direct naar inhoud van 3.3 Geluidhinder
Plan: Wonen-West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0313.WonenWest1100-0301

3.3 Geluidhinder

In de Wet geluidhinder (Wgh) wordt aangegeven dat, in geval van wegverkeerslawaai, de geluidsbelasting aan de gevel van nieuwe geluidsgevoelige bebouwing de 48 dB niet mag overschrijden.


Het aandachtsgebied voor geluid langs een verkeersweg heet in het jargon van de Wgh: geluidszone. Iedere weg heeft een geluidszone. Voor 50 km/uur-wegen binnen de bebouwde kom gelden geluidszones van 200 m. Indien nieuwe woningen of andere geluidsgevoelige bestemmingen binnen de geluidszone (kunnen) worden gerealiseerd, dient er een geluidsonderzoek plaats te vinden. Er zal dan moeten worden bepaald waar de 48 dB-contour ligt. Als de gevelbelasting (door een grotere afstand of andere maatregelen) niet onder de voorkeursgrenswaarde van 48 dB is te houden, kan de gemeente voor bepaalde situaties een hogere grenswaarde vaststellen. Voor een nieuwbouwwoning in het bebouwde gebied is deze hogere grenswaarde, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, maximaal 63 dB. Langs wegen met een 30 km/uur-regime geldt geen geluidszone.


Situatie

Door het plangebied lopen enkele doorgaande wegen (Westsingel, Groen van Prinsterersingel en Bikkersweg) met een snelheidsregime van 50 km/uur. Voor deze wegen geldt, zolang ze gelegen zijn binnen de bebouwde kom, een geluidszone van 200 m en daarbuiten is de zone 250 m. Alle ontwikkelingen die binnen deze zones plaatsvinden en betrekking hebben op geluidsgevoelige bestemmingen, bijvoorbeeld woningen, dienen te worden onderzocht.


De overige wegen in het plangebied zijn alle 30km/uur-wegen en hebben geen geluidszone en hoeven in het kader van de Wgh niet te worden onderzocht. De geluidsbelasting vanwege deze wegen speelt echter wel een rol bij een eventuele omgevingsvergunningaanvraag. Het is daarom in het kader van 'een goede ruimtelijke ordening' verstandig deze in een vroeg stadium mee te nemen in de planvorming.


Voorliggend bestemmingsplan voorziet wel in de bouw van één inbreidingslocatie van twee woningen en in het toevoegen van een woning aan Velduil. Deze zijn echter niet gelegen binnen een geluidszone waarvoor onderzoek nodig is.


Ontwikkeling

In het bestemmingsplan worden, met uitzondering van de genoemde twee inbreidingen, geen nieuwe ontwikkelingen van geluidsgevoelige functies bij recht toegelaten. Een akoestisch onderzoek is in dit kader dan ook niet noodzakelijk. Wel zijn er op enkele plaatsen via wijziging nieuwe woningen toegelaten. Voor die gevallen zal veiliggesteld worden dat voldaan wordt aan de bepalingen van de Wet geluidhinder.


Uitgangspunten voor het bestemmingsplan

  • Het onderhavige bestemmingsplan is een conserverend plan, met uitzondering van twee inbreidingen. Het aspect geluid heeft dan ook geen directe invloed op (de regels) van het bestemmingsplan.
  • Bij het toepassen van de wijzigingsbevoegdheden (naar wonen) is bepaald dat voldaan moet worden aan de bepalingen van de Wet geluidhinder.