direct naar inhoud van 2.8 Water
Plan: Wonen-West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0313.WonenWest1100-0301

2.8 Water

Situatie

Het plangebied kent een aantal fraaie watergangen, bijvoorbeeld langs de westelijke grens van het plangebied lopen de Blokhuiswetering en de Nieuwe Broerswetering. Ook rond de buurten in met name de wijk Bikkersvaart komen enkele waterpartijen/vijvers van enige omvang voor. Tenslotte wordt de gemeentelijke begraafplaats omsloten door een watergang van enige omvang.


In het plangebied ligt ten zuiden van de Frans Jacobsweg een gescheiden rioleringssysteem. Woningen in dat deel van het gebied hebben een gescheiden afvoer.

Ten noorden van de Frans Jacobsweg ligt een gemengd stelsel. In de periode 2005/2011 is al een groot gedeelte van dit deel van het plangebied afgekoppeld. Dat wil zeggen dat de verharding in openbaar gebied afgekoppeld is en het hemelwater via hemelwaterriolen afgevoerd wordt naar het oppervlaktewater.

Ten behoeve van dakvlakken van woningen, garages etc. zijn voor de afvoer van hemelwater voorzieningen getroffen om hemelwater apart af te voeren. Hiervan wordt (nog) geen gebruik gemaakt.


Riolering

Het rioleringsbeleid in Bunschoten is er op gericht om alle verharding in openbare ruimte af te koppelen. Het gevoerde en te voeren rioleringsbeleid in Bunschoten sluit aan op de trits 'schoonhouden, scheiden en zuiveren'. Schoon hemelwater wordt in hemelwaterriolen schoon gehouden en afgevoerd naar het oppervlaktewater. Vuil (huishoudelijk) afvalwater wordt in vuilwaterriolen afgevoerd naar de RWZI in Amersfoort waar het water wordt gezuiverd. Ook het water uit gemengde stelsels (hemel- en afvalwater in 1 stelsel) gaat rechtstreeks naar de zuivering.


Beleid en ontwikkelingen

Op grond van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) dient in de toelichting op ruimtelijke plannen een waterparagraaf te worden opgenomen, met de beschrijving van de wijze waarop rekening is gehouden met de gevolgen van het plan voor de waterhuishoudkundige situatie. In deze paragraaf dient uiteengezet te worden of en in welke mate het plan in kwestie gevolgen heeft voor de waterhuishouding, dat wil zeggen voor het grondwater en voor het oppervlaktewater. Het is de schriftelijke weerslag van de zogenaamde watertoets: 'het hele proces van vroegtijdig informeren, adviseren (door de waterbeheerder), afwegen en beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten'.


Waterbeleid 21e eeuw

Begin 2001 ondertekenden het Rijk, het IPO, de VNG en de Unie van waterschappen de Startovereenkomst Waterbeleid 21e eeuw. Met het Waterbeleid 21e eeuw wordt ingespeeld op toekomstige ontwikkelingen, die hogere eisen stellen aan het waterbeheer. Het gaat hierbij om onder meer de klimaatverandering, de bodemdaling en de zeespiegelrijzing. Het Waterbeleid 21e eeuw heeft twee principes voor duurzaam waterbeheer geïntroduceerd, te weten de tritsen:

  • vasthouden, bergen en afvoeren;
  • schoonhouden, scheiden en zuiveren.


De trits 'vasthouden, bergen en afvoeren' houdt in, dat overtollig water zoveel mogelijk bovenstrooms wordt vastgehouden in de bodem en in het oppervlaktewater. Vervolgens wordt zo nodig het water tijdelijk geborgen in bergingsgebieden en pas als vasthouden en bergen niet meer mogelijk is, wordt het water afgevoerd.


Bij de trits 'schoonhouden, scheiden en zuiveren' gaat het erom dat het water zoveel mogelijk wordt schoongehouden. Vervolgens worden schoon en vuil water zoveel mogelijk gescheiden en als laatste, wanneer schoonhouden en scheiden niet mogelijk is, komt het zuiveren van verontreinigd water aan bod.


Dijkverbetering Randmeren en Eem

Ten noorden van Bunschoten/Spakenburg ligt een primaire dijk. Het Waterschap Vallei&Eem heeft het project Dijkverbetering Randmeren en Eem opgesteld. Dit is uitgewerkt in het Ontwerp-projectplan Veiligheid Zuidelijke randmeren en Eem (11 april 2011). Er wordt aangegeven dat er maatregelen nodig zijn voor het deeltraject Bunschoten/Spakenburg. De waterkering in de kern van Bunschoten-Spakenburg bestaat uit kades langs de haven en uit iets hoger gelegen delen in de historische kern. Over het algemeen is deze waterkering niet hoog genoeg. De verbeteringsmaatregelen in dit gebied bestaan uit wegophoging en uit het aanbrengen van een opklapbare waterkering.


afbeelding "i_NL.IMRO.0313.WonenWest1100-0301_0004.png"


Keur

Het Waterschap Vallei en Eem is de waterkeringbeheerder. Vooralsnog wordt in het kader van dit bestemmingsplan uitgegaan van de keur en legger voor de huidige dijk. In de nieuwe Keur zijn de voormalige kernzone en de beschermingszone samengevoegd tot de zone 'waterkering'. Deze zone strekt van circa 130 m binnendijks tot bijna 180 m buitendijks (gemeten vanuit de buitenkruinlijn). Alle werken die gevolgen kunnen hebben voor de waterkering zijn vergunningplichtig bij de betreffende beheerder; voor iedere zone gelden andere beperkingen. Vooralsnog wordt aangenomen dat deze zone voldoende is voor toekomstige dijkverbeteringen in de kern van Bunschoten-Spakenburg.


afbeelding "i_NL.IMRO.0313.WonenWest1100-0301_0005.png" Huidige beschermingszone en zonewaterkering Westdijk


Waterplan 2006-2015

Het gemeentelijk beleid op het gebied van water is beschreven in het 'Waterplan Bunschoten, Watervisie 2006-2015'. Het waterplan is opgesteld door Gemeente Bunschoten, Waterschap Vallei & Eem en drinkwaterbedrijf Hydron.


Door middel van streefbeelden is vastgelegd hoe het water er in 2015 uit moet zien. In het waterplan zijn binnen de gemeente vier deelgebieden onderscheiden: polderland-west, bebouwd gebied, Laak en ommeland en Eemmeer en kust. De streefbeelden verschillen per deelgebied. Voor het plangebied zijn alleen het streefbeeld voor het bebouwde gebied en een aantal algemene (gemeentebrede) streefbeelden van belang.

  • De gemeentebrede streefbeelden richten zich op de veiligheid van het gebied tegen overstroming, op de verbetering van de grond- en oppervlaktewaterkwaliteit en op duurzaam beheer van de grondwatervoorraad.
  • Voor het bebouwd gebied ligt de nadruk op een betere waterkwaliteit, een verantwoord grondwaterbeheer en het toegankelijk en zichtbaar maken van water. Extra aandacht verdienen nieuwbouwlocaties (woningbouw en bedrijventerreinen). Voldoende waterberging en verantwoord afkoppelen van regenwater zijn hier de voornaamste aandachtspunten.


In het voorliggende bestemmingsplan worden geen nieuwe ontwikkelingen bij recht mogelijk gemaakt, waarvoor een aanpassing van de waterhuishoudkundige situatie zal optreden. Voor de plannen die integraal worden overgenomen, zijn in de eerdere ruimtelijke procedures al afspraken gemaakt met betrekking tot de te nemen waterhuishoudkundige maatregelen.


Uitgangspunten voor het bestemmingsplan

  • De bestaande watergangen en groter oppervlaktewateren zijn bestemd als 'water'.
  • De Westdijk krijgt de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering'.
  • Bermsloten zijn medebestemd binnen de verkeersbestemmingen.