Plan: | Huize Het Oosten |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0310.0007BP00207-OH01 |
Het bestemmingsplan 'Huize Het Oosten' biedt de juridisch-planologische basis om nieuwbouw voor Huize Het Oosten te kunnen realiseren. Het terrein van Huize Het Oosten maakt deel uit van Bilthoven Noord, waarvoor op dit moment een nieuw bestemmingsplan in voorbereiding is. Voor specifieke nieuwbouwprojecten kan het noodzakelijk zijn dat het bestemmingsplan tussentijds wordt herzien ter plaatse van de nieuwbouwlocatie. Het onderhavige bestemmingsplan 'Huize Het Oosten' wordt vooruitlopend op de actualisatie van het bestemmingsplan 'Bilthoven Noord' vastgesteld. Voor dit projectbestemmingsplan wordt aangesloten bij de algemene bestemmingsplansystematiek van de gemeente.
Gezien het specifieke doel van dit bestemmingsplan kent het slechts één bestemming, te weten 'Maatschappelijk - 1'. De bijbehorende groen- en parkeervoorzieningen zijn niet als zodanig bestemd, maar toegestaan binnen de bestemming ‘Maatschappelijk - 1’. Ter verduidelijking wordt hieronder per artikel de bestemmingsregeling toegelicht.
Artikel 1: Begrippen
In dit artikel worden de begrippen gedefinieerd, die in de regels worden gehanteerd. Bij de toetsing aan het bestemmingsplan wordt uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende begrippen toegekende betekenis. Voor zover in de regels begrippen worden gebruikt die niet in het artikel staan vermeld, wordt aangesloten bij het normale spraakgebruik.
Artikel 2: Wijze van meten
Dit artikel geeft aan hoe de verschillende maten die bij het bouwen in acht moeten worden genomen, bepaald moeten worden.
Artikel 3: Maatschappelijk - 1
Het plangebied heeft de bestemming ‘Maatschappelijk - 1’ gekregen. De gemeente De Bilt hanteert de bestemming ‘Maatschappelijk - 1’ voor activiteiten gericht op sociale, maatschappelijke, educatieve en openbare dienstverlening. Hiertoe behoort een verzorgings- en verpleeghuis met bijbehorende wooneenheden en sociale en medische voorzieningen als onderdeel van het totale woonzorgcentrum.
De bouwhoogte van gebouwen mag niet meer bedragen dan 17 meter of 14 meter. 17 meter is van toepassing op de zuidoosthoek van het terrein, waar de huidige gebouwen van de Mondriaanstaete zijn gelegen. Dit betreft gebouwen van vijf bouwlagen. Op de rest van het terrein zijn gebouwen met vier bouwlagen toegestaan.
Met een bouwvlak is aangegeven dat er geen gebouwen direct langs de randen van het terrein zijn toegelaten. Hierbij zijn de stedenbouwkundige randvoorwaarden uit het Ruimtelijk Kwaliteitskader en de locatie van de bestaande bebouwing in acht genomen. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zoals lantaarnpalen, de hellingbanen, muren en hekken, zijn wel toegestaan buiten het bouwvlak.
Ten slotte is bepaald dat het terrein binnen het bouwvlak voor maximaal 32% met gebouwen mag worden bebouwd. Dit is bepaald op een terreinoppervlakte binnen het bouwvlak van 3,7 hectare en een bebouwd oppervlak met gebouwen (inclusief de overdekte gangen) in de nieuwe situatie van 1,1 hectare. Na uitvoering van de nieuwbouwplannen is ruim 30% van het terrein bebouwd. Dit betekent dat er enige flexibiliteit is voor kleinschalige nieuw- of verbouwplannen.
Artikel 4: Waarde - Archeologie
Er is een middelhoge tot hoge verwachting aangaande het aantreffen van archeologische resten. Aangezien nog niet duidelijk is of en zo ja, waar er waardevolle resten in de bodem aanwezig zijn, kunnen bouw- en graafwerkzaamheden op dit moment niet zo maar worden toegestaan. Met de bestemming 'Waarde - Archeologie' geldt in beginsel een verbod op bouwwerkzaamheden en het uitvoeren van werken en werkzaamheden. Indien uit nader archeologisch onderzoek blijkt dat ter plekke geen archeologische resten aanwezig zijn of dat archeologische waarden op een juiste wijze worden geborgd, dan kunnen de werkzaamheden doorgang vinden. Burgemeester en wethouders zijn vanwege de archeologische waarden bevoegd nadere eisen te stellen met betrekking tot het treffen van technische maatregelen, het doen van opgravingen of de werkzaamheden te laten begeleiden door een archeologisch deskundige.
Artikel 5: Anti-dubbeltelregel
Deze regel voorkomt dat grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het verlenen van een bouwvergunning, nogmaals in beschouwing wordt genomen bij het beoordelen van latere bouwplannen.
Artikel 6: Algemene ontheffingsregels
Dit artikel geeft burgemeester en wethouders de bevoegdheid om voor bepaalde kleine afwijkingen ontheffing te verlenen van de regels van dit bestemmingsplan.
Artikel 7: Algemene procedureregels
Dit artikel legt vast welke procedure gevolgd dient te worden bij toepassing van de ontheffingsbevoegdheid zoals bedoeld in artikel 5.
Artikel 8: Overige regels
Dit artikel legt vast dat wanneer verwezen wordt naar wettelijke regelingen, gedoeld wordt op de regeling, zoals deze geldt op het moment van terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan.
Artikel 9: Overgangsrecht
Dit artikel bevat regels voor bouwwerken en gebruik die afwijken van de regels van dit bestemmingsplan, wanneer dit in werking treedt.
Artikel 10: Slotregel
De slotregel geeft aan hoe de regels worden aangehaald.