijk om een Bed and breakfast onder bepaalde voorwaarden op kleine schaal in woningen toe te staan.

4.2.5 Overgangs- en slotregels

In het hoofdstuk 'Overgangs- en slotregels' is het overgangsrecht opgenomen. Op basis van het Bro is het verplicht om dit overgangsrecht op te nemen.

Daarnaast is in de slotregel aangegeven op welke wijze het plan aangehaald kan worden.