Plan: | ABC cluster Liendert e.o. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0307.BP00084-0301 |
Hoofdstukopbouw van de regels:
De regels zijn verdeeld over vier hoofdstukken:
Per bestemming:
Hieronder volgt een uitleg van een aantal bestemmingen die het bestemmingsplan kent. Sommige bestemmingen spreken voor zich en worden daarom niet nader toegelicht.
Naast de bestemmingen kent het bestemmingsplan dubbelbestemmingen. In een dubbelbestemming staan aanvullende regels voor het bouwen, slopen en/of het gebruik van grond of gebouwen, met als doel om de in de bestemming aangegeven waarden te beschermen (zoals acheologische waarden of cultuurhistorische waarden). De dubbelbestemming geldt naast de regeling die is verbonden aan de overige bestemmingen ter plekke, aan beide moet worden getoetst.
Behalve bestemmingen en dubbelbestemmingen zijn binnen het bestemmingsplan aanduidingen te onderscheiden. Aanduidingen bevatten meer specifieke voorwaarden die gesteld worden aan het gebruik of het bouwen en gelden voor een specifiek gebied of pand binnen het bestemmingsplangebied. Een aanduiding kan gelden voor een gebied waarbinnen meerdere bestemmingen aanwezig zijn. Een voorbeeld van een aanduiding is de aanduiding "horeca", dat soms gebruikt wordt om aan te geven dat binnen een specifiek pand horca is toegestaan.
Detailhandel
De bestemming "detailhandel" is opgenomen voor panden waarbinnen zich uitsluitend winkels bevinden, zoals een supermarkt.
Gemengd (1 en 2)
Panden waarbinnen meerdere functies aanwezig zijn, geven we aan met een bestemming "gemengd". In dit bestemmingsplan onderscheiden we de bestemming "gemengd-1" en "gemengd-2". Bij gemengd-1 zijn op de begane grond andere functies dan het wonen toegestaan, zoals bepaalde vormen van dienstverlening, kleine bedrijfjes en bepaalde maatschappelijke voorzieningen.
Ook bij gemengd-2 zijn op de begane grond andere functies dan het wonen toegestaan. Het gaat om dezelfde functies als bij 'gemengd-1', maar dan aangevuld met detailhandel. Het moet dan gaan om kleinschalige detailhandel, dus bijvoorbeeld niet een bouwmarkt of meubelhandel.
Groen
In het plangebied komen nieuw te realiseren groengebieden voor. De bestemming 'groen' is erop gericht om het groene karakter in stand te houden waar dat nodig is. Daarom wordt hier geen bebouwing mogelijk gemaakt.
De gronden met een groenbestemming zijn bestemd voor groenvoorzieningen, parken en plantsoenen, voet- en fietspaden en kleine speelvoorzieningen (zoals wipkippen of een losse glijbaan). Er mogen alleen nutsvoorzieningen en bouwwerken zoals palen, masten en verlichtingselementen worden gerealiseerd.
Horeca
De panden in het gebied die geheel of gedeeltelijk in gebruik zijn voor horeca hebben een horeca bestemming gekregen. Met een aanduiding is aangegeven om wat voor categorie horeca het gaat. Dit kan horeca van categorie a zijn (oa restaurants), categorie b (oa café's en dancings). Op de verdieping(en) is wonen toegestaan.
Maatschappelijk
De ABC school heeft de bestemming "Maatschappelijk" gekregen. Binnen deze bestemming zijn de diverse functies dat het gebouw moet huisvesten toegestaan.
Binnen de maatschappelijke bestemming is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen aanvullend een ander soort maatschappelijke voorziening te realiseren. Zo kan enige vorm van flexibiliteit in het gebruik ontstaan. Voorwaarde is dat de wijziging geen nadelige gevolgen heeft voor de woonomgeving vanwege geluids-, verkeers- of parkeeroverlast en dat wordt voorzien in voldoende parkeergelegenheid.
Tuin
Voortuinen bij de bestaande woningen hebben de bestemming "Tuin" gekregen. Binnen deze bestemming mogen uitsluitend erkers, ingangspartijen en andere bouwwerken worden gebouwd ten dienste van de aangrenzende bestemming. Daarnaast is een verboden gebruik opgenomen voor parkeren.
Verkeer- en verblijfsgebied
In het plangebied komen uitsluitend erftoegangswegen (de 30 kilometer zones in woongebieden) voor. Deze erftoegangswegen hebben de bestemming "Verkeer - Verblijfsgebied" gekregen. Binnen deze bestemming mogen alleen nutsvoorzieningen en andere bouwwerken zoals palen, masten en verlichtingselementen en geluidwerende voorzieningen worden gerealiseerd.
Wonen
De bestemnming Wonen is uitsluitend gebruikt voor bestaande woningen in het plangebied waar verder niets aan wijzigt. De regeling uit het voorgaande bestemmigsplan, Amersfoort Oost, is hierbij overgenomen.
In Liendert komen 4 woonbestemmingen voor, elk aangeduid met een nummer. De vier woonbestemmingen worden voor alle bestemmingsplannen gebruikt zodat een eenduidige bestemmingsregeling ontstaat voor de woningen in Amersfoort.
Woongebied -1
Deze bestemming is vergelijkbaar met de bestemming Wonen-1, met het enige verschil dat deze woningen nog gebouwd moeten worden. Per woning moet voldaan worden aan de geldende parkeernorm, de parkeerplaatsen moeten binnen het bestemmingsvlak worden gerealiseerd. Het maximum aantal woningen is dan ook afhankelijk van de ruimte die er is om parkeerplaatsen te realiseren. Verder is bepaald dat de woningen in twee bouwlagen en een kap moeten worden uitgevoerd.
Woongebied - 2
Deze bestemming is vergelijkbaar met de bestemming Wonen-4, met het enige verschil dat deze woningen nog gebouwd moeten worden. De woningen worden in één gebouw gerealiseerd, maar per woning moet voldaan worden aan de geldende parkeernorm. De parkeerplaatsen moeten binnen het bestemmingsvlak worden gerealiseerd. Verder is bepaald dat het maximum aantal bouwlagen 4 bedraagt.
Waarde - archeologie (dubbelbestemming)
Het plangebied is een gebied met zowel hoge archeologische waarden als lage, middelhoge en hoge archeologische verwachtingen binnen de bebouwde kom aanwezig. In de regels en op de verbeelding zijn hiervoor de dubbelbestemmingen "Waarde-Archeologie 1 t/m 4" (afhankelijk van de verwachting ter plekke) opgenomen.
Er mag slechts worden gebouwd indien aanvrager van een omgevingsvergunning een archeologisch onderzoeksrapport heeft overgelegd waarin de archeologische waarden naar het oordeel van burgemeester en wethouders voldoende zijn vastgesteld. Er zijn uitzonderingen op het overleggen van een onderzoeksrapport en er kunnen voorwaarden aan de vergunning worden verbonden. Daarnaast is het verboden om zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden uit te voeren, over een oppervlakte van meer dan 500 m². Ook hierop zijn uitzonderingen mogelijk en kunnen voorwaarden aan de vergunning worden verbonden.
Gevellijn
Met de gevellijn geven we aan dat nieuw te bouwen woningen met de voorgevel op de gevellijn moeten worden gebouwd. De aanduiding 'gevellijn' ligt langs de Wiekslag. Door woningen hier verplicht met de voorzijde op te situeren, ontstaat een achtertuin waar geen sprake is van een hoge geluidsbelasting van het verkeer op de Wiekslag. De woningen beschikken daarmee over een geluidsluwe zijde.