direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding en doelstelling
Plan: Eemdijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0313.Eemdijk0400-0401

1.1 Aanleiding en doelstelling

Dit bestemmingsplan dient ter vervanging van de geldende bestemmingsregelingen voor het plangebied dat bestaat uit het historische dijkdorp Eemdijk, inclusief een kleinschalige laat-20e-eeuwse woonbuurt (Kerkepad e.o.) die enkele jaren geleden is afgerond. Voor het reeds bestaande deel van de kern is dit bestemmingsplan een voortzetting van de vigerende regeling. Slechts in enkele incidentele gevallen zal de nieuwe hoofdfunctie en gebruikswijze afwijken van de tot dusver toegestane gebruiksmogelijkheden.
Ontwikkelingen, met name woningbouw, zijn beperkt tot enkele reeds bestaande inbreidingsmogelijkheden. Dit bestemmingsplan heeft dan ook een overwegend conserverend karakter, met uitzondering van de hiervoor genoemde woningbouwlocaties.

De gemeente Bunschoten staat voor de opgave om de komende jaren enkele bestemmingsplannen binnen de gemeente te actualiseren. Met de inwerkingtreding van de Wro op 1 juli 2008 zijn gemeenten namelijk verplicht om over actuele bestemmingsplannen te beschikken. Voorliggend bestemmingsplan betreft een actualisatie van de geldende bestemmingsregelingen en voldoet hiermee aan de verplichting om over een actueel plan te beschikken.

Doel
Het doel van dit bestemmingsplan is het van kracht laten worden van een nieuw, actueel, adequaat en digitaal bestemmingsplan voor de bebouwde kom van Eemdijk. De gemeente wenst de beschikking te hebben over een doelmatig en passend planologisch regime, dat aan de inwoners en andere gebruikers voldoende rechtszekerheid biedt over hun rechten en plichten. Voorliggend bestemmingsplan betreft hoofdzakelijk een voortzetting van de vigerende regeling.

Een ander belangrijk doel is het streven van de gemeente naar het behouden en waar mogelijk versterken van de bestaande stedenbouwkundige structuur en woonklimaat van het dorp. Er wordt gestreefd naar een 'duurzaam veilige' inrichting van de leefomgeving. Voortvloeiend uit het streven naar behoud van de stedenbouwkundige waarden wordt er nadrukkelijk naar gestreefd om de karakteristieke elementen in het plangebied te behouden.