Plan: | Koedijkerweg 53-55 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0307.BP00080-0301 |
Dit bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, regels en een toelichting. De verbeelding en de regels vormen tezamen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan. Beide planonderdelen dienen in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast. Op de verbeelding zijn de bestemmingen aangewezen. Aan deze bestemmingen zijn bouwregels en regels betreffende het gebruik gekoppeld. De toelichting heeft geen rechtskracht, maar vormt niettemin een belangrijk onderdeel van het plan. De toelichting van dit bestemmingsplan geeft een weergave van de beweegredenen, de onderzoeksresultaten en de beleidsuitgangspunten die aan het bestemmingsplan ten grondslag liggen. Tot slot is de toelichting van wezenlijk belang voor een juiste interpretatie en toepassing van het bestemmingsplan. In de volgende paragraaf wordt nog een nadere uitleg gegeven over de regels in het bestemmingsplan.
De regels zijn verdeeld over vier hoofdstukken:
Hieronder volgt een uitleg van een aantal bestemmingen die het bestemmingsplan kent. Sommige bestemmingen spreken voor zich en worden daarom niet nader toegelicht.
Naast de bestemmingen kent het bestemmingsplan ook dubbelbestemmingen. Een dubbelbestemming omvat een eigen stelsel van regels voor bouwen en gebruik voor het behoud en de bescherming van de in de dubbelbestemming aangegeven waarden. De dubbelbestemming functioneert naast de regeling die is verbonden aan de onderliggende bestemming.
Behalve bestemmingen en dubbelbestemmingen zijn binnen het bestemmingsplan aanduidingen te onderscheiden. Deze aanduidingen bevatten specificaties van bestemmingen en dubbelbestemmingen met betrekking tot het gebruik of het bouwen. Functieaanduidingen en bouwaanduidingen worden opgenomen in het artikel van de bestemming waarin ze voorkomen. Gebiedsaaanduidingen hebben een eigen artikel omdat deze aanduidingen zich meestal over meerdere bestemmingen uitstrekken.
Het bestaande bedrijf op het perceel heeft in dit bestemmingsplan de bestemming "Bedrijf" gekregen. In de bestemming zijn bouwvlakken opgenomen waarbinnen de bestaande bebouwing mag staan. Daarnaast biedt deze bestemming ruimte voor een beperkte uitbreiding van de bedrijfsbebouwing.
Binnen de bestemming is het mogelijk om te schuiven met de bouwblokken. Hiervoor is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen. Voorwaarden voor het meewerken aan een dergelijke afwijking zijn een goede landschappelijke inpassing van de nieuwe bebouwing en er moet vooraf een inrichtingsplan worden overlegd voor de erfinrichting. De oppervlakte van de bebouwing mag niet toenemen bij het schuiven met de bouwblokken.
Binnen de bestemming "Bedrijf" is een aanduising "afschermend groen" opgenomen, waar een groene afscherming gerealiseerd wordt. Dit om de nieuw te bouwen loods landschappelijk goed in te passen.
Binnen de bestemming is in principe geen buitenopslag toegestaan. Op een deel van het perceel is de aanduiding "opslag" opgenomen, waar in uitzondering op het verbod op buitenopslag wel buitenopslag ten behoeve van het ter plaatse gevestigde bedrijf is toegestaan.
In het deel van het plangebied dat een echt woonkarakter heeft, hebben de voortuinen bij de woningen de bestemming "Tuin" gekregen. Binnen deze bestemming mogen uitsluitend erkers, ingangspartijen en andere bouwwerken worden gebouwd ten dienste van de aangrenzende bestemming ("Wonen"). Daarnaast is een verboden gebruik opgenomen voor parkeren.
In Amersfoort hanteren we een uniforme regeling voor de woonbestemmingen. Wonen-1 geldt voor aaneengebouwde woningen, Wonen-2 voor twee-onder-één-kap-woningen, Wonen-3 voor vrijstaande woningen en Wonen-4 voor gestapelde woningen. In alle woonbestemmingen is een regeling opgenomen voor beroepen en bedrijven aan huis. Deze regeling biedt de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden een beroep of bedrijf aan huis uit te oefenen.
In dit bestemmingsplan komt slechts één woonbestemming voor, namelijk Wonen-2:
Het voorliggende plangebied is een gebied met een middelhoge en hoge archeologische verwachting. In de regels en op de verbeelding is hiervoor de dubbelbestemming "Waarde-Archeologie" opgenomen.
Er mag slechts worden gebouwd indien aanvrager van een omgevingsvergunning een archeologisch onderzoeksrapport heeft overgelegd waarin de archeologische waarden naar het oordeel van burgemeester en wethouders voldoende zijn vastgesteld. Er zijn uitzonderingen op het overleggen van een onderzoeksrapport en er kunnen voorwaarden aan de vergunning worden verbonden.
Daarnaast is het verboden om zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden uit te voeren dieper dan 30 cm, over een oppervlakte van meer dan 500 m² (middelhoog) of 100 m² (hoog). Ook hierop zijn uitzonderingen mogelijk en kunnen voorwaarden aan de vergunning worden verbonden.