Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Dorp Odijk 2012
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0312.bpODKdorpodijk-va02

5.12 Duurzaamheid

De overheid stimuleert duurzaamheid onder andere door steeds strengere eisen te stellen aan de energieprestatie van gebouwen. Zij streeft naar het energieneutraal bouwen in 2020. Hiervoor dient de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) gelijk aan nul te zijn. Ook de provincie zet met haar beleid in op duurzaamheid. In de structuurvisie streeft de provincie naar zelfvoorzienendheid voor energie.
 
De gemeente Bunnik heeft de ambitie uitgesproken om tussen nu en 2050 volledig energieneutraal te zijn. In 2020 betekent dat 30% minder uitstoot van broeikasgassen, 2% energiebesparing per jaar en 20% duurzame energie. In 2030 is de opgave 50% duurzame energie en 50% energiebesparing. Voor het terugdringen van de CO2-uitstoot door energiebesparing en het verminderen van het energiegebruik is de volgende duurzaamheidsinzet geformuleerd:
  1. Verbeteren energieprestatie bestaande woningvoorraad in herontwikkelingsplannen door inzetten van EnergiePrestatieAdvies (EPA);
  2. Energiezuinige nieuwbouw en verscherpte EPC-norm door standaard toepassen van GPR-gebouw;
  3. Optimaliseren energievoorziening in stedelijke vernieuwings- en ontwikkelingsprojecten door per project een energievisie en –plan als onderdeel van de planvorming op te stellen;
  4. Installeren van duurzame energiebronnen en stimuleren gebruik duurzame energie.
 
Gemeentelijke Praktijkrichtlijn - gebouw is ook inzetbaar om de uitstoot van broeikasgassen en de uitputting van grondstoffen te kwantificeren. Dit wordt, op basis van het nieuwe Bouwbesluit, mogelijk verplicht voor constructie-onderdelen van een woonfunctie en kantoren van meer dan 100 m2.
 
Duurzaam bouwen
De duurzaamheidsambitie voor gebouwen in de gemeente wordt gesteld in termen van scores van het instrument GPR - gebouw. GPR - gebouw geeft per thema een ‘rapportcijfer’ uiteenlopend van 6 tot 10 (10 staat voor maximale duurzaamheid), afhankelijk van de gebruiksfunctie. GPR - gebouw hanteert de volgende thema’s: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Gemeente Bunnik stelt als ambitieniveau een GPR score van gemiddeld het cijfer 7,5.
 
De ontwikkelaar of de architect kan bij de gemeente een sublicentie van het instrument GPR - gebouw aanvragen. De resultaten van de GPR score kunnen bij de bouwaanvraag worden ingediend.
 
Planspecifiek
Bij ruimtelijke ontwikkelingen streeft de gemeente naar een bovenwettelijke mate van duurzaamheid. Hiertoe maakt zij gebruik van het instrument GPR - gebouw en stimuleert zij ontwikkelaars dit ook te doen. Het voorliggende bestemmingsplan hindert de gemeente niet in deze ambitie.